Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Νευρική κρίση, διαλυτικά φαινόμενα και θέατρο του παραλόγου…

 
Δεν χρειάζονται δύσκολες και περίπλοκες αναλύσεις για να διαπιστώσει κανείς ότι η κρίση που καταγράφεται στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την αντοχή του στις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται και στα διαλυτικά φαινόμενα που παρουσιάζονται.


Όλοι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ένα θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται και το οποίο, αντί να καθησυχάζει τον κόσμο του Κινήματος, του προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και η αγωνία των τελευταίων των Μοϊκανών που παραμένουν πιστοί στο Κίνημα παρατείνεται…
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα, κανένας δεν ξέρει… Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα… Κανένας δεν φαίνεται να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, ειδικά αυτήν την περίοδο που τα μέτρα και η κάθε λογής φορολογία τσακίζει μισθωτούς και συνταξιούχους και η ύφεση οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση.

Καμία συζήτηση στο άλλοτε κραταιό Κίνημα, για πολιτικές, για ιδεολογικό προσανατολισμό, για πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οδήγησαν τις κοινωνικές ομάδες που το στήριζαν να το εγκαταλείψουν, για πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν. Όλα περιστρέφονται γύρω από πρόσωπα… που συνήθως προκαλούν ειρωνικά σχόλια, με δεδομένο ότι ο πήχης έχει κατέβει πολύ χαμηλά. Τα περισσότερα βλέπουν τον εαυτό τους στην ηγεσία του Κινήματος!!!

Ορισμένοι συζητάνε για διαδοχή του Βενιζέλου, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σ’ αυτό το «τριπάκι», στη λογική της ανανέωσης της υπόλοιπης ηγεσίας (αν υπάρχει), προφανώς για να ανασχέσει τις φιλοδοξίες έμπειρων στελεχών ή για να… στριμώξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δηλώνει σχεδόν δημόσια ότι θέλει να φύγει ο Μπένι και να έλθει αυτός!!!

Το τραγικό της υπόθεσης αυτής είναι ότι η ιστορία της διαδοχής πυροδότησε ορυμαγδό παραπολιτικών σχολίων, τα οποία προέρχονται είτε από συνεργάτες του ίδιου του Βενιζέλου είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους (οι περισσότεροι χωρίς εμπειρία και χωρίς σοβαρή κοινωνική δράση) που πλασάρονται ως τα αγαπημένα πρόσωπα του Μπένι για τη νέα ηγεσία. Αποτέλεσμα; Γενική είναι η πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ γλίτωσε από τους κηπουρούς του Γιώργου, ετοιμάζεται να μπει σε μια καινούργια περιπέτεια με τους κηπουρούς του Βαγγέλη, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν και εμπλοκή όχι μόνο σε φανατική στήριξη πολιτικών του Μνημονίου, αλλά και στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
Σε λίγο θα μετράμε υποψηφίους για αρχηγούς στο ΠΑΣΟΚ και θα είναι περισσότεροι και από τους ψηφοφόρους…

Θέσεις και πολιτικές αρχές με αφορμή το συνέδριο δεν διατυπώνονται ούτε βεβαίως και συζητούνται… Θα φτάσει άραγε το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο; Θα μπορέσει να διατηρήσει την ενότητά του; Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν… από όλες τις πλευρές…

Θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ την κρίση ή θα οδηγηθεί σε οδυνηρή διάσπαση; Η απάντηση είναι στα χέρια του Ευ. Βενιζέλου και μόνο. Μέχρι στιγμής η απάντηση που δίνει είναι φοβική και λανθασμένη. Αν τολμήσει να διευκρινίσει το ιδεολογικό στίγμα, να παραμερίσει όψιμους υποστηρικτές, να διαμορφώσει μία ικανή και φρέσκια ομάδα στελεχών και να παρουσιάσει, επιτέλους, την αφήγηση για τη νέα Ελλάδα, αντί δηλαδή να αναλώνεται σε συναντήσεις για τα μέτρα, τότε μπορεί να τα καταφέρει.
Αν παραμείνει εγκλωβισμένος στον κυβερνητισμό και στον κύκλο των όψιμων «προεδρικών φρουρών» που τον περιβάλλει αλλά και αν κάνει το τραγικό σφάλμα της πιο ενεργής συμμετοχής στην κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3, το μέλλον για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ίδιο προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο.
Οι δυνάμεις λοιπόν που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια φυγόκεντρη τροχιά με κίνδυνο να οδηγήσουν το Κίνημα σε διάλυση… Τι συμβαίνει λοιπόν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ… πώς κινούνται όλα τα συστήματα;

