Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι δήμοι! (Ημερησία της Πιερίας)


Από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης


-Σ.Χιονίδης: Επιτέλους ήρθε η ώρα η Τ.Α. να πάρει αυτό που της αξίζει, όταν δεν σου δίνουν, απαιτείς και παίρνεις
-Ν.Μηλιώτης: Το κράτος μπορεί να είναι ανίκανο αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων ήταν πάντα «αγκαλιά» με την εξουσία
-Α.Μάντζιος: . Δεν μπορεί τη μια στιγμή να μιλάμε για τα δεινά της Τ.Α. και την άλλη στιγμή να υποστηρίζουμε αυτούς που ασκούν αυτή την πολιτική
-Στ.Ανανιάδης: Οι ίδιοι που αποδέχθηκαν τις μειώσεις στους πόρους της Αυτοδιοίκησης και τώρα θυμήθηκαν να ξεσηκωθούν


Η οικονομική κατάσταση των δήμων, οι συνεχείς περικοπές, οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες λόγω των αρμοδιοτήτων που «πέρασαν» από το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ αλλά και η αποφασιστικότητα για διεκδίκηση των παρακρατηθέντων και όχι μόνο πόρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Αφορμή το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος την προσεχή Πέμπτη που έχει μοναδικό θέμα την οικονομική δυσχέρεια των δήμων και το διεκδικητικό πλαίσιο.


Ο κ. Χιονίδης
Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης επεσήμανε πως η Αυτοδιοίκηση έχε χάσει από την έναρξη της κρίσης έως τώρα το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και ειδικότερα από τους ΚΑΠ που για την πόλη της Κατερίνης έφταναν το 1,6 εκ. ευρώ, ο δήμος Κατερίνης εισπράττει σήμερα 750.000 ευρώ. Αντίστοιχα από τη ΣΑΤΑ ενώ πέρυσι ο δήμος εισέπραξε 911.000 ευρώ, φέτος πήρε το απόλυτο μηδέν.
Αντίστοιχες, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι οι μειώσεις και σε άλλα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού, πλην όμως αυτό δεν συνέβη.
Την ίδια στιγμή που μειώνονται μισθοί και συντάξεις, την ίδια στιγμή που περικόπτονται πόροι από την Αυτοδιοίκηση, μια άλλη σημαντική μερίδα του κεντρικού κράτους δεν έχει υποστεί αυτού του μεγέθους τις περικοπές, τόνισε ο δήμαρχος σημειώνοντας πως οι δήμοι είναι διατεθειμένοι και απέδειξαν πως θέλουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης όχι πόμως στην απαξίωσή της.
Σημείωσε επίσης πως οι δήμοι αποτελούν το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ το 97,5% το κράτος. Γι’αυτό το 2,5% η Αυτοδιοίκηση προκαλεί βάρος 0,7% τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε πως επί του ΑΕΠ η Ελλάδα χρωστά 160%, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση το 30%.
Σημείωσε ακόμη πως τα χρέη της Αυτοδιοίκησης αποτελούν το 20% των χρεών του ΟΣΕ τονίζοντας πως οι δήμοι της Ελλάδας θα πρέπει να σταματήσουν να είναι οι «νάνοι» της Ευρώπης, παρουσιάζοντας αντίστοιχα στοιχεία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπλήρωσε ο δήμαρχος δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά καταλυτικός παράγοντας για την επίλυση του.
Αναφέρθηκε επίσης στις αρμοδιότητες που δόθηκαν στους δήμους όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, η συντήρηση των δρόμων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας: Ας παραλάβουν τους δρόμους κι ας αφαιρέσουν από τους ΚΑΠ το αντίστοιχο ποσό που διαθέτουν σε μας για τη συντήρησή τους. Ας αναλάβουν τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία. Δεν υπάρχει σήμερα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων ούτε ένα ευρώ στις αντίστοιχες επιτροπές».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Χιονίδης τόνισε πως επιτέλους ήρθε η ώρα η Τ.Α. να πάρει αυτό που της αξίζει, επισημαίνοντας πως όταν δεν σου δίνουν, απαιτείς και τα παίρνεις.


