Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το λιμπρέτο της ιλαροτραγωδίας

Για τις νέες περικοπές που δρομολογεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
    Η τρόικα εσωτερικού ανεβάζει νέο έργο με το ίδιο λιμπρέτο: αιματηρές θυσίες για τον λαό,
    κέρδη για το κεφάλαιο, υπακοή στην τρόικα. Κι όλα αυτά διανθισμένα με εικονική διαπραγμάτευση μεταξύ των συγκυβερνώντων πολιτικών αρχηγών. Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ούτε λόγος! Ξεχάστηκε και η περιβόητη επιμήκυνση!


Το λιμπρέτο της ιλαροτραγωδίας προβλέπει πίεση για "κοινωνική ευαισθησία" από Βενιζέλο και Κουβέλη, κατανόηση, αλλά και "υπευθυνότητα" από Σαμαρά. Τελικώς θα επιβληθεί το τελεσίγραφο της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οριστικοποιήθηκαν τα "βασικά" μέτρα και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των δύο δευτεραγωνιστών. Στο συρτάρι του έχει 20 "ισοδύναμα μέτρα" για να ικανοποιήσει την πίεση της τρόικας. Τίποτε απ' όσα συζητούνται αυτές τις μέρες δεν έχει εγκριθεί από τον λαό. Ούτε απευθείας στις εκλογές, ούτε εμμέσως με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή η κρίση πολιτικής νομιμοποίησης θα αποδειχθεί ισχυρός παράγων εξελίξεων όταν, συντόμως, οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τα μέτρα και αντιδράσουν.


Δίπλα στο πακέτο της "δημοσιονομικής εξυγίανσης" προστίθεται κι άλλο πακέτο, που εικονογραφεί την κοινωνική χρεωκοπία. Το περιβόητο πακέτο της "κοινωνικής ανταγωνιστικότητας". Είναι η νέα μείωση του κατώτατου μισθού που προωθεί οριζοντίως η κυβέρνηση. Στο μείον 23% ή και 32% του Μνημονίου 2 θα προστεθεί άλλο ένα μείον 12%. Το σημαντικό είναι ότι η μείωση εφεξής θα γίνεται με μόνιμο μηχανισμό επιβολής, στον οποίο θα είναι κυρίαρχη η κρατική παρέμβαση. Αγορά με κρατική ενίσχυση! Τόσο φιλελεύθερος αποδεικνύεται ο νεοφιλελευθερισμός! Τόση δημοκρατία!


Με τη συνεχή μείωση των μισθών μεταφέρονται χρήματα και εξουσία στο κεφάλαιο. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι είναι κοινή η μοίρα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και κοινή πρέπει να είναι η απάντησή τους.




Πηγή:
Η Αυγή