Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 19/4/2012


Σας παραθέτω  μια περίληψη της συζήτησης και των απόψεών μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για γνώση και χρήση σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί ευρύτερα και η κοινωνία.
Σημειώνουμε ότι διαφωνήσαμε σε πληρωμές ύψους  70.000 περίπου ευρώ τα οποία θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου ο οποίος είναι ήδη κουτσουρεμένος
Κατά τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τη Σχολή Ολύμπου ( σύσταση μη κερδοσκοπικής εταιρείας χωρίς εταιρικό κεφάλαιο) εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας και ψηφίσαμε όχι όπως και παλιότερα σε ανάλογο θέμα.
Γιατί έχουμε πολλές επιφυλάξεις για τα επιχειρηματικά συμφέροντας που κρύβονται, για το ξεκίνημά τους από Ιταλούς με τον δήμαρχο Κεραμιδιώτη και τα σχέδια για ανέγερση σχολής στον Όλυμπο, για τη γενικότερη στάση της Δημοτικής  Αρχής όσον αφορά τη συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Ολύμπου όπου εκφράστηκαν υπέρ του περιορισμού της προστασίας και της Ανάπτυξής του, ενώ ήμασταν αντίθετοι και στον ορισμό ως εκπροσώπου του Λεμονόπουλου ο οποίος δημοσιοποίησε τις απόψεις του για τον περιορισμό της προστασίας του Ολύμπου. Από την άλλη υπάρχει η Πιερική Αναπτυξιακή με ανάλογο αντικείμενο ενώ είμαστε υπέρ της δημόσια Παιδείας και αν ήθελαν σχετική έδρα με τον Όλυμπο θα μπορούσε να γίνει από το ΑΠΘ.
Ο  Χιονίδης στην απάντησή του αμφισβήτησε το δικαίωμά μας να θέλουμε να είμαστε προστάτες του περιβάλλοντος, μίλησε για Σούπερμαν και αναφέρθηκε και στον ΧΥΤΑ Κατερίνης κατηγορώντας μας
ότι με τις καταγγελίες μας έρχεται η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και βάζει πρόστιμο για το ΧΥΤΑ που το πληρώνει ο Δήμος και ευθύνεται η παράταξή  μας γι αυτό.
Αρνήθηκα ότι έκανα καταγγελία μετά την τελευταία επίσκεψη, υπερασπίστηκα το δικαίωμά μας να ελέγχουμε και να προκαλούμε τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν μπορεί ο Δήμος από τη μια να μας λέει να μην κοινοποιούμε το πρόβλημα και από την άλλη να λέει ότι ψάχνουμε για δημοσιότητα, για τη δράση μας δεν θα δίνουμε λόγο στο δήμαρχο αλλά στους δημότες της Κατερίνης και θα έπρεπε το πρόστιμο να καταλογίζεται στους υπεύθυνους της δημοτικής αρχής για να υποχρεωθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και όχι στους πολίτες. Κατά τη συζήτηση είχαμε φωνές εκτός μικροφώνου από τον Πρόεδρο του Ελατοχωρίου τον οποίο καλέσαμε αν έχει το θάρρος να βγει και να μιλήσει στο μικρόφωνο και όχι να διακόπτει εκτός μικροφώνου. Από την άλλη είχαμε τις γνωστές ύβρεις και φωνές του Λεμονόπουλου εκτός μικροφώνου που μιλούσε για ρουφιάνους  προκαλώντας την οξυμένη αντίδραση του κ. Καραφουλίδη και την διακοπή της συνεδρίασης. Διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος έχει μια αδυναμία να ακούει τις διακοπές και τις ύβρεις από τα αριστερά του και πολύ κοντά στον ίδιο και προσπαθεί να μειώσει τις αντιδράσεις μας.
Από τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης καταψηφίσαμε τα δύο πρώτα θέματα γιατί   στις συμπράξεις για την εκτέλεση των προγραμμάτων υπήρξε μέσα και το ΚΕΚ ΘΑΛΗΣ  συμφερόντων της οικογενείας του κ. Σατραζέμη αντιδημάρχου και αναπληρωτή δημάρχου. Να σημειωθεί ότι στην αρχική συζήτηση παλαιότερα δεν συζητήθηκε η συμμετοχή του ΘΑΛΗ η οποία όμως εμφανίστηκε στην απόφαση χωρίς να εξηγηθεί και λόγω συμμετοχής στην ψηφοφορία του κ. Σατραζέμη την ακύρωσαν για να μην ακυρωθεί από την Περιφέρεια.
Ψηφίσαμε όχι στην  αναμόρφωση του Προϋπολογισμού ένα θέμα που έρχεται σε κάθε δημοτικό Συμβούλιο με την μεταφορά κάθε φορά κονδυλίων από τον ένα κωδικό στον άλλο.