Ο κ. Μηλιώτης
Συμφωνούμε με όσα παραδείγματα ανέφερε ο κ.Χιονίδης, τόνισε στην εισαγωγή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκος Μηλιώτης, αφού το σπάταλο και ανίκανο κράτος κατάφερε να φέρει τη χώρα στον γκρεμό.
Χτυπάμε το κράτος, είπε ακόμη, αλλά πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι και σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι δεν έκαναν σωστή διαχείριση των πόρων. Γινόταν έργα που δεν χρειάζονταν, αμφίβολης χρηστικότητας, προκλητικής δαπάνης. Κάποιοι δεν υπερασπίστηκαν τη δημοτική περιουσία, δεν εισπράξαμε τα έσοδα που μπορούσαμε. Το κράτος μπορεί να είναι ανίκανο αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων ήταν πάντα «αγκαλιά» με την εξουσία. Δεν υπερασπίστηκε αυτό που έπρεπε. Και γι’αυτό θα πρέπει να ομολογήσουμε πως δυστυχώς αποτύχαμε όλοι μας.
Ακόμη ο κ. Μηλιώτης, είπε πως θα πρέπει να ακολουθηθεί σφικτή οικονομική πολιτική για να αντέξει ο δήμος.


Ο κ. Μάντζιος
Επίθεση στους δυο επικεφαλής των συνδυασμών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας εξαπέλυσε ο κ. Μάντζιος επισημαίνοντας πως το «κράτος» δεν είναι απρόσωπο και πως οι κυβερνήσεις αποτελούνται από κόμματα που υποστηρίχθηκαν από τους επικεφαλής των δυο παρατάξεων του δήμου. Αυτοί είναι που οδήγησαν την Τ.Α. εκεί που την οδήγησαν και σήμερα κυβερνάνε μαζί. Δεν μπορεί τη μια στιγμή να μιλάμε για τα δεινά της Τ.Α. και την άλλη στιγμή να υποστηρίζουμε αυτούς που ασκούν αυτή την πολιτική, είπε ο κ. Μάντζιος και συμπλήρωσε πως το ψήφισμα της ΚΕΔΕ είναι «αστείο» όταν κάνει λόγο για την πρόθεσή της να συναντηθεί με την τρόικα. Γιατί, διερωτήθηκε ο κ. Μάντζιος, δεν εμπιστεύεστε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο;
Η Τ.Α. είπε ακόμη ο κ. Μάντζιος είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας, κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Η Τ.Α. δεν είναι οι δήμαρχοι, είναι οι δημότες, είναι η ίδια η κοινωνία. Αυτούς πρέπει να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την συμπαράταξή τους.


Ο κ. Χιονίδης
Απαντώντας ο κ. Χιονίδης τόνισε πως μερικοί μπερδεύουν το ρόλο τους και επηρεάζονται από τη μεγάλη τους επιθυμία να μιλήσουν στη βουλή. Μπερδέψαμε τα εσώρουχα με τη γραβάτα, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της είναι πάνω από κόμματα και πως αυτή τη στιγμή οι δήμοι στενάζουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στηρίζετε τους δήμους ή όχι. Το τι ψήφισε ο καθένας στις εθνικές εκλογές είναι δικό του θέμα, κατέληξε ο κ. Χιονίδης.


Ο κ. Ανανιάδης
Πριν δυο χρόνια, είπε ο κ. Ανανιάδης, έπεισαν τον ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κρίση. Αυτή είναι η επιλογή των κυβερνήσεων που στηρίχθηκε από την Τ.Α. και την ΚΕΔΚΕ, συμπλήρωσε και τόνισε πως αυτοί οι ίδιοι που σήμερα καλούν σε κινητοποιήσεις ήταν που χειροκροτούσαν για τον Καλλικράτη, που επικροτούσαν τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων. Οι ίδιοι που αποδέχθηκαν τις μειώσεις στους πόρους της Αυτοδιοίκησης και τώρα θυμήθηκαν να ξεσηκωθούν.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε πως ο λαός είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται για την κρίση, σημειώνοντας πως μόνοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που ακολούθησαν την υπαγορευμένη πολιτική της Ε.Ε.