Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Διακυβεύεται το μέλλον μας ως συντεταγμένης κοινωνίας πολιτώνΤ. ης Ρένας Δούρου


Μερικές σκέψεις με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βίας της Χρυσής Αυγής σε τηλεοπτική εκπομπή

Δεν ήταν τυχαία ούτε απροσδόκητη η «έκρηξη» του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη στην πρωϊνή εκπομπή του Αντένα, στις 7 Ιουνίου το πρωί. Ήταν απλά η προδιαγεγραμμένη κατάληξη ΚΑΙ σε τηλεοπτικό πλατώ, μιας βίας που ΗΔΗ ασκείται στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, σε βάρος όποιου έχει σκουρόχρωμο δέρμα, κατά την κρίση των αυτόκλητων «προστατών των Ελλήνων». Ή μήπως αγνοούμε ότι τον τελευταίο μήνα, μετά από την είσοδο για πρώτη φορά στη Βουλή,
με ποσοστό σχεδόν 7% της Χρυσής Αυγής, τα μέλη, οι φίλοι, οι συμπαθούντες της, κ.α., έχουν αποθρασυνθεί και επιχειρούν να επιβάλλουν το δικό τους νόμο, επιτιθέμενοι ενάντια σε όσους θεωρούν «παρείσακτους». Τα σχετικά περιστατικά είναι καθημερινά (ας μη ξεχνάμε και την πρόσφατη επέλασή τους στην Πάτρα για να «καθαρίσουν» κι εκεί), χωρίς ωστόσο να συγκινηθούν ιδιαιτέρως τα ΜΜΕ, που περνούν τις σχετικές ειδήσεις μάλλον στα «ψιλά». Ωστόσο αυτού του είδους η βίαιη παρουσία, αυτή η προσέγγιση των πραγμάτων που δίνει τον πρώτο λόγο στη βία, είναι ακριβώς αυτή, που έχει εφαρμόσει μέσα σε σχεδόν πλήρη ατιμωρησία εδώ και αρκετό καιρό η ΧΑ σε μια γειτονιά της Αθήνας, π.χ. στον Άγιο Παντελεήμονα: εκεί όπου η αστυνομία έχει υποχωρήσει, παραχωρώντας της ατύπως πεδίο δράσης.

Με άλλα λόγια, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που σαρώνει ζωές, το «βαγόνι» της ΧΑ περνά από τις «στάσεις» Αγ. Παντελεήμονας, Κάλπες, Κοινοβούλιο, Ηλεκτρικός, μοτοπορείες, κ.α., για να διαχυθεί το νεοναζιστικό μήνυμά της στις γειτονιές της Ελλάδας. Περιστασιακώς, την Πέμπτη, 7/6/2012 το «βαγόνι» πέρασε από το στούντιο του Αντένα. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις άλλες στάσεις, όταν οι αιματηρές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα στην αποβάθρα του Ηλεκτρικού ή σε ψησταριά στη Χαμοστέρνας, η θεαματικότητα κτύπησε κόκκινο: 211.055 φορές ειδώθηκε στο youtube (και σίγουρα τώρα ο αριθμός θα έχει αυξηθεί) το τμήμα της εκπομπής του Γ. Παπαδάκη, εκείνο της επίθεσης του Ηλία Κασιδιάρη με γροθιές στο πρόσωπο της Λιάνας Κανέλλη και με ένα ποτήρι νερό εναντίον μου. Και, ω του θαύματος, εκατομμύρια τηλεθεατών αντίκρισαν την εκδοχή της ακροδεξιάς βίας made in modern Greece, της Χρυσής Αυγής: έναν μαινόμενο εκπρόσωπο Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος, να μοιράζει μπουγέλα και γροθιές, ελλείψει άλλων επιχειρημάτων. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, ήταν σε απευθείας μετάδοση και όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε τον γύρο του κόσμου, με τίτλους στους οποίους τονιζόταν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές.

Το θέαμα όμως ήταν, εν μέρει πλασματικό: στις γειτονιές της Ελλάδας, το πρόσωπο της ΧΑ είναι πιο αυθεντικό: τα μέλη της ΧΑ κυνηγούν ό,τι τους μοιάζει να είναι ξένος, με λοστούς και μαχαίρια και ό,τι άλλο μπορεί να τραυματίσει σοβαρά, ακόμη και να σκοτώσει… Ακόμη κι έτσι όμως, έγινε ορατό το πραγματικό πρόσωπο της ΧΑ: όχι εκείνο που έσπευσαν αμέσως μετά από την επιτυχία τους στις εκλογές να οικοδομήσουν, εκείνο των «παλικαριών που βοηθούν τις ηλικιωμένες να πάρουν χρήματα από ΑΤΜ», ή εκείνο, μιας κάπως γραφικής οργάνωσης, που όμως «κατά βάθος» δεν έχει κακούς σκοπούς. Οι εικόνες, που επαναλαμβάνονται μέχρι ναυτίας από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, είναι αποκαλυπτικές: αυτή είναι η ιδεολογία της ΧΑ. Αυτά είναι τα «επιχειρήματά» της. Πρόκειται για μια απεχθή μορφή φασιστικής οργάνωσης, που συγκαταλέγεται στις χειρότερες της Ευρώπης. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τα αστικά κόμματα εξουσία εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή
 
