Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για… τη διακυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για… τη διακυβέρνηση
Ποντίκι: 19/4/2012

Δύο είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με τους επιτελείς του σχήματος, βρίσκουν ανταπόκριση στην κοινωνία: το κάλεσμά του για ψήφο διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας και η πρόταση για ενότητα της Αριστεράς και μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη σε μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σηκώνει… στις πλάτες του το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας, σε όλες τις παρεμβάσεις του πλέον τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έχει πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την ακραία λιτότητα των μνημονίων, ένα πρόγραμμα που θα θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των δανειστών. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ
δεν αρνείται ολοκληρωτικά την αποπληρωμή του χρέους, αλλά προβάλλει ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που θα εξασφαλίζει προσωρινή αναστολή των πληρωμών, διασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού από την ΕΚΤ που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη με κριτήριο την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και αποπληρωμή από καλύτερη θέση της οικονομίας όταν αυτή θα ανακάμψει, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Σε όσους επικρίνουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «υπεραισιοδοξία», ο Τσίπρας απαντά ότι οι δανειστές θα προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους.
Την ίδια ώρα και παρά την άρνηση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς για συνεργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι η πρότασή του έχει αποδοχή από την κοινωνία, και καλεί τον κόσμο, όπως επέβαλε τις εκλογές, να επιβάλει στη συνέχεια και τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτό που επισημαίνουν ο Τσίπρας και ηγετικά στελέχη εξάλλου είναι ότι στις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις η πρόταση για μια κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς. Με
αυτό δεδομένο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους όσον αφορά την πρότασή του και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να την απευθύνει και μετεκλογικά, εκτιμώντας ότι του πιστώνεται από τον κόσμο η ενωτική διάθεση, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι η ευθύνη θα βαρύνει το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που λέγεται εδώ και καιρό ανοιχτά.