Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κατάργηση δώρων σε συνταξιούχους και δημ. υπαλλήλους


   Στην πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος για
   το καλοκαίρι για όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τους εν ενεργεί δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μέσω του πακέτου νέων μέτρων που συζητήθηκε στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κατάργηση των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος στους συνταξιούχους θα δώσει την δυνατότητα οι περικοπές στις συντάξεις να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω.

Στις προτάσεις για τις περικοπές περιλαμβάνεται και η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, περικοπές στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Χθες στην συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, καθώς και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά (π.χ. για τη δραστική περιστολή του ΕΚΑΣ, ή για την οριζόντια μείωση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς εισοδηματικό πλαφόν).

Βέβαιη θεωρείται πλέον η πρόταση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ ενώ παράλληλα ετέθη πρόταση για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες υγείας, καθώς και στην άμυνα, αλλά και στο μισθολόγιο των ιερέων, από το οποίο μπορούν να εξοικονομηθούν 110 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου.