Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Όλη η αλήθεια για τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου μας

Πρωτοβουλία  Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

 Το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στον Δήμο Κατερίνης ήταν το κεντρικό ζήτημα στην πρόσφατη συνέντευξη του δημάρχου Κατερίνης κ. Χιονίδη.
      Ο δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες εργολάβους, διαμαρτυρόμενος γιατί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στο αίτημα του Δήμου για πρόσληψη εργατών καθαριότητας με 8μηνες συμβάσεις, ενώ τεμάχισε  το έργο σε εργολαβίες των 24.000 ευρώ για δύο μήνες με πρόθεση κατά πληροφορίες να δοθεί σε δύο εργολάβους . Με την κίνηση αυτή ο δήμαρχος με το πρόσχημα της ταχύτητας τεμαχίζει το έργο σε μικρότερα για να δοθεί  με  απ ευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό,  δίνοντάς το όμως σε δύο εργολάβους το ενοποιεί παρακάμπτοντας στην ουσία το νόμο.
       Να σημειώσουμε ότι στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα ήρθε ως τροποποίηση του προϋπολογισμού με έγκριση των πιστώσεων για την αποκομιδή των σκουπιδιών απαγορεύοντας σε μας
ο Πρόεδρος να τοποθετηθούμε για την αιτία, το πρόβλημα δηλαδή  της ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ως δήθεν εκτός θέματος, κάτι όμως που επέτρεψε στο δήμαρχο κατά το κλείσιμο, σε δόξα της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
     Ο δήμαρχος στην συνέντευξη τύπου, στις οποίες μάλλον θα πρέπει να μας καλεί για να ενημερώνονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι αφού στο δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώνονται, είπε την μισή αλήθεια.  Απέφυγε να πει ότι αιτία του προβλήματος είναι η άρνηση των κυβερνήσεων του δικομματισμού να δεχτούν ότι οι εργάτες καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ως εκ τούτου εκ του νόμου δεν μπορεί να καλύπτονται με οκτάμηνες συμβάσεις, με μόνο στόχο να μην έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι και να μοιράζονται μια θέση εργασίας πολλοί εργαζόμενοι.
       Το δεύτερο ότι εν όψει μνημονίου και των περικοπών των δημοσίων δαπανών, δεν επιτρέπουν στους δήμους να προσλαμβάνουν προσωπικό ούτε ακόμα σε έργα ανταποδοτικά όπως είναι η καθαριότητα με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκρίνει η κυβερνητική επιτροπή τις προτάσεις του Δήμου κάτι που εφέτος δεν έκανε είτε γιατί τα λεφτά των δήμων έπρεπε να ξεχρεώσουν τόκους και δόσεις των δανείων του μνημονίου , είτε γιατί οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.  κήρυξαν και εδώ λευκή απεργία αφήνοντας τα προβλήματα να διογκώνονται για να τα λύσει ο Τσίπρας.
   Η  κατάσταση σήμερα είναι να μη γίνεται σωστά η αποκομιδή των σκουπιδιών, αυτά να συσσωρεύονται  να απειλούμαστε από αρρώστιες,  παραβλέποντας τα ζητήματα της αισθητικής εν όψει μάλιστα τουριστικής περιόδου.
      Στην καθαριότητα των δήμων γίνεται φανερό ότι η μειώσεις του προσωπικού  του Δημοσίου που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προσβλέπουν και έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών  καθαριότητας, την μεταφορά τους κόστους και μάλιστα αυξημένου στους δημότες, την μεταφορά κέρδους στους εργολάβους με παράλληλη  μείωση  των δικαιωμάτων και των μισθών στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα   περιορισμό των αρμοδιοτήτων στους Δήμους και κατ επέκταση στους πολίτες.
       Όταν λοιπόν ο κ. δήμαρχος διαμαρτύρεται για αυτό το πρόβλημα και εκφράζει την διαφωνία του για την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων των Δήμων για να είναι συνεπής και ειλικρινής θα πρέπει να καταγγέλλει την πολιτική των κομμάτων δικομματισμού και του μνημονίου που την επιβάλλουν, θα πρέπει να καλεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους δημότες και τους δήμους κατ αυτών των πολιτικών, θα πρέπει να συντονίζει τον αγώνα του με τον αγώνα των εργαζομένων, θα πρέπει όμως τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση να στραφεί και κατά των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που με την σημαία τους κατέβηκαν στις δημοτικές εκλογές.
      Σε άλλη περίπτωση οι διαμαρτυρίες θα μοιάζουν με την παροιμία τραβάτε με και ας κλαίω.
      Από την άλλη θα πρέπει και οι δημότες να αντιληφθούν το παιγνίδι που παίζουν σε βάρος τους, σε βάρος της υγείας τους και των παιδιών αλλά και σε βάρος των εργαζομένων με την πολιτική τους η  Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μια πολιτική που λέει περισσότερη ανεργία, λιγότερα δικαιώματα στους εργαζόμενους, παραπέρα κέρδη στους ιδιώτες εργολάβους με παράλληλη υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών , περισσότερα οικονομικά βάρη στους δημότες.
   Καλούμε τους δημότες να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα τους στην καθαριότητα μέσα από δημόσια δημοτική υπηρεσία, να διεκδικήσουν αξιοκρατικές προσλήψεις μονίμων στους δήμους για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών, τους καλούμε να συντονίσουν το βήμα τους με τους εργαζομένους στου δήμους, να αντιπαλέψουν τις πολιτικές του δικομματισμού, να φέρουν την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης.
Κατερίνη 29/5/2012

Για την Πρωτοβουλία  Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλός Κατερίνης