Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Εκλογικό σύστημα εθνικών, δημοτικών και περιφερεια​κών εκλογών


      Είδαμε ότι, βάσει του αποτελέσματος της Κυριακής 17/6 και ελέω του ισχύοντος εκλογικού νόμου, στην Πιερίας, όπως και σε άλλη 4εδρική εκλογική περιφέρεια, να παίρνει όλες τις έδρες ένα κόμμα, έστω και αν διαθέτει μόλις το 35% περίπου των εγκύρων ψήφων στο νομό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μη εκπροσώπηση του υπολοίπου 65% περίπου των εκλογέων της Πιερίας.
    Ταυτόχρονα, από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Κατερίνης, από την πρακτική της παρούσας δημοτικής Αρχής προκύπτει μιά άνευ προηγουμένου ¨ιδιοκτησιακή¨ της αντίληψη για τα του Δήμου και περιφρόνηση των δικαιωμάτων της δημοτικής αντιπολίτευσης, που αντιπροσωπεύει εκεί δημότες και δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.
     Μόνον από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής των εκλογικών νόμων για τις εθνικές και για τοπικές εκλογές.
    Για να μη μακρυγορούμε είναι αναγκαίο να καθιερωθεί παντού το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής.
     Παλιότερα, όταν ο σημερινός Δήμαρχος βρισκόταν στη δημοτική αντιπολίτευση (και ακόμα παλιότερα) δεν αρνιόταν ότι θα πρέπει οι δημοτικές Αρχές να εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά, αφότου αναδείχθηκε στο δημαρχιακό θώκο, φαίνεται πως το ¨ξέχασε¨, όπως και άλλα. Οι ¨πολίτες σε δράση¨ μεταβλήθηκαν σε ¨πολίτες σε αδράνεια¨.


taxipits