Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Για όσους ανεύθυνα στρέφονται ακροδεξιά. Για όσους έχουν στόχο τους μετανάστες και τους αδύναμους


Με ακροδεξιό χαιρετισμό ξεκίνησε η δίκη του Μπρέιβικ στο Όσλο

 Ξεκίνησε στο  Όσλο η δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που κατηγορείται για τρομοκρατία και τη σφαγή 77 ανθρώπων, τον περασμένο Ιούλιο στη Νορβηγία Μόλις οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπρέιβικ στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, εκείνος απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό στο ακροατήριο, το οποίο αποτελείται από τις οικογένειες των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφους. Επιπλέον, ο 33χρονος παραδέχτηκε τις πράξεις του αλλά δήλωσε ότι αθώος και υποστήριξε ότι δεν αναγνωρίζει τα νορβηγικά δικαστήρια.
«Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου» τόνισε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ελιζαμπέτ Αρντζεν. Όσον αφορά το ναζιστικό χαιρετισμό, ο ίδιος υποστηρίζει στο μανιφέστο του ότι αντιπροσωπεύει «τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης».

Ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος. Οι δικηγόροι του το είχαν ήδη ανακοινώσει και είχαν επισημάνει ότι θα ισχυριστεί πως βρισκόταν «νόμιμη άμυνα απέναντι στους προδότες της πατρίδας του».

Παρουσιάστηκε επιπλέον, ως συγγραφέας στο δικαστήριο και μάλιστα διόρθωσε τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος. «Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας» υποστήριξε Μπρέιβικ διευκρινίζοντας πως άρχισε να γράφει στη φυλακή.

Επίσης υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να τον δικάσει. «Δεν αναγνωρίζω το νορβηγικό δικαστήριο. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα» είπε χαρακτηριστικά.



Αργότερα, ο Μπρέιβικ δάκρυσε παρακολουθώντας το 12λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Νωρίτερα, είχε ακούσει με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ χαμογέλασε όταν ένας από τους εισαγγελείς, ο Σβάιν Χόλντεν, υπενθύμισε το παρελθόν του.

Ο Χόλντεν έδωσε πληροφορίες για τη δράση του Μπρέιβικ και τη συμμετοχή του σε διάφορες οργανώσεις από το 1995 μέχρι την ημέρα της σύλληψής του, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας των Ναϊτών Ιπποτών, την ύπαρξη της οποίας είχαν αμφισβητήσει οι αρχές. Έδειξε επίσης στο δικαστήριο ένα σήμα με τη φράση «Κυνηγός Μαρξιστών» και μια πλαστή ταυτότητα αστυνομικού με τη φωτογραφία του Μπρέιβικ.