Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Και αυτοί με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι;DIW: Να πληρώσουν οι πλούσιοι το χρέος των χωρών τους


Ως λύση στην οικονομική κρίση, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) προτείνει τη συμμετοχή των πλουσίων στην αναχρηματοδότηση των χωρών τους, μέσω προσωρινών φόρων, φόρων ακίνητης περιουσίας ή υποχρεωτικού δανείου.


Η μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου υποστηρίζει ότι οι εύποροι πολίτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες τους να απαλλαγούν από σημαντικό τμήμα
Γερμανία, όπου ο δείκτης χρέους βρίσκεται στο 60% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνεται, πλούσιος θα ήταν κάποιος με εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ ετησίως ή ένα ζευγάρι με εισόδημα 500.000 ευρώ.

Η μελέτη αναγνωρίζει πάντως και τη δυσκολία του εγχειρήματος στις χώρες με εκτεταμένη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή και περιορισμένες δυνατότητες συλλογής στοιχείων για την πραγματική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.

τουδημοσίου χρέους τους.

Θα έπρεπε, γι' αυτόν τον σκοπό, είτε να τους επιβληθεί ένα εφάπαξ τέλος ή φορολόγηση των ακινήτων τους είτε να υποχρεωθούν να δανείσουν την πατρίδα τους, με ποσά τα οποία θα τους επιστραφούν εντόκως, όταν η δημοσιονομική κατάσταση εξομαλυνθεί.

Το γερμανικό Ινστιτούτο εκτιμά, μάλιστα, ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και στη