Όπως αλήθεια είναι ότι τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ουσιαστικά εξέθρεψαν την ΧΑ, αφήνοντας στο έλεός της ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας – γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η υποχώρηση – αποχώρηση της αστυνομίας από περιοχές με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας; Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες σχέσεις συνέργιας μελών της ΧΑ με μέλη των δυνάμεων της αστυνομίας; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η παντελής έλλειψη συνεκτικής, με την απαραίτητη ευρωπαϊκή διάσταση, μεταναστευτικής πολιτικής; Το κενό που επίτηδες άφησαν τα κόμματα εξουσίας, το καλύπτουν οι λοστοί και τα μαχαίρια των «παλικαριών» της ΧΑ. Η δε οικονομική και κοινωνική κρίση, στην οποία οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την αποδοχή και πιστή εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, αποτελεί τη μήτρα που εκτρέφει το αυγό του φιδιού. Η δε σύγχρονη εκδοχή θέλει να εμφανίζεται ο μετανάστης ως εν δυνάμει παράγοντας ανεργίας «των Ελλήνων»… Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτών ακριβών των ευθυνών των αστικών κομμάτων εξουσίας.

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά από το βίαιο περιστατικό στο στούντιο του Αντένα άρχισε η επιχείρηση συμψηφισμού και δήθεν ταύτισης των άκρων, που, βεβαίως, σύμφωνα με αυτή τη λογική, είναι το ίδιο επικίνδυνα: εξισώνονται έτσι τα γιαούρτια με τα λοστάρια. Η αγανάκτηση του ανέργου και την υπολογισμένη και κατευθυνόμενη ρατσιστική βία. Η «βία» γενικώς και αορίστως, είναι καταδικαστέα από τα αστικά κόμματα εξουσίας και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που ξεκίνησαν το γνωστό γαϊτανάκι με σαφή εκλογική στόχευση: «τα άκρα είναι επικίνδυνα», «είναι βίαια» ή «οδηγούν στη βία και στην εκτροπή», άρα; Άρα οι «νοικοκύρηδες» ψηφίζουν τα «νοικοκυρεμένα κόμματα» και όχι τα άκρα, ένθεν κακείθεν. Αυτό καθαυτό το καρκίνωμα για την πολιτική και κοινωνική ζωή που ονομάζεται Χρυσή Αυγή περνά ξανά έτσι σε δεύτερο πλάνο. Τι κι αν αυτό σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια στην πρόκληση ότι μπορεί να βρεθούν να κάθονται στα ίδια έδρανα φασιστοειδή της ΧΑ με τον Μανώλη Γλέζο;

Σήμερα το πάσης φύσεως κατεστημένο, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τα ΜΜΕ που τα εκφράζουν επιχειρούν, εν είδει έσχατου μέσου, να εργαλειοποιήσουν τη βία της ΧΑ προκειμένου να φοβίσουν τους πολίτες, μήπως ψηφίσουν κάποιο «άκρο» που θα οδηγήσει σε… εκτροπή. Εξ ου και η ad nauseam από κανάλια και ιστοσελίδες αναπαραγωγή των δύο λεπτών του επεισοδίου στον Αντένα… Δύο λεπτά βίας της Χρυσής Αυγής στη φαρέτρα των μνημονιακών κομμάτων προκειμένου να… καταδικαστεί η βία (γενικώς και αορίστως) ή να διασωθεί το καταρρέον πολιτικό σκηνικό; Αν η καταδίκη του επεισοδίου της 7ης Ιουνίου είναι ειλικρινής, πρέπει να λέει το ονοματεπώνυμό της: πρόκειται για τη φασιστική και ρατσιστική βία ενός κόμματος που αρνείται το δημοκρατικό πολίτευμα, εκθειάζει τη χούντα, θαυμάζει τον Χίτλερ, υποστηρίζει (δια ροπάλου) ρατσιστικές θέσεις. Το γεγονός ότι η ΧΑ δεν εντυπωσιάζεται από τη «σύσσωμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου» και μάλιστα το ίδιο βράδυ (7/6) έκανε επίδειξη δύναμης σε Πάντειο και Παιανία, πρέπει να προβληματίσει.

Ας μπει επιτέλους φρένο στο «βαγόνι» βίας και ρατσισμού της Χρυσής Αυγής. Δεν είμαστε πια στο παρά αλλά στο και πέντε! Και αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον μας ως συντεταγμένης κοινωνίας πολιτών και όχι κτηνών!!