Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Στα «χαρακώματα» Ρουμελιώτης-Παπανδρέου για το πρόγραμμα του ΔΝΤ


   Αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην
  μόνιμου εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μετά τις δηλώσεις του δεύτερου ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να πετύχει».


Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κατηγορούν τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη ότι όσα λέει τα λέει αφού έφυγε από τη θέση του και τοποθετήθηκε στον ιδιωτικό τομέα σε τράπεζα (Τράπεζα Πειραιώς) με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοιχτή κόντα όσο ήταν πρωθυπουργός.

Καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του όπως θέλει, αλλά όλοι μπορούμε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, σημειώνουν.

Επίσης τον κατηγορούν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμόδιους και στη συνέχεια να ενημερώσει ως όφειλε την κυβέρνηση. Παράλληλα διερωτώνται για ποιο λόγο αφού ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης διαπίστωσε πως το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού δεν παραιτήθηκε.

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του Παναγιώτης Ρουμελιώτη όπως και πολλών άλλων «ισοπεδώνει τα βήματα προόδου που έκανε η χώρα και τις θυσίες των Ελλήνων και όλα αυτά υπονομεύουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και δίνουν επιχειρήματα είτε σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται ακόμα σκληρότερα μέτρα είτε σε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης με γραπτή δήλωσή του απαντά θέτωντας τα δικά του ερωτήματα ζητώντας παράλληλα να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός αν γνώριζε τις απόψεις του Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα.

Ζητάει ακόμα από τον Γιώργο Παπανδρέου να διευκρινίσει:

Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν
Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη
Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ τόνισε ότι ο ίδιος ενημέρωσε για τα τρία αυτά θέματα τον Γιώργο Παπανδρέου και επιφυλάσσεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία.