Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Να νικήσουν τον φόβο


Ποντίκι » ΤΟ... ΡΟΖΑΡΙΟ

γράφει ο Αντώνης Δελλατόλας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Όλες οι έρευνες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο δείχνουν ότι η κοινωνική δυναμική είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις μετρήσεις – κρυφές και φανερές – είναι ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ως σύμμαχο την ανάγκη και τη διάθεση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας να αναζητήσει την ελπίδα μέσα στο ζοφερό τοπίο που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια στη χώρα. Μιας κοινωνίας που βιώνει με τεράστιες δυσκολίες τα αποτελέσματα εφαρμογής του μνημονίου, μιας πολιτικής που δέχθηκε, υπόγραψε, εφάρμοσε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος συνέβαλε σε αυτό το έγκλημα η ηγεσία της Ν.Δ.

Όμως «σύμμαχος» του Τσίπρα, εκτός από τα παραπάνω, είναι και ορισμένες πολιτικές επιλογές των αντιπάλων του, που τον δυναμώνουν περαιτέρω.

- Είναι η «τρομοκρατία» που ασκεί εναντίον του το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, πράγμα που δημιουργεί κλίμα συμπάθειας στην κοινή γνώμη.

- Είναι η επιλογή όλων των κομμάτων να τον αναδείξουν ως κύριο αντίπαλό τους, καθιστώντας τον κυρίαρχο πόλο στο πολιτικό σκηνικό.

- Είναι η συγχορδία των δηλώσεων ξένων ηγετών, υπουργών, οικονομικών παραγόντων, τραπεζιτών, οι οποίοι καθημερινά μιλούν για χρεοκοπία, δραχμή, καταστροφή, χρεώνοντάς τα στον Τσίπρα, αγνοώντας προκλητικά ποιοι μας έχουν φέρει σε αυτήν τη δραματική κατάσταση.

- Είναι οι συνωμοσίες της διαπλοκής που δεν ωροδούν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να μη χάσουν τα πρωτεία.

Όμως ο πιο σημαντικός σύμμαχος σε αυτήν την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι άλλος από τα ίδια τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα, που μαζί με τις ηγετικές τους ομάδες, ευθύνονται για τη σημερινή κρίση στη χώρα, αφού κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν αυτοί που με τις πολιτικές τους χρεοκόπησαν τη χώρα και έχουν φτάσει σε σημείο εξαθλίωσης το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας να εμφανίζονται πάλι ως σωτήρες;

Αυτό λοιπόν είναι το πιο δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Οι ενοχές, η αδυναμία και η κατάρρευση αυτού του συστήματος που επέλεξαν και στήριξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και πολλές φορές ενισχύσαμε όλοι εμείς οι πολίτες στην καθημερινότητά μας και με την ψήφο μας στις εκλογές. Έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας.

Ας πετάξουμε λοιπόν στα σκουπίδια της Ιστορίας ό,τι άχρηστο και σάπιο δημιούργησαν αυτές οι πολιτικές και ας κρατήσουμε ό,τι καλό έγινε. Γιατί υπήρξαν και πολλά καλά.

Υπό την έννοια αυτήν, οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλες. Ας μην πετάξουν την ευκαιρία στα σκουπίδια.

Ας δώσουν λοιπόν απαντήσεις καθαρές για την επόμενη μέρα των εκλογών, για το δικό τους οικονομικό σχέδιο. Απαντήσεις εφικτές, που να λαμβάνουν υπόψιν όσους σχεδιάζουν να μας ρίξουν στα βράχια – ή, καλύτερα, στον πάτο της θάλασσας.

Απαντήσεις που θα νικούν τον φόβο που καλλιεργούν οι αντίπαλοί τους.

Αυτός είναι ο μόνος σύμμαχος που τους έχει απομείνει.

Ας τον αντιμετωπίσουν, λοιπόν, πριν έρθει η ώρα της κάλπης...