Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο αγώνας των εργαζομένων των ΟΤΑ πρέπει να γίνει αγώνας όλης της Αυτοδιοίκησης, των δημοτών και όλου του λαού

Τρίτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων από τους δημοτικούς υπαλλήλους της Πιερίας και όλης της Ελλάδας.
Τους βλέπουμε συγκεντρωμένους έξω από το δημαρχείο αλλά και καθημερινά σε μαζικές συνελεύσεις για να συζητήσουν τα της κατάληψης, να ανταλλάξουν απόψεις να ψηφίσουν.
Αιτία των κινητοποιήσεων η άμεση εφαρμογή του μέτρου να τεθούν σε διαθεσιμότητα = απόλυση 16 δημοτικοί υπάλληλοι Αορίστου Χρόνου. Οι κινητοποιήσεις λοιπόν μια πράξη αλληλεγγύης γι αυτούς που απειλούνται σήμερα αλλά και μια απάντηση στις προβλεπόμενες από το μνημόνιο απολύσεις το 2013 μέχρι και το 2015.
Ο αγώνας τους, η πρώτη οργανωμένη Πανελλαδική αντίδραση στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αφορά και όλους όσους θίγονται από τα μέτρα του. Αν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ του μνημονίου τότε θα συμπαρασύρει σε διάλυση όλο το μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που κατ αρχάς καταργεί το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνει παραπέρα τους κεντρικούς πόρους, υποχρεώνει τους δήμους να αυξήσουν τους φόρους και τα δημοτικά τέλη, απαγορεύει τις προσλήψεις και προχωρά σε απολύσεις, οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τους δήμους, σε εγκατάλειψη των δομών πρόνοιας, σε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ξεπούλημα του νερού κλπ.
Στην ουσία οι Δήμοι γίνονται το μακρύ χέρι του κράτους, οι δήμαρχοι θα υπακούουν σε επιτρόπους και οι παροχές υπηρεσιών των δήμων θα είναι είτε επί πληρωμή  είτε θα δοθούν σε ιδιώτες.
Ο  αγώνας λοιπόν των εργαζομένων των ΟΤΑ κατά του μνημονίου, πρέπει να είναι και αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ενώσεων της, αλλά και των δημοτών. Ένας αγώνας φυσικά που δεν θα μένει στην απόκρουση των μέτρων του μνημονίου αλλά παραπέρα στον εκδημοκρατισμό των ΟΤΑ, στην μετατροπή τους σε θεσμό λαϊκής εξουσίας και δημοκρατικής παρέμβασης.
Χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις  καλούνται οι άνθρωποι της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης νε κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα κόμματα της δικομματικής ή τρικομματικής εξουσίας. Να ενημερώσουν τους δημότες για τις συνέπειες που θα έχουν στο εισόδημά τους, στην ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και στη δημοκρατία τα μέτρα  του μνημονίου. Πρέπει να οργανώσουν ανοιχτά δημοτικά συμβούλια, ανοικτές συζητήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες για να δοθεί μαζικά η μάχη κατά του  μνημονίου, όλοι μαζί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, δημότες μέχρι την τελική νίκη.
Από την άλλη είναι τόσα πολλά τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο κατά των αγροτών, των επαγγελματικών, των καταναλωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων των, πολυτέκνων, όλων των κατηγοριών του Ελληνικής κοινωνίας που μπορεί και πρέπει να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη για την απόκρουσή των μέτρων και τη κατάργηση του μνημονίου,  ξεκινώντας με τον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους. Οι απολύσεις στους δήμους και το δημόσιο δεν έχει τίποτε να προσφέρει στον άνεργο, τουναντίον θα προσθέσει νέους ανέργους, θα αυξήσει την ύφεση, θα οδηγήσει και σε νέες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και του Δημοσίου.
Κοινός ο εχθρός, κοινός ο αγώνας, δική μας η νίκη.
Καλούμε δημόσια τη δημοτική αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου, να συμπαραταχτούμε σε αυτόν τον αγώνα, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα συμπαράστασης στους εργαζομένους, ενημέρωσης των δημοτών αλλά και οργάνωση του κοινού αγώνα σε όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όφελος των δημοτών σε όφελος της δημοκρατίας σε όφελος της πατρίδας μας και του λαού της.
Κατερίνη 29/11/2012
Αντώνης  Δ. Μάντζιος , οικονομολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης
επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης