Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τρικομματική: Στα πρόθυρα κατάρρευσης ή παιχνίδια εντυπώσεων;


   Ισχυρούς τριγμούς στη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης φαίνεται πως προκάλεσε η
    χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες ανατροπές στα εργασιακά. Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα προς τους κυβερνητικούς του εταίρους, ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη σύσκεψη: «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε». Πέρα όμως από το εσωτερικό μέτωπο, μετ’ εμποδίων διεξάγονται και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς ούτε το βράδυ της Τρίτης φαίνεται να υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα για τα εργασιακά.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς για το σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, που εκφράστηκαν ανοιχτά μετά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί πως θα προχωρήσει ακόμη και μόνος του αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες», σχολίαζε συνεργάτης του κ. Βενιζέλου.

Από την πλευρά Κουβέλη, συνεργάτες του δήλωναν έκπληκτοι από τη δήλωση του κ. Σαμαρά στις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικα για τα εργασιακά. «Πρέπει να υπάρξει η πολιτική διαπραγμάτευση», τόνιζαν. Αυτό που υπογραμμίζεται από τουςσυνεργάτες του κ. Κουβέλη είναι πως οι διαφωνίες υπάρχουν συνολικά στο πακέτο των εργασιακών και όχι μόνο σε ένα θέμα.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Σκάι, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος, τόνισε πως η κυβερνητική κρίση και η πτώση της κυβέρνησης θα συνιστούσε καταστροφή για τη χώρα, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα υπαναχωρήσει από τη θέση της να μη θιγούν τα εργασιακά.«Δεν υπάρχει θέμα να κάνουμε πίσω σε αυτή τη φάση, έχουμε κάνει πίσω σε πολλά πράγματα, ας κάνει πίσω σε κάτι και η τρόικα», επισήμανε.

Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του το πρωί της Τετάρτης, και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης χαρακτήρισε τη θέση Στουρνάρα «εκβιαστική προσέγγιση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση. Ο κ. Χατζησωκράτης σημείωσε ότι «άσχετα με το τι λέει ο κ. Στουρνάρας την ευθύνη της διακυβέρνησης έχει ο πρωθυπουργός» και επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει το θέμα πάνω από την τρόικα».

Των παραπάνω δηλώσεων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε προηγηθεί η σε κλίμα έντασης σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Εργασίας Γ.Βρούτση. Όπως αναφέρει το «Έθνος», o κ. Βρούτσης παρέδωσε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ένα δισέλιδο σημείωμα με το τελικό «πακέτο» που αφορούσε τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Κουβέλης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα των αποζημιώσεων και των τριετιών και μόνο όταν αποχώρησαν από την αίθουσα οι δύο υπουργοί, εξέφρασε τη διαφωνία του στον πρωθυπουργό.

«Πρέπει να λήξει η συμφωνία»

Πάντως, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του με τους οποίους είχε συνάντηση αργά το βράδυ της Τρίτης: «ο Βενιζέλος και εγώ τον Κουβέλη τον θέλουμε». Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν φοβάται την αποχώρηση του Φ.Κουβέλη ο Α. Σαμαράς φέρεται να είπε το εξής: «Εγώ ξέρω ότι πρέπει να λήξει η συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Μέχρι αύριο (σήμερα)...».

Εμφανής ήταν, ωστόσο, η δυσαρέσκεια του κ. Στουρνάρα για τη στάση που κράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα εξερχόμενος από τη Βουλή υπογράμμισε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου και φέρεται να πρόσθεσε πως «εγώ θα το φέρω στη Βουλή και ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι θέλει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τα εργασιακά, με στόχο να βελτιωθούν οι όροι. Η τρόικα έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέτρων, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι από χθες έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα σε σχέση με το αρχικό κείμενο και πρόσθεσε: «Συνεχίζεται η προσπάθεια ακόμα και σήμερα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ακόμη θετικότερα βήματα».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, διαψεύδοντας τις σχετικές δηλώσεις, διεμήνυσε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για το πακέτο μέτρων δεν έχει κλείσει.«Το πακέτο δεν έχει κλείσει. Pρέπει να περάσει και από τη Βουλή. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Τίποτε δεν έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα - τρόικας

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα εργασιακά, από την οποία δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του capital.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group τη Πέμπτης ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμεινε ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Στουρνάρας θα έχει εντός της ημέρας νέα τηλεδιάσκεψη με την τρόικα.
tvxs