Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Οι υπόλοιποι τουλάχιστον διαπραγματεύονται... Εμείς τι κάνουμε, κύριοι της τρικομματικής;



Συγγραφέας: left.gr


Πλήρης αναδίπλωση από τους διακηρυγμένους προεκλογικούς στόχους, αλλά και παραδοξότητες που αγγίζουν τα όρια του γελοίου, χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις των εταίρων του κυβερνητικού Συνασπισμού, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως προς τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Η μεν ΝΔ δια του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και μετά τις αλλεπάλληλες θεσμικές «γκάφες» που σχετίζονται τόσο με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο και την σύνθεση της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Σύνοδο κορυφής, δηλώνει πλήρη υποταγή στα κελεύσματα του Βερολίνου. Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην οποία δηλώνεται η αποδοχή της «ιδιοκτησίας του προγράμματος σταθεροποίησης» και η «πλήρης δέσμευση στους στόχους» του μνημονίου, ισοδυναμεί με αποποίηση του δικαιώματος διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Ελλάδας, όπως φάνηκε άλλωστε και από τη στάση της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

Η δικαιολογία που χρησιμοποιούν κυβερνητικές πηγές για την αλλαγή πλεύσης είναι η σκληρή στάση του Βερολίνου και η αναταραχή στην Ευρωζώνη, όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή, γεγονός που δηλώνει ότι η αδράνεια δεν είναι απλώς αποτέλεσμα του προβλήματος υγείας του κ Σαμαρά, αλλά κεντρική κυβερνητική επιλογή με πολιτικά κίνητρα.

Σε πλήρη ταύτιση με τη ΝΔ πολιτεύεται και ο δεύτερος εταίρος της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ. Κατά την είσοδο του χτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως έχει πλήρη συνείδηση των δεσμεύσεων της χώρας, «αλλά χρειαζόμαστε την αναγκαία αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, τις αναγκαίες προσαρμογές και διορθώσεις». Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν «είδε», δεν «άκουσε» και πάντως σίγουρα, δεν «είπε» τίποτα για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο ανάπτυξης, κάνοντας στροφή επί δεξιά ακόμα και απέναντι στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Η ανακοίνωση που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, δεν είναι άλλη από αυτήν του τρίτου κυβερνητικού εταίρου και συνυπεύθυνου για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, της ΔΗΜΑΡ. Σε... αντιπολιτευτικό σχεδόν τόνο, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση «να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση»! Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο εγκρίνει την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία ταυτίζεται με τις πολιτικές του μνημονίου- οι οποίες φτωχοποιούν τον Ελληνικό λαό, οδηγούν μεγάλα στρώματα στην απελπισία, συρρικνώνουν το συνολικό παραγόμενο Εθνικό ΑΕΠ και θέτουν τη χώρα σε θέση παρία στην ΕΕ- αλλά παίζει και με τη νοημοσύνη του λαού.

Έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στους χειρισμούς της κυβέρνησης

Σε σχετική δήλωσή του, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχολίασε σε σκληρούς τόνους την ελληνική διαπραγματευτική απουσία: "Στη διαπραγμάτευση πριν και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση ήταν και «απούσα» και «γονατισμένη». Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το γεγονός ότι στην ψοφοδεή επιστολή που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του, δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε καν υπαινιγμός, στην ατζέντα της συνόδου του Συμβουλίου Κορυφής όσο και από το γεγονός ότι στις επίσημες αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής ονομάζεται ρητά η Ιρλανδία χωρίς να αναφέρεται η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό της ελληνικής απουσίας σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης. Η αναφορά που γίνεται σε «παρόμοιες περιπτώσεις» (similar cases) μοιάζει περισσότερο με προτροπή για αυστηρή τήρηση του Μνημονίου παρά με υπόσχεση μερικής έστω ελάφρυνσης των δανειακών βαρών που έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός."

Επιπλέον, ο κ Χουντής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να δηλώσει με τρόπο επίσημο και δημόσιο, ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με αλλαγή της δανειακής σύμβασης προκειμένου να αρθούν τα δανειακά βάρη που ενώ τα έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός πηγαίνουν κατευθείαν στη χρηματοδότηση των τραπεζών".

Για το ίδιο θέμα υπήρξαν δηλώσεις, τόσο από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, όσο και από τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Μηλιό, με τις οποίες στηλιτεύουν την απουσία διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

"Η επιστολή Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους, με την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι «αποδέχεται», ότι «δεσμεύεται» και ότι θα… «επιταχύνει» την εφαρμογή του «Προγράμματος» (με «Π» κεφαλαίο όπως και οι… «Ιδιωτικοποιήσεις») ενώ μόλις στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στην ανάγκη… «τροποποίησης» λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, σε συνδυασμό όμως και πάλι με την «επίτευξη των στόχων» του προγράμματος λιτότητας… Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως ότι δεν ήταν απλή παράλειψη η μη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου από τον κ. Σαμαρά", τόνισε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι "όταν η προσέλευση στη διαπραγμάτευση γίνεται με όρους αποδοχής των αιτημάτων της απέναντι πλευράς, το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Και δεν είναι προς όφελος των «καλών μαθητών»…"

Ο Γιάννης Μηλιός, σχολιάζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, για απ' ευθείας δανεισμό των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών από το Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε ότι "είναι απορίας άξιο το γιατί στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα. Μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα".

Τέλος, και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε από την Πέμπτη τοποθετηθεί σχετικά με την απουσία της Ελληνικής κυβέρνησης από την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής: "Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή μπροστά στις εξελίξεις, χωρίς να προβάλει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την πορεία της ευρωζώνης. Πρόκειται για μια στάση ουσιαστικής συμφωνίας με τη λογική Μέρκελ για την Ευρώπη, δηλαδή αποδόμησης της Ευρώπης και εξαθλίωσης των λαών της", αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της Κουμουνδούρου.