Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το διαχωρισμό δημοτών-κατοίκων στις εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς

Ο νόμος δεν διαφοροποιεί τις δύο ιδιότητες»
Με αφορμή το θέμα του διαχωρισμού των δημοτών και κατοίκων κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων εγγραφής παιδιών σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η νομοθεσία δεν διαφοροποιεί τις δύο ιδιότητες.

Προσθέτει δε ότι η πρόταξη των δημοτών έναντι των κατοίκων, που δεν διαθέτουν την ιδιότητα του δημότη, προσκρούει μεταξύ των άλλων και στη συνταγματικώς επιβεβλημένη αρχή τής ίσης μεταχείρισης.

Η Αρχή υπήρξε τα τελευταία χρόνια αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών, σχετικά με δημοτικούς παιδικούς σταθμούς περιοχών τής χώρας, που αποκλείουν την εγγραφή παιδιών, με συνηθέστερες αιτιάσεις την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή και την έλλειψη προσωπικού, διαπιστώνει ότι η ιδιότητα του δημότη μοριοδοτείται πολύ υψηλά από την ιδιότητα του κατοίκου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που δεν είναι δημότες να αποκλείονται από την πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέλος, καλεί τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το θέμα και να προβεί σε έκδοση εγκυκλίου προς τους Δήμους, με στόχο τη διευκρίνιση και την επίλυση τού προβλήματος, που απασχολεί σημαντικό αριθμό οικογενειών.
Μάντζιος  Δ. Αντώνης, οικονομολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης