Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της τρόικας εσωτερικού και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου

Συγγραφέας: left.gr


     H πολυαναμενόμενη "επιβράβευση" των δανειστών με την ευμενή έκθεση για την οποία
   τόσο πασχίζουν οι τρεις αρχηγοί της μνημονιακής κυβέρνησης με συσκέψεις επί συσκέψεων δεν λέει να έρθει. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός, αφού οι πιέσεις προς την Αθήνα εντείνονται διεθνώς, ο Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει τα μέτρα "με όποιο κόστος" και η παρωδία με τις "κόκκινες γραμμές", την "επαναδιαπραγμάτευση" και την "απαγκίστρωση" της τρόικας εσωτερικού λαμβάνει ένα τέλος όπου να 'ναι. 



Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους το απόγευμα της Παρασκευής για το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση των επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας δεν θα ήταν έτοιμη πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Αν και το εν λόγω δημοσίευμα διαψεύστηκε και από τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και από πηγές της Κομισιόν, ως σενάριο και μόνο ήταν αρκετό για να τρομοκρατήσει τους κυβερνώντες.


Οι φόβοι των μνημονιακών εταίρων αφορούν το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και να μην έχει εκταμιευθεί η δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ έως τις 6 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Ανησυχούν ότι στη συνέχεια το "κίνητρο" παραμονής της χώρας στο ευρώ μπορεί να μην είναι τόσο... ισχυρό στον άξονα Βερολίνου - Βρυξελλών - Φρανκφούρτης και Ουάσιγκτον.


Αν και ο Β. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι τα κριτήρια για την εκταμίευση της δόσης "δεν θα είναι μόνο οικονομικά, ούτε πολιτικά, θα είναι ένα μείγμα" και υπογράμμισε την αλληλεγγύη του προς τις θυσίες των Ελλήνων, τα σενάρια περί καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης έχουν προβληματίσει τους κυβερνητικούς εταίρους, που τα χρησιμοποιούν για περαιτέρω εκβιασμούς στις κοινωνικές δυνάμεις. 


Στην επικοινωνιακή αυτή πολιτική προστέθηκε και η "αλλοπρόσαλλη" -όπως τη χαρακτηρίζουν- συμπεριφορά του Π. Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ήταν εξαιρετικά "εριστικός" στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.


Το μνημονιακό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής θα βρει απέναντί του τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και το εναλλακτικό σχέδιο της Αριστεράς



Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για το νέο πακέτο μέτρων αναφέρονται τα εξής:

«Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, περί δήθεν αντιπαράθεσης με την τρόικα, δεν πείθουν κανέναν. Η κυβέρνηση, που δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή για απόλυτη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, δεν μπορεί να κρυφτεί. Η ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων, αποτελεί το κοινό στρατηγικό σχέδιο τρόικας και κυβέρνησης. 

Το μνημονιακό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής θα βρει απέναντί του τ ους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και το εναλλακτικό σχέδιο της Αριστεράς για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, αναδιανομή του πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη, έξω από τα μνημόνια της χρεοκοπίας που αποδομούν την Ευρώπη στο σύνολό της.»