Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Θερμαϊκος: ΤΑΦΡΟΣ 66- Δέχεται ρύπανση ίση με πόλη 600.000 κατοίκων


    Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσής του, την «Τάφρο 66», θα βρεθεί και φέτος ο
   Θερμαϊκός κόλπος, με την έναρξη λειτουργίας εποχικών μονάδων και κονσερβοποιείων μεταποίησης φρούτων σε Πέλλα και Ημαθία.
Της Φανής Σοβιτσλή

Εκατοντάδες τόνοι λυμάτων από τις μονάδες και τους γύρω οικισμούς θα καταλήξουν και πάλι στο αποστραγγιστικό κανάλι (τάφρος), που εκτιμάται ότι δέχεται ρυπαντικό φορτίο το οποίο αντιστοιχεί σε πόλη 600.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρύπανση της Τάφρου 66, που δημιουργήθηκε το 1936 για την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου της Βέροιας, εξαρτάται
στον μεγαλύτερο βαθμό από τη λειτουργία των μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Η παντελής έλλειψη μέτρων όμως, όπως έλεγχοι των μονάδων, τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις των εκροών, συντήρηση και καθαρισμός, είχε ως αποτέλεσμα η Τάφρος 66 να μετατραπεί σε «χαβούζα» που μολύνει και τον Θερμαϊκό κόλπο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα λύματα από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας καταλήγουν στον Αλιάκμονα και από εκεί χύνονται στη θάλασσα. Τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν και φέτος από τα ρυπαντικά φορτία που καταλήγουν στο αποστραγγιστικό κανάλι επισημάνθηκαν σε εκδήλωση-ημερίδα που έγινε στη Βέροια, παρουσία επιστημόνων, της διοίκησης της αντιπεριφέρειας και τοπικών φορέων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ Αναστάσιο Ζουμπούλη, η Τάφρος 66, που έχει μήκος 39 χλμ., θεωρείται μαζί με την Κορώνεια από τους περισσότερο ρυπασμένους υδάτινους αποδέκτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα προβλήματα επιτείνονται το καλοκαίρι, κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε ξεκινά η λειτουργία των γεωργικών βιομηχανιών (κονσερβοποιεία), τα λύματα των οποίων καταλήγουν μέσα στο κανάλι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ρύπανση προέρχεται και από την έντονη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.ά.), τις βιοτεχνίες γεωργικής - αγροτικής μεταποίησης και μαρμάρου, αλλά και από τα ακατέργαστα λύματα οικισμών.

Βολεύονται κάτοικοι - βιομηχανίες
Και ενώ τα προβλήματα ρύπανσης είναι μεγάλα, τα νερά της τάφρου χρησιμοποιούνται για άρδευση των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά ροή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όμως, όπως είπε ο καθηγητής κ. Ζαμπούλης, έχει ως αποτέλεσμα τον ευτροφισμό, τη ρύπανση και μόλυνση των νερών και βέβαια τον θάνατο των ψαριών. «Λιγότερο νερό σημαίνει λιγότερο οξυγόνο, νεκρά ψάρια και έντονη δυσοσμία, προβλήματα που είναι εδώ και χρόνια γνωστά στους κατοίκους και φορείς της περιοχής» υπογράμμισε.
Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα της διεύθυνσης περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που κάνει λόγο για πλήρη αδιαφορία από τους εμπλεκόμενους (33 πηγές) και τους κατοίκους, αυτούς δηλαδή που ρίχνουν λύματα και απόβλητα (βιομηχανίες, δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης κ.ά.). Ωστόσο ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι από αυτούς μόνο οι 13 απάντησαν και έδωσαν σχετικά στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων και της λυματολάσπης που παράγεται, ενώ από στατιστική έρευνα προέκυψε ότι μόνο το 32% των κατοίκων θεωρεί πρόβλημα την Τάφρο 66.
Στο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, λέγοντας ότι τόσο η αντιπεριφέρεια όσο και η πρώην νομαρχία επέβαλαν πρόστιμα, αλλά οι περισσότερες μονάδες δεν έδειξαν να συμμορφώνονται. «Αν η Τάφρος δεν καθαριστεί σωστά και δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Όμως αυτό προϋποθέτει κόστος τόσο για μελέτες όσο και για έργα. Εμείς πάντως θα εισηγηθούμε εκ νέου τη λήψη μέτρων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Πηγή: makthes.gr