Αναβλήθηκε το θέμα για την εκλογή υδρονομέων άρδευσης γιατί προκηρύχτηκαν οι εκλογές και δεν γίνονται προσλήψεις και ψηφίσαμε την επέκταση της αρδευτικής περιόδου.
Ψηφίσαμε όχι στην μίσθωση αγροτεμαχίου με 4.000 ευρώ το χρόνο ( μόνο για φέτος) γιατί εκεί υπάρχει δεξαμενή άρδευσης που όπως ενημερωθήκαμε τον έκανε παλιότερα ο Δήμος σε ξένη ιδιοκτησία.
Όπως ενημερωθήκαμε από τον εισηγητή υπήρξε σύμβαση από τον 10/2006 επί δημάρχου Αμοιρίδη σύμφωνα με την οποία με τη λήξη της σύμβασης υπήρχε ρήτρα 1.500 ευρώ για κάθε μέρα χρήσης της δεξαμενής. Θεωρήσαμε λεόντεια τη σύμβαση , δεν δεχτήκαμε τον εκβιασμό της με κάθε μέσον άρνησής του ιδιοκτήτη να χρησιμοποιηθεί η δεξαμενή όμως παράλληλα ευθύνη έχει και η τωρινή δημοτική αρχή η οποία έπρεπε εγκαίρως να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα νομικά μέτρα έγκαιρα ώστε με βάσει το νόμο και χωρίς τις υπερβολικές προβλέψεις της ρήτρας αλλά και του ιδιοκτήτη να λειτουργήσει η δεξαμενή για τη φετινή περίοδο που είναι απαραίτητη.
Καταψηφίσαμε όπως και την προηγούμενη φορά σύναψη σύμβαση κόστους 50.000 ευρώ για το Δήμο με τα Αστικά ΚΤΕΛ για την εκτέλεση πρόσθετων δρομολογίων στην Κατερίνη θεωρώντας ότι το ΚΤΕΛ έχει υποχρέωση να καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης των δημοτών, εισπράττει προς τούτο εισιτήριο και εν τέλει  αν δηλώσει αδυναμία να βάλλει ο Δήμος Δημοτική συγκοινωνία γιατί κάθε χρόνο Δήμος  από το υστέρημα του επιδοτεί τα ΚΤΕΛ για έργο που οφείλουν κάνουν έναντι εισιτηρίου.
Καταψηφίσαμε και πάλι την έγκριση πρακτικών επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών γιατί μειώνουν πρόστιμα παραβατών χωρίς να φέρουν τους λόγους μείωσης μη εξυπηρετώντας έτσι την διαφάνεια και την χρηστή διοίκηση.
Καταψηφίσαμε τον Κανονισμό λειτουργίας του πεζόδρομου και των Πλατειών γιατί δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχουν τα πατάρια τα οποία είναι αυθαίρετα πολεοδομικά, είναι εστία μόλυνσης, εμποδίζουν τα διπλανά εμπορικά καταστήματα αλλά και την κίνηση πυροσβεστική ή ασθενοφόρων σε ώρα ανάγκης, επιμείναμε στην κυκλοφορία των ποδηλάτων για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει ειδική λωρίδα αλλά με τα πατάρια είναι αδύνατη, διαφωνήσαμε με τον περιορισμό πολιτών εκδηλώσεων στο πεζόδρομο όπως πρότεινε κάποιος δημοτικός σύμβουλος και με την πρόταση για  παρκόμετρα για τα ποδήλατα. Ζητήσαμε την τοποθέτηση πάγκων στις  πλατείες σε σκιές για όσους δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν χρήση των καθισμάτων των καταστημάτων.
Ψηφίσαμε όχι στην έγκριση αποζημίωσης 1.200 ευρώ μικτά το μήνα στον Πρόεδρο της  ΔΗΚΕΔΗΚ κ. Λεμονόπουλο θεωρώντας ότι κάποιες υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται από τους δημοτικούς συμβούλους δωρεάν πόσο μάλλον όταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων δεν είναι καλή και πολλοί υπάλληλοί του κάνουν και μήνες να πληρωθούν. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα με πολύπλευρες διαστάσεις οι αποζημιώσεις  ο αριθμός και το ύψος τους στο πολιτικό προσωπικό του Δήμου.
Να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης εμφανίστηκε μόνο για ένα θέμα ( 31ο) στο δημοτικό συμβούλιο ο  κ. Σαλπιστής που αφορούσε τη μη έγκριση άδειας πωλητή σε συγκεκριμένο συνδημότη  μας λόγω έλλειψης των τυπικών προϋποθέσεων του Δήμου  .