Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τσίπρας: Να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος

Τσίπρας: Να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος
  Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και
  αποφάσεις, αντίστοιχες με αυτές που ελήφθησαν το 1953 για τη Γερμανία, πρότεινε ως λύση για έξοδο από την κρίση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις, αντίστοιχες με αυτές που ελήφθησαν το 1953 για τη Γερμανία, πρότεινε ως οριστική λύση για την έξοδο από την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει λύση τεχνική, αλλά πολιτική».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να ακυρωθεί η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και να αντικατασταθεί με σχέδιο ανάπτυξης: «Πρέπει να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος και όχι να τη διαλύσουμε οριστικά, με το νέο πακέτο μέτρων των 13 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η «ανάσα» αυτή θα πρέπει να δοθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά από 2,5 χρόνια βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και ένας φαύλος κύκλος λιτότητας, ύφεσης, ελλείμματος και χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οδηγούμαστε σε μια καταστροφική πορεία» που όσο πιο γρήγορα ανακοπεί, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει οι ευρωπαίοι ιθύνοντες να πουν την αλήθεια, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν μέσα από τη φορολογία ένα υψηλό τίμημα. Όχι, όμως, για να σωθεί ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία, αλλά για να σωθούν οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει για 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεση, η οποία στο τέλος του έτους θα οδηγήσει σε απώλεια του ΑΕΠ κατά 20 μονάδες, συνολικά, από την έναρξη της κρίσης ως σήμερα. «Αυτό είναι πρωτοφανές στη διεθνή ιστορία για μια χώρα, που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για ένα «τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους», ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τί να κάνουμε ώστε να μην υπάρξει και τέταρτο κούρεμα, διότι, όπως ανέφερε, «το τρίτο κούρεμα είναι αναπόφευκτο».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν δώσαμε ισχυρή δόση του φαρμάκου της λιτότητας στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το φάρμακο που έχει θανατηφόρα σύνθεση και σκοτώνει την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Αλ . Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εκβιασμοί για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το κοινό νόμισμα.

Εξ άλλου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτέλεσε κοιτίδα της δημοκρατίας και μια χώρα που ο λαός της συνέβαλε καθοριστικά στην ευρωπαϊκή μάχη ενάντια στο φασισμό.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον κίνδυνο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η νεοφασιστική ακροδεξιά βρίσκεται στην ελληνική Βουλή και έχει ραγδαία άνοδο επιρροής στην ελληνική κοινωνία. «Όσοι νομίζουν ότι αυτό το φαινόμενο της επέλασης της ακροδεξιάς μπορεί να περιοριστεί στον ευρωπαϊκό νότο είναι γελασμένοι. Τα προβλήματα είναι κοινά και κοινές πρέπει να είναι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Ιουνίου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι «παράδοξο» που αφορούν αποκλειστικά την Ισπανία και την Ιταλία και όχι την Ελλάδα και άλλες χώρες με προβλήματα χρέους. «Αν ψάχνουμε να βρούμε ευρωπαϊκή λύση, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχουν στεγανά», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι από την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί, τα 30,9 δισ. πηγαίνουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο τα 600 εκατ θα πάνε στην ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Η ευρωζώνη δεν είναι λέσχη ισχυρών που κάλεσε τους ανίσχυρους να συμμετάσχουν ως διακοσμητικά στοιχεία σε αυτή. Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχει ισότιμα κράτη – μέλη. Η ευρωζώνη είναι σαν αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν σπάσει ο ένας θα διαλυθεί και η αλυσίδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι πιο εύκολο να φύγει η Γερμανία από το ευρώ, η οποία ενδεχομένως διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, παρά η Ελλάδα , η Ιταλία ή η Ισπανία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά έχει κάποια όρια».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στις εκλογές του Ιουνίου ασκήθηκε τρομοκρατία εντός και εκτός Ελλάδος. «Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό κάνουν λάθος. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να μακροημερεύσει», δήλωσε και κάλεσε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που απειλείται.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αναποτελεσματικό κράτος και η φοροδιαφυγή είναι διαχρονικά προβλήματα στην Ελλάδα. «Χρειάζονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια δεν μπορούν να γίνουν επιτυχία σε μια οικονομία που βουλιάζει και βρίσκεται για 5η συνεχόμενη χρονιά στην ύφεση και σε μια κοινωνία που βρίσκεται μπροστά σε φαινόμενα διάλυσης», είπε και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά που πληρώνουν δεν καταλήγουν στην ελληνική οικονομία, αλλά «για να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησαν οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνεργασία με τους ευρωπαίους τραπεζίτες».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα φαινόμενα βίας που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή απεργία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εικόνες που βλέπουμε από τους δέκτες της τηλεόρασης αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά που βεβαίως μας ανησυχούν, αλλά δεν είναι η συνολική εικόνα της κατάστασης σήμερα στην Ελλάδα», καθώς ο ελληνικός λαός έχει δείξει απεριόριστη αντοχή, σε σχέση «με τη βία που δέχεται στο εισόδημά του».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις σκηνές βίας δεν θα τις βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και κατέληξε λέγοντας:

«Ας αναλογιστούν το μέγεθος του ιστορικού σφάλματος που διαπράττουν όσοι επιλέγουν την πολιτική της βίαιης λιτότητας».