Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η γενική απεργία παραλύει την Ισπανία


Αυγή   30/03/2012



Για τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της ισπανικής μεταπολίτευσης κάνουν λόγο τα συνδικάτα της χώρας καθώς η χθεσινή γενική απεργία παρέλυσε την οικονομική ζωή της χώρας κρατώντας κλειστές τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Ραχόι, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν πιο εύκολα και πιο φθηνά.


Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό που έγραφαν "Γενική απεργία" και "Όχι στην εργασιακή μεταρρύθμιση", χιλιάδες συνδικαλιστές κατέβηκαν από το πρωί στους δρόμους με μεγάλες ομάδες να έχουν καταλάβει τις εισόδους επιχειρήσεων, την κεντρική αγορά της Μαδρίτης και τους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής κυκλοφορίας. Δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν τους απεργούς σε αμαξοστάσιο της Μαδρίτης με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις που κατέληξαν στον τραυματισμό εννέα ατόμων και τη σύλληψη 58 διαδηλωτών.

Στο κέντρο της Μαδρίτης, και ειδικά γύρω από την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με στόχο να αποκλειστεί η πρόσβαση σε διαδηλωτές καθώς η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα στην πορεία των συνδιακάτων να καταλήξει εκεί. Το κλίμα αστυνομοκρατίας δεν απέτρεψε πάντως τις μεγάλες διαδηλώσεις, με τα συνδικάτα να κάνουν λόγο για "τεράστια επιτυχία".

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Σεβίλλη, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερες από 100 απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι περισσότεροι διαδηλωτές, κυρίως νεαρής ηλικίας, διαμαρτύρονταν για τη νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί, που διευκολύνει τις απολύσεις και μειώνει το ύψος των αποζημιώσεων. «Ας μην υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στη μεταρρύθμιση» φώναζαν οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «όχι στη μεταρρύθμιση της φθηνής απόλυσης».

«Με απέλυσαν μόλις ένα 24ωρο μετά τις πρόσφατες εργασιακές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο 31χρονος Άνχελ Αντρίνο, που κατέβηκε στη μεγάλη πορεία της Μαδρίτης μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του, προσθέτοντας πως "καταστρατηγήθηκαν δικαιώματα κι αγώνες, για τα οποία οι γονείς και οι παππούδες μας πάλεψαν επί πολλές δεκαετίες, προκειμένου αυτά να κατοχυρωθούν".

Η χθεσινή γενική απεργία, την οποία διοργάνωσαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, η CCOO και η UGT, ήταν η πέμπτη από τη θέσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών μετά τον θάνατο του Φράνκο. Η προηγούμενη γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ με διακηρυγμένο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει ήδη φτάσει το 22,85%.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση 630.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2012 με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 24,3% στο τέλος της χρονιάς. Για την κυβέρνηση Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις εκατό ημέρες, η γενική απεργία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, όταν το υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει σήμερα τον προϋπολογισμό για τη χρονιά αυτή και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.