Χάθηκε η ισχυρή ομάδα
Ορισμένοι πίστευαν ότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε ισχυρή ομάδα στήριξης, στελέχη δηλαδή με σημαντική εμπειρία αλλά και ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα σήμερα. Και είχαν δίκιο καθώς στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς, ο Κώστας Καρτάλης, ο Έκτορας Νασιώκας κ.ά.
Όμως λάθη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εσωκομματικά καρφώματα στα οποία επιδόθηκαν στελέχη που σήμερα εντάσσονται στο περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου (αλλά που απουσίαζαν τις κρίσιμες ώρες…), είχαν ως αποτέλεσμα τα παραπάνω στελέχη, αλλά και πολλά ακόμη νεότερα στελέχη δεύτερης γραμμής (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης, Σ. Γιαννακά κ.ά.), να αμφιταλαντευθούν και να σταθούν ορισμένες φορές και κριτικά κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές της… Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Ευ. Βενιζέλος επέλεξε να ακυρώσει τον πυρήνα των αξιόλογων στελεχών που τον στήριζαν.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η στροφή του Ευ. Βενιζέλου σε «παπανδρεϊκά» στελέχη (λ.χ. Μανιάτη και Σαχινίδη) δεν οφείλεται τόσο στις ικανότητές τους αλλά σε συμφωνία αλληλοϋποστήριξης του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου ώστε να εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ.

Τέτοιες συμφωνίες μπορεί να δικαιολογούνται με όρους της πολιτικής που αγιάζει τα μέσα, όμως στην πράξη πάσχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι Σαχινίδης και Μανιάτης (ιδίως ο δεύτερος, που έχει και την ιδιότητα του γραμματέα της Κ.Ο.) «κρύφθηκαν» αποφεύγοντας να στηρίξουν τον Ευ. Βενιζέλο στην επίθεση που δέχθηκε για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι, παρά τις εξαγγελίες για διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από ορκωτούς λογιστές ή και διεθνή οίκο, καμία πρόοδος δεν σημειώνεται, γεγονός που παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι επελέγη το κουκούλωμα της «μαύρης τρύπας» των 150 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του Κινήματος.

Οι κολλητοί του ΓΑΠ
Στα διαλυτικά αυτά φαινόμενα κεντρικό ρόλο έχουν – κατά ορισμένους όχι τυχαία – στελέχη που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από τον Γ. Παπανδρέου αλλά και που απέτυχαν παταγωδώς να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Οι παροικούντες την Ιπποκράτους, και όχι μόνο, έχουν να λένε για τις σοβαρές ευθύνες της Μαριλίζας, που απέτυχε τόσο ως γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ όσο και ως υπουργός Υγείας, του Γ. Ραγκούση, που βαρύνεται για την «αγρανάπαυση» των κομματικών οργανώσεων, για την κατάρρευση των δημόσιων έργων στη χώρα αλλά και για το φιάσκο των «μαϊμού» ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των δήμων, αλλά και του Σ. Ξυνίδη, που, αν και κανείς δεν θυμάται τι ρόλο διαδραμάτισε στο ΠΑΣΟΚ ή στην κυβέρνηση, εντούτοις όλοι επισημαίνουν τις ευθύνες του για την οργανωτική αποδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Στην ομάδα αυτήν των ευνοημένων στελεχών προστίθενται ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που δύσκολα θα είναι ξανά σε ψηφοδέλτια, ο Π. Γερουλάνος, που έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως, αλλά και το δίδυμο - καταστροφή για τα ΑΕΙ, δηλαδή Διαμαντοπούλου και Πανάρετος, ενώ Δρούτσας και Μπιρμπίλη βολεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο, ο ένας στην Ευρωβουλή και η άλλη στην UNESCO.

