Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Φόρος ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμπληρώνει με επιτυχία αυτή του ΠΑΣΟΚ.

                                                 του οικονομολόγου Αντώνη  Δ.  Μάντζιου
    Τη παροιμία με τον Χότζα που δεν τον χώραγε το σπίτι του  θυμίζει η επιβολή τέλους ακίνητους περιουσίας από το πρώτο ευρώ ειδικά όπως το παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της οι  μεγαλοδημοσιογράφοι.
Ως γνωστόν μέχρι τώρα για ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ υπήρχε το αφορολόγητο ενώ δεν συμμετείχαν στον υπολογισμό της τα αγροτεμάχια. Κατ εντολή της Τρόικας και του μνημονίου  επιβλήθηκε την τελευταία διετία 2001-12 ο  φόρος  στα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια  το γνωστό χαράτσι που είχε προσωρινό χαρακτήρα ( βλέπε και σχετική απόφαση του ΣΤΕ)  αλλά πολύ υψηλό συντελεστή.
Με το νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας στην οποία περιλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια θα πληρώνουν όλοι από το πρώτο ευρώ της αξίας της  με κλιμακούμενο συντελεστή ο οποίος αύριο  μπορεί να είναι και μεγαλύτερος ανάλογα με τα πόσα χρήματα θα θέλουν να εισπράξουν οι Τροϊκανοί.
Για να μας χρυσώσουν λοιπόν το χάπι η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της συγκρίνουν τον νέο φόρο από το ένα ευρώ,  όχι με το αφορολόγητο που ίσχυε μέχρι τις 200.000 ευρώ αλλά με το υψηλό χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ,  το οποίο όμως ήταν υποχρεωτικά προσωρινό  και ως τέτοιο είτε πληρώσαμε είτε οφείλουμε στην εφορία, προσπαθώντας έτσι να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες.
Αντί λοιπόν να καταγγελθεί η επιβολή του χαρατσιού και να το καταργήσουν  αφού το εισπράξανε είτε το βεβαιώσανε στην εφορία, έρχονται τώρα και  αντί να επανέλθουμε στο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ,  μας επιβάλουν φόρο ακίνητης περιουσίας από το ένα ευρώ, με αυξημένο συντελεστή μετά τις 100.000 και θέλουμε να είμαστε και ευχαριστημένοι. Και αυτός σημειώνουμε είναι ένας καινούργιος φόρος κοντά στις άλλες φοροεπιδρομές των Τροϊκανών και των ντόπιων υποστηρικτών τους στις τσέπες μας.