Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αυτοπυρπόληση Σίλμαν: Πιο «επικίνδυνος» από τους Παλαιστινίους




Διαδήλωση 2.000 ακτιβιστών πραγματοποιήθηκε προς συμπαράσταση του Μόσε Σίλμαν, ο οποίος έβαλε φωτιά στα ρούχα του το βράδυ του Σαββάτου, συγκλονίζοντας τους διαδηλωτές και τον κόσμο του Ισραήλ. Αργά το βράδυ της Κυριακής φήμες σχετικά με το θάνατο του Σίλμαν διέρρεαν ανάμεσα στους διαδηλωτές. Παρόλα αυτά ο Σίλμαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά οι ελπίδες λιγοστεύουν ώρα με την ώρα. Το γεγονός αυτό έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, καθώς είναι προάγγελος για τον Νετανιάχου και την ακροδεξιά κυβέρνηση του, απειλώντας περισσότερο και από το Παλαιστινιακό.

Αναφορές λένε πως στην άλλη άκρη της χώρας ένας άνθρωπος θέλησε να αντιγράψει τον Σίλμαν, βάζοντας φωτιά στον εαυτό του. Οι αρχηγοί των διαδηλωτών με μεγάφωνα αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές να κάνουν παρόμοιες ενέργειες και τους προτρέπουν στη μη υποστήριξη τέτοιων προσπαθειών. Χιλιάδες διαδηλωτές παραβρέθηκαν σε πορείες από πέρυσι όλοι διαδηλώνοντας κατά του μεγάλου κόστους ζωής και στέγασης.

«Μέχρι στιγμής ήταν διαδήλωση της μεσαίας τάξης αλλά μετά την υπόθεση του Σίλμαν το εργατικό κομμάτι του λαού θα αφυπνιστεί ακόμα περισσότερο. Ενδέχεται οι διαδηλώσεις που έρχονται αυτό το καλοκαίρι να είναι πιο βίαιες σε σύγκριση με τις προηγούμενες», δηλώνει ο Danny Rosenberg ακτιβιστής και σκηνοθέτης

«Αρνούμαι να μείνω άστεγος. Έχω ολοκληρώσει την στρατιωτική μου θητεία και πληρώνω τους υψηλούς φόρους του υγειονομικού συστήματος ασφάλειας. Κατηγορώ τον Νετανιάχου για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα καθώς και τον υπουργό οικονομίας Στεινιτζ οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αλλοίωση του λαού σε καθημερινή βάση», έγραφε χαρακτηριστικά σε σημείωμα που είχε μοιράσει πριν την απόπειρα σε δεκάδες διαδηλωτές. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε το συμβάν ως ανθρώπινη τραγωδία.

Οι διαδηλωτές την Κυριακή διαδήλωναν ανάμεσα σε κυβερνητικά κτίρια καθώς και πλημμύρισαν κεντρικούς δρόμους όπως την λεωφόρο Ayalon όπου και η κίνηση βρέθηκε σε στάση για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι από τους οδηγούς παρόλα αυτά εμφάνισαν συμπάθεια προς τους διαδηλωτές.

Καθισμένος πίσω από το σταματημένο αυτοκίνητο του στην μέση μιας λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων βρέθηκε ο 28χρονός Άντι ο οποίος δήλωνε φανερά αγχωμένος καθώς την επομένη έδινε εξετάσεις. Παρόλα αυτά υποστήριζε τον σκοπό των διαδηλωτών και εξέφρασε συμπάθεια για τον Σίλμαν. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έχω γυναίκα και ένα μικρό παιδί. Και οι δύο πληρωνόμαστε αρκετά καλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μείνουμε σε δικό μας σπίτι. Οι τιμές είναι εξωφρενικές και για τον λόγο αυτό ζούμε με τους γονείς μας. 50.000 διαδηλωτές από πέρυσι και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κάνει κάτι αλλά μάλλον δεν πρόκειται να κάνει τίποτα».
tvxs