Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Η αναδιαπραγμάτευση προωθείται και θα γίνει», λέει η ελληνική τρόικα. Πάλι για τον Κουβέλη φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ


Την εικόνα ενωμένης κυβέρνησης θέλησαν να δώσουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης κορυφής των τριών πολιτικών αρχηγών. Στις δηλώσεις τους έδωσαν διαφορετική έμφαση στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι το θέμα της επιμήκυνσης (του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος) έχει ήδη τεθεί και τον Φώτη Κουβέλη να στρέφεται εμμέσως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανακάλυψε όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ακόμη πως η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει και θα είναι σκληρή. Νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενη εβδομάδας ζήτησε ο πρωθυπουργός.


Η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Eurogroup με επίκεντρο τις ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη διαπραγματευτική τακτική του κ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά και τη δρομολόγηση μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.


Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε πως «η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το μνημόνιο και αντιμετώπιση των άνισων ζητημάτων με τη λήψη άμεσων μέτρων. «Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Αφήνοντας αιχμές προς το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε επίσης αναφορά σε «όσους τελευταία ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση», καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πολιτική «που υπονομεύει τη χώρα». Ξεκαθάρισε ότι οι αιχμές του για όσους «όψιμα ανακάλυψαν την αναδιαπραγμάτευση» δεν αφορούν όσους στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τέλος, σημείωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι μια σκληρή, επίπονη και επίμονη διαδικασία. «Ο τόπος πρέπει να ζήσει και η κυβέρνηση χωρίς ταλαντεύσεις να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, από την πλευρά του: «Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Συμφωνήσαμε και ήταν σαφές ότι θα συμφωνούσαμε επειδή κινούμαστε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων αφετηρία είναι η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη αυτής που είχε προβλεφθεί και άρα πρέπει να επιχειρήσουμε την επιμήκυνση ώστε η προσαρμογή να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη. Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί. Και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».

Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της συνάντησής μας. Μας παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Εurogroup. Έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική όπως την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί».

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση των τριών συγκλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έλαβε
αποστάσεις από τη διαπραγματευτική τακτική του υπουργού Οικονομικών, που βασίζεται στο «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, απαντώντας στα περί υπονόμευσης του Γιάννη Στουρνάρα από την Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε σε πλήθος δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, δεν πρόκειται οι εταίροι να συμφωνήσουν με οποιαδήποτε αναθεώρηση αν πρώτα η Ελλάδα δεν δείξει ότι συμμορφώνεται πλήρως ως προς τις υποχρεώσεις της.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα συντονιστεί σύντομα. Όπως επισήμανε, τον ενδιαφέρει η κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και να πειστούν οι πολίτες ότι προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και ότι κανείς άλλος δεν θα έκανε κάτι καλύτερο από όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Παράλληλα τόνισε ότι οι τρεις αρχηγοί παραμένουν πιστοί στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης και επέμεινε ότι χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών ακόμα και της αντιπολίτευσης.

Νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προανήγγειλε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, «στην οποία θα εξειδικευτούν οι ενέργειες για να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας».

Ο κ. Κεδίκογλου ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα τεθεί επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση, αλλά και εκείνος δεν έδωσε απάντηση. «Ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί», επισήμανε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλυψε όψιμα την αναδιαπραγμάτευση. Ζητά από την τρικομματική συγκυβέρνηση να τιμήσει και όχι να αθετεί τις δεσμεύσεις της», σχολίασε μέσω Twitter o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις αιχμές του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση «πραγματοποιείται υπό τη σκιά των νέων μέτρων τριών δισ. που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει η κυβέρνηση»,χαρακτηρίζοντας συνειδητό ψέμα τα περί διαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Από το tvxs