Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Όχι" στην απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Δ.Σ. Κατερίνης (Pierialife gr)

 


Σε έκτακτη συνεδρίαση συνήλθε το βράδυ της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, με κύριο θέμα του την διατύπωση θέσεων και προτάσεων ενόψει του Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. για τα οικονομικά των Δήμων και συζήτηση για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ. Πολλές ήταν οι αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τις προτάσεις που πέρασαν, κατά πλειοψηφία, να συνοψίζονται στο ψήφισμα που είχε εκδοθεί νωρίτερα από την Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ στις 22 Αυγούστου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, λέγοντας ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα έχει χάσει το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και αυτό το εκφράζει πλέον η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια συναντίληψη μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και να υπάρξουν ομόφωνες προτάσεις, το αργότερο μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Σκοπός ήταν η κάθοδος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με προτάσεις που θα έχουν τη στήριξη όλων.

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ

Όπως σημείωσε, «θα ήταν ευχής έργο να γινόταν αντίστοιχες μειώσεις και σε άλλα κομμάτια του προϋπολογισμού». Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που ο Δήμος Κατερίνης θα έπρεπε να λαμβάνει 1,6 εκ ευρώ, λαμβάνει λιγότερα από 750.000 ευρώ. Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση των έργων θα έπρεπε να υπάρχει από τη ΣΑΤΑ το ποσό των 5 εκ. ευρώ και μέχρι σήμερα για το 2011 έχουν έρθει στο δήμο μόλις 500 χιλιάδες, ενώ για τα φετινά κονδύλια ούτε λόγος.

«Δεν μπορεί να γίνεται αυτή η πρόκληση και η απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια απαξίωση που τη βλέπουμε συστηματικά από τα ΜΜΕ που αναφέρουν διαρκώς ότι στους δήμους γίνεται κατασπατάληση ως προπέτασμα καπνού για να καλύψουν κάποιοι άλλοι τις δικές τους αδυναμίες». Η Τ.Α. έχει λιγότερο από το 2,5% του ΑΕΠ και συνεισφέρει βάρος στο χρέος του ελληνικού δημοσίου μόνο 0,7% και το έλλειμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ως χρέος δικό της μόνο το 30%, όταν το κεντρικό κράτος έχει 160%. Όλα τα χρέη όλων των Δήμων της χώρας είναι μόλις το 20% του χρέους του ΟΣΕ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΩΤΗΣ
Την απαισιοδοξία του εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μηλιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, "δεν περίμενα ποτέ από αυτό το σπάταλο και ανίκανο κράτος να μην οδηγήσει σε αυτό το σημείο κρεμασμένους από το γκρεμό. Κράτος που δανείζεται και μόνο ξοδεύει, τι αξιοπιστία μπορεί να έχει. Αλλού δεν έκανε τις περικοπές που έπρεπε όμως εδώ πετσόκοψε την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι το χτυπάμε, δεν ξέρουμε όμως αν έχει πλέον και αν μπορεί να προσφέρει.

Πριν από δύο χρόνια έλεγα ότι το χαμόγελο μας κόπηκε. Τώρα, θα αρχίσουμε και να κλαίμε. Πρέπει να κάνουμε και ως τοπική αυτοδιοίκηση τη δική μας αυτοκριτική, καθώς κάποιοι που υπηρέτησαν το θεσμό δεν έκαναν σωστή διαχείριση. Υπήρχαν έργα που δεν έπρεπε να γίνουν και έργα που γίνονταν σε προεκλογικές περιόδου αμφίβολης χρηστικότητας και ανεξέλεγκτης δαπάνης".

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ
Την άποψή του κατέθεσε και ο κ. Μάντζιος, ως επικεφαλής παράταξης. «Είχαμε επισημάνει ότι το καθοριστικό σημείο που θα κρίνει τα ζητήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εφαρμογή του μνημονίου. Επιβεβαιωθήκαμε από τα πράγματα. Βλέπουμε ότι δεν βγαίνουν και τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Δεν υπάρχει ένα κράτος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά συγκεκριμένες κυβερνήσεις και κόμματα που άσκησαν την πολιτική τους. Να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να υπερασπιστεί την τοπική αυτοδιοίκηση σαν ένα δικό του σπίτι, το οποίο του παρέχει πράγματα και έχει λόγο. Να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό το ζήτημα τον αφορά».

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Ανανιάδης εξηγώντας ότι οι κυβερνήσεις έπεισαν τον ελληνικό λαό ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται. Αυτό που βιώνουμε είναι μια επιλογή των πολιτικών των κυβερνήσεων που στηρίχθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συνδικαλιστικά της όργανα.

«Αυτοί που καλούν σήμερα για κινητοποιήσεις είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν για τον Καλλικράτη που αποδέχθηκαν το κεντρικό πολιτικό πλαίσιο περί ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και από την άλλη πλευρά ακολουθούν μια φορομπηχτική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αποδέχθηκαν τις δραστικές μειώσεις στη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης. Δεν θα μπούμε στη λογική αν το κράτος ήταν ανίκανο καθώς υλοποιούσε τις πολιτικές της Ε.Ε.».