Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πάνω απ’ όλα το ΠΑΣΟΚ

   που συνεδριάζουν σε καθημερινή βάση με μοναδικό στόχο την ανασυγκρότηση των οργανώσεων, την εξυγίανση των οικονομικών και την εύρεση νέας ιδεολογικής ταυτότητας που θα ανακόψει τον δρόμο προς την διάλυση, όπως λένε και οι ίδιοι.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτιμώνται ως θετικά, καθώς το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε με ασφάλεια στην 3η θέση, παρά το διπολικό σχήμα που διαμορφώθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επόμενη ημέρα δεν περιελάβανε θέμα ηγεσίας.

Ο Ε.Βενιζέλος θεωρεί κυριολεκτικά ευλογία για το κόμμα τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Και αυτό γιατί εκτιμά ότι θα έχει όλο το χρόνο σε ένα τέτοιο
ενδεχόμενο να προωθήσει τις αλλαγές στο κόμμα. Τα στελέχη που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν όλη την ευθύνη τήρησης των ισορροπιών με τους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά περιορισμένο λόγω συνθηκών ρόλων της σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Έμπειρα στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πάρις Κουκουλόπουλος θα χρεωθούν –λόγω και της μη εκλογής τους- την ανασύσταση των τοπικών οργανώσεων, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ασχοληθεί με ένα στενό επιτελείο που απαρτίζουν οι Ανδρουλάκης, Γεννηματά, Καιλή, Σκανδαλίδης και Λοβέρδος, με την ιδεολογική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον πολιτικό σχεδιασμό που ήταν στον αέρα το προηγούμενο διάστημα.

Στόχος είναι η έναρξη ενός δημοσίου διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς, καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ιπποκράτους ότι δεν θα επιβιώσουν δύο σχηματισμοί που κινούνται στη σφαίρα της σοσιαλδημοκρατίας. Το πράσινο σχέδιο βασίζεται σε δύο δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ διαθέτει ένα δίκτυο στελεχών και οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, που εν δυνάμει μπορούν να ενεργοποιηθούν. Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ εκτιμάται ότι θα υποστεί φθορά, λόγω της συμμετοχής της στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ οι εντυπώσεις της διακυβέρνησης Παπανδρέου θα αμβλυνθούν με το χρόνο. Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν θεωρούν ότι αν η νέα κυβέρνηση δεν καταρρεύσει τους επόμενους μήνες σαν χάρτινος πύργος, θα βρεθούν σε θέση ισχύος έναντι της Δημοκρατικής Αριστεράς με τελικό στόχο την κοινή κάθοδο –όπως και το 2011- στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια την εξυγίανση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα με χρέη πάνω από 100.000.000 ευρώ κινδυνεύει με λουκέτο. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ.Βενιζέλος προγραμματίζει τη συνεργασία με ελεγκτική εταιρία που σε πρώτη φάση θα εντοπίσει τα κομματικά χρέη και θα θέσει προτεραιότητες στις πληρωμές. Πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ έχει συνάψει δάνεια 125 εκ ευρώ τα 98 εκ. εκ των οποίων λήγουν μέσα στο 2013.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει στόχο να μπει τάξη στο ταμείο –αυτό δεν γίνεται- αλλά να οργανώσει με τέτοιο τρόπο τα οικονομικά που θα επιτρέψει τον περαιτέρω δανεισμό, είτε από τράπεζες, είτε από την κρατική επιδότηση.

alterthes

   Αυτό φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος