Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: "Σας μπήγω το μαχαίρι στην καρδιά, αλλά για τελευταία φορά"

 


     Δεν το ΄πε έτσι ακριβώς, αλλά αυτό είναι το νόημα. Νόημα που έχει δυό ερμηνείες: η πρώτη,
     του Πρωθυπουργού, θέλει να πεί, ότι, παίρνουμε επώδυνα μέτρα, αλλά αυτή είναι η τελευταία φορά, δεν θα πάρουμε άλλα, επειδή θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης (μας τα ΄παν κι άλλοι αυτά Αντώνη!)
Η δεύτερη ερμηνεία είναι, ότι, παίρνουμε επώδυνα μέτρα, αλλά..
αυτή είναι η τελευταία φορά, δεν θα πάρουμε άλλα, επειδή δεν θα ζείτε πιά από την πείνα !


Αναλυτικά, τα νέα μέτρα σοκ, που θα τσακίσουν την κοινωνία και θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση,που θα οδηγήσει την επόμενη κυβέρνηση σε ...νέα μέτρα (φυσικά ο Σαμαράς δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει φώς, ανάκαμψη και ανάπτυξη από τον Ιανουάριο), είναι, ένα ολόκληρο πακέτο, όχι από τα ευχάριστα πακέτα της Βίκυς Χατζηβασιλείου, αλλά πακέτο-δηλητήριο


Τι περιλαμβάνει όμως το πακέτο;
• Πλήρη κατάργηση όλων των δώρων που έχουν απομείνει σε συνταξιούχους και εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 800 ευρώ από τις κύριες συντάξεις, δύο συντάξεις λιγότερες για τις επικουρικές και αφαίρεση 1000 ευρώ μεικτά από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.
• Περικοπή που θα κυμαίνεται από 3-15% στις συντάξεις. Είναι πιθανό ότι ως βάση πάνω στην οποία θα επέλθουν οι μειώσεις, θα χρησιμοποιηθεί το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο συνταξιούχος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η μείωση του συνολικού ετήσιου εισοδήματος σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερβαίνει το 20% αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των δώρων.
• Στο τραπέζι έχει πέσει η περικοπή ή κατάργηση των εποχικών επιδομάτων που εισπράττουν πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει ετήσια απώλεια εισοδήματος που φτάνει ακόμη και στα 870 ευρώ.
• Τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ θα μηδενίζονται στην περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα του τρίτεκνου θα υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Ακόμη και για τους έχοντες χαμηλότερο εισόδημα (άνω των 10.000 ευρώ οικογενειακό) η μείωση θα φτάνει στο 50%
• Η σύνταξη θα χορηγείται με 20 χρόνια εργασίας αντί για 15 χρόνια που είναι σήμερα.
• Επεκτείνεται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ κάτι που σημαίνει νέες απώλειες εισοδήματος της τάξεως του 20% για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Το μέτρο συνάντησε έντονες αντιδράσεις ειδικά από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.
• Καταργούνται σειρά φοροαπαλλαγών προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ
• Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους
• Ψαλιδίζονται τα αναπηρικά επιδόματα
• Περικόπτεται το εφάπαξ ακόμη και κατά 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.
http://taxalia.blogspot.com