Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

«Πάρτι» με τα λεφτά του Σχολείου;




Πρώην Διευθυντής Σχολείου του Δήμου Κατερίνης υπεξαίρεσε χρήματα που προορίζονταν για το ΙΚΑ.

Πάνω από 3,5 χιλιάδες ευρώ η ζημιά για την Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά εναντίον του πρώην διευθυντή, από τον προέδρο της ΣΕΔΕ. Για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού, κατηγορεί η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κατερίνης, πρώην διευθυντή σχολείου. Ο πρώην διευθυντής, «κατηγορείται» από τη Σχολική Επιτροπή, ότι δεν κατέβαλε από το 2006 έως το Μάρτη του 2012 τις ασφαλιστικές εισφορές της καθαρίστριας του σχολείου του, αν και είχε εισπράξει το αντίστοιχο ποσό από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΔΕ).

Η υπεξαίρεση αποκαλύφθηκε όταν το ΙΚΑ ενημέρωσε την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΔΕ) του Δήμου Κατερίνης, ότι οφείλει ένα σημαντικό ποσό στο Ίδρυμα από μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον πίνακα ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Κατερίνης δεν είχε καταβληθεί εργοδοτική εισφορά (αφορούσε την καθαρίστρια του σχολείου) από τον Ιούλιο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2012.

Το συνολικό ποσό που καλείται να καταβάλει η ΣΕΔΕ στο ΙΚΑ Κατερίνης, μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνάει τα 3,5 χιλιάδες ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 2011, καθώς ο εν λόγω πρώην διευθυντής δεν υπέβαλε στο ΙΚΑ την τριμηνιαία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

Στη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΣΕΔΕ Χρυσόστομος Κυραϊλίδης στα μέσα Οκτώβρη, γίνεται σαφές ότι η Σχολική Επιτροπή είχε δώσει στον συγκεκριμένο διευθυντή το ποσό που αναλογούσε στη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές της εργαζομένης, αλλά ποