Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Νίκη Φωτόπουλου με φόντο την ΓΣΕΕ

   Ως μεγάλη νίκη χαρακτηρίζεται η νίκη του απελθόντος προέδρου Νίκου Φωτόπουλου στο 35ο 
    Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όπου η παράταξη του της ΠΑΣΚΕ βγήκε πρώτη σε ψήφους. Η σημασία της νίκης του γνωστού συνδικαλιστή έχει κυρίως να κάνει με τον πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ ανάμεσα σε αυτόν και στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο.

Στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο επικεφαλής του σωματείου της Δυτικής Μακεδονίας "Σπάρτακος", Γιώργος Αδαμίδης τέθηκε επικεφαλής ενός δεύτερου ψηφοδελτίου ΠΑΣΚΕ χαρακτηρίζοντας παράλληλα αδύνατη την συμφωνία με τον "ακτιβιστή" πρόεδρο της Ομοσπονδίας ο οποίος από το βήμα του Συνεδρίου κάλεσε σε γενικές απεργίες και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων κατά των μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή του κ. Αδαμίδη φανερώνει την προσπάθεια του Γιάννη Παναγόπουλου να “κόψει” δυνάμεις από τον απελθόντα πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ο οποίος φέρεται ως ο βασικότερος αντίπαλός του στο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας την ερχόμενη άνοιξη. Το ψηφοδέλτιο της “παναγοπουλικής” πτέρυγας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ ωστόσο δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν σύνεδρο στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο κος Φωτόπουλος από μια μερίδα του Τύπου θεωρείται ότι φλερτάρει με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργασία με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΓΣΕΕ παράλληλα και με την στήριξη και άλλων ομοσπονδιών όπως αυτή των Μεταφορών. Μάλιστα ο γνωστός συνδικαλιστής του ΟΑΣΑ Ανδρέας Κολλάς σε άρθρο του στην “Αυγή” πρότεινε την “αναδιάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος” κινούμενος σε τροχιά ρήξης με τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται από τις εφημερίδες ότι εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανατροπής των συσχετισμών στο εσωτερικό της συνομοσπονδίας πράγμα που ωστόσο φαντάζει δύσκολο με βάση τους εκπροσώπους που έχουν εκλεγεί μέχρι τώρα.

Στα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στο Συνέδριο ψήφισαν 276 εκ των οποίων τα 274 είναι έγκυρα. Το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ με επικεφαλή τον Νίκο Φωτόπουλο πήρε 79 ψήφους και εξέλεξε 9 στο ΔΣ ενώ το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ με επικεφαλής τον κο Καρρά ακολούθησε με μικρή διαφορά λαμβάνοντας 64 ψήφους και παίρνοντας 8 έδρες. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο από τον χώρο της ΔΑΚΕ με την ονομασία Νέα ΔΑΚΕ με επικεφαλής τον απελθόντα γραμματέα της ΓΕΝΟΠ, Κωσ Κατσαρό, κατέβηκε παρά την προσπάθεια για συγκρότηση ενιαίου και έλαβε 45 ψήφους βγάζοντας 5 έδρες. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον κο Αδαμίδη πήρε 30 ψήφους και έβγαλε 3 έδρες. Στον χώρο της Αριστεράς, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με την ονομασία Αγωνιστική Συνεργασία πήρε 29 ψήφους και έβγαλε 3 έδρες ενώ αυτό της Αγωνιστικής Ενότητας που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στους 10 ψήφους βγάζοντας 1 έδρα. Στο Συνέδριο κατέβηκε και ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον γνωστό συνδικαλιστή Ρίζο Ρίζο, που απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα ζητήματα οικονομικών ατασθαλιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, λαμβάνοντας μάλιστα 17 ψήφους και εκλέγοντας 2.