Δελφίνοι για γέλια
Την ίδια ώρα, διακινούνται συντονισμένα δημοσιεύματα που φέρουν τον Φ. Σαχινίδη αλλά και τον Θ. Μωραΐτη ως «δελφίνους» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, τα δημοσιεύματα αυτά μόνο γέλιο προκαλούν, καθώς τόσο ο Σαχινίδης όσο και ο Μωραΐτης θεωρούνται στελέχη χαμηλού βεληνεκούς που ευνοήθηκαν από το σύστημα Παπανδρέου, φανατικοί υποστηρικτές των πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς ερείσματα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία. Τελευταία ακούγεται το όνομα του απαρατήρητου πρώην υφυπουργού Αγγ. Τόλκα, φανατικού υποστηρικτή του ΓΑΠ και αγαπημένου παιδιού του Μόσιαλου, καθώς και νέου βουλευτή από τη Χίο που λέγεται Τριαντάφυλλος!!! Απίστευτες ιστορίες, που θυμίζουν τους κηπουρούς του ΓΑΠ, μόνο που αυτήν τη φορά πρόκειται για διάφορα ορφανά και κηπουρούς του Βενιζέλου… To Κίνημα έχει αποδυναμωθεί πλήρως…

Τα στελέχη του «ψυγείου»
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τη σιωπή και την εφεδρεία έχουν επιλέξει ιστορικά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε ιδία πρωτοβουλία είτε επειδή ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα οδήγησε εκεί. Έτσι, λοιπόν, με τους λεγόμενους και «φευγάτους» έχουμε και λέμε:
Ο Χρήστος Παπουτσής, που θέλησε να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος και τον οποίο είχε υποσχεθεί να καλέσει κοντά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά ουδέποτε το έπραξε.
Ο Πέτρος Ευθυμίου, που είχε προτείνει εξαρχής πιο ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση, έφυγε για σεμινάρια στο Χάρβαρντ, αφού όπως έλεγε: «δεν θα γίνω επαγγελματίας κομματικός στα γεράματα»!
Ο Δημήτρης Ρέππας, που είχε στηρίξει σθεναρά τον Βενιζέλο για την προεδρία τον Μάρτιο, έχει εξαφανιστεί.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, ομοίως για σεμινάριο στο Χάρβαρντ – προσφάτως επέστρεψε, για να αφαιρέσει από το βιογραφικό της ό,τι έχει σχέση με τη λέξη ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τους δημόσιους εναγκαλισμούς, αποστασιοποιήθηκε εδώ και καιρό και ακολουθεί δικό του, αρχηγικό δρόμο, υποστηρίζοντας με φανατισμό το μνημόνιο, αλλά θέλοντας να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού κινήματος!!!
Στον ίδιο δρόμο φαίνεται να βρίσκεται πλέον μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας, ασχολείται επιλεκτικά με ορισμένες υποθέσεις διαφθοράς, η Βάσω Παπανδρέου σιωπά με τον πιο ηχηρό τρόπο, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος έχει βρει τη… χαρά της ζωής στο Twitter, όπου συχνά - πυκνά «τα χώνει» στον Βενιζέλο ή στον Σκανδαλίδη και σε όποιο βρει μαζί του.

Αξιοσημείωτη είναι η πλήρης αποστασιοποίηση, όμως, και του βενιζελικού Χρίστου Βερελή, ο οποίος απέκτησε τομέα και γραφείο στην Ιπποκράτους, αλλά δεν… πατάει το πόδι του, όπως και των δύο κυριών, άλλοτε σθεναρών υποστηρικτριών του προέδρου, Μιλένας Αποστολάκη και Σοφίας Γιαννακά.

Και αφήσαμε τελευταία ακόμη δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μόνα τους αποστασιοποιηθεί, παρακολουθούν όμως στενά τις πολιτικές εξελίξεις. Πρόκειται για τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Κώστα Λαλιώτη που του χρόνου συμπληρώνει μια ολόκληρη δεκαετία στο περιθώριο που μπήκε από μόνος του και στο οποίο φρόντισε να τον κρατήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως έγραφαν και οι «6 μέρες»… στο πρώην κραταιό Κίνημα επικρατεί μια ωραία ατμόσφαιρα!

Αγώνας για υπουργική καρέκλα…
Θέατρο του παραλόγου θυμίζει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια κάποιων στελεχών να μπορέσουν να αυξήσουν την εσωκομματική τους επιρροή και να αμφισβητήσουν την ηγεσία του Μπένι, ενώ δεν κινείται σε διαφορετική λογική η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ… Στην προσπάθεια της Ιπποκράτους να αποτραπεί κάθε κίνηση και κάθε φιλοδοξία για αμφισβήτηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και κάθε διάθεση για διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος, προωθούν διάφορα άγνωστα και «άκαπνα» στελέχη τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αναδείξει μία νέα γενιά πολιτικών στελεχών όχι μόνο στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και στα πρόσωπα που θα προτείνει για υπουργοποίηση στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τον ανασχηματισμό.
Κι αυτό – όπως λένε από την Ιπποκράτους – γιατί πιστεύει ότι μόνο με νέα πρόσωπα θα κατορθώσει το ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει την αξιοπιστία του, αφού η κοινωνία δείχνει πια να του έχει γυρίσει την πλάτη και να έχει στραφεί σε άλλα κόμματα, κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, ο εσωκομματικός πόλεμος καλά κρατεί αφού κορυφαία στελέχη του κόμματός του, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται ο μεν πρώτος να διαφωνεί συνολικά με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του, ο δε δεύτερος να επιμένει στη συμμετοχή του Κινήματος στη συγκυβέρνηση με επώνυμα και ισχυρά πολιτικά στελέχη, με τον Βενιζέλο να απορρίπτει τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους, είναι κάτι που του το ’χει αποκλείσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του.
Πάντως ο εσωκομματικός αυτός πόλεμος καλά κρατεί… Τώρα που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα ονόματα των βουλευτών που αναμένεται να προταθούν για υπουργικές θέσεις και είναι αυτά των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Άγγελου Τόλκα, Κώστα Τριαντάφυλλου, Συμεών Κεδίκογλου, Θάνου Μωραΐτη, Γιάννη Μανιάτη και Φίλιππου Σαχινίδη, ένας υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει και τα παραπολιτικά, όπου ο ένας θάβει τον άλλο, δίνουν και παίρνουν στα blogs και στα sites.
Οι κόντρες και οι δυσαρέσκειες που έχουν ήδη φέρει οι προτιμήσεις Βενιζέλου μεταξύ των βουλευτών, έχουν δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα, και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάνε για τους «κηπουρούς του Βαγγέλη», ενώ επισημαίνουν ότι ο Βενιζέλος δεν βάζει μυαλό… Ξέροντας ότι η δική του συμμετοχή στην κυβέρνηση κανένα όφελος δεν του απέφερε, θέλει – με την προτροπή και ορισμένων στελεχών που αποζητούν τα καλά της υπουργικής καρέκλας – να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση…

H Φώφη για γραμματέας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες που αφορούν τη Φώφη Γεννηματά, που ανήκει στην κατηγορία των στελεχών που δεν επιθυμούσαν ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Έτσι οι πληροφορίες λένε ότι στην εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος, που είχε ακουστεί πολύ το τελευταίο διάστημα ακόμα και για συγκεκριμένο υπουργείο – αυτό των Εσωτερικών –, θα προταθεί η θέση του γραμματέα του κόμματος.
Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε εξηγείται ίσως και το γιατί ακούγεται στους «υπουργήσιμους» το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος δεν ανήκει στη νέα γενιά στελεχών και όλοι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,