Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Κατασχέσεις μισθών, σπιτιών, ενοικίων για οφειλές 3000 ευρώ

katasxesi613_876546045.jpg
   Εγκύκλιο για την ταχύτερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο εξέδωσε το
   υπ. Οικονομικών.

Το υπ. Οικονομικών αποφάσισε την ενίσχυση των υπηρεσιών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών με νέες ομάδες από το υφιστάμενο προσωπικό των ΔΟΥ.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο αυτές οι ομάδες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην είσπραξη των οφειλών μέσω των εισοδημάτων των οφειλετών από ακίνητα, ενοίκια, αυτοκίνητα.

Ενδεικτικά η εγκύκλιος αναφέρει και συγκεκριμένες κατευθύνσεις
οι οποίες όπως παρατηρούμε δεν αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρών αλλά τους μικροοφειλέτες των 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και πάνω θα γίνονται κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων ενώ ποινικές διώξεις θα έχουν όσοι χρωστούν πάνω από 5.000.

Ακόμη η κατεύθυνση είναι να γίνουν άμεσα πλειστηριασμοί σπιτιών και οικοπέδων που έχουν κατασχεθεί.

Οι Εφορίες αρχικά θα πρέπει να δεσμεύουν ποσά και εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια, αμοιβές πελατών) των μικροοφειλετών και έπειτα σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων με την διευκρίνιση ότι για τους μισθούς και τις συντάξεις προβλέπεται η κατάσχεση έως και 25% εφόσον το ποσό που θα απομένει δεν θα είναι μικρότερο των 1000 ευρώ.


ΝΔ: "Δεν μπορεί το κράτος όταν χρωστά στους πολίτες να συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής"

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην εγκύκλιο του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών για κατασχέσεις σε βάρος πολιτών, που οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εγκληματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η χαλάρωση που έχει επέλθει στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, λόγω ακυβερνησίας, δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα.

Δεν μπορεί, όμως, το κράτος όταν χρωστά στους πολίτες να συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής - και μάλιστα τις δυσμενείς επιπτώσεις τις είδαμε πρόσφατα στον τομέα της Υγείας – και όταν πρόκειται να εισπράξει, να συμπεριφέρεται με αναλγησία και να αδιαφορεί για το αν μπορούν οι πολίτες να ανταποκριθούν.
Λύση υπάρχει με την εφαρμογή των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή:

Να προχωρήσει ο συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Να αποπληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες μέσω των δόσεων της δανειακής σύμβασης.

Και να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του οικογενειακού εισοδήματος».



ΣΥΡΙΖΑ: Kατασχέσεις για μικροοφειλέτες και ασυλία για μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοφοροφυγάδες

Σε ανακοίνωσαη του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αναφέρει τα εξής:

«Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία «διατάσσει» κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, καταθέσεων και ακινήτων των μικροοφειλετών για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3.000 ευρώ και ποινικές διώξεις για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ αποκαλύπτει το αποκρουστικό «πρόσωπο» των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο παραμένουν οι μεγαλοφοροφυγάδες –λόγω (και) της σκόπιμης διάλυσης του φορολογικού μηχανισμού- καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλοοφειλετών.

Απέναντι σε αυτή την ταξική φορολογική πολιτική, προτάσσουμε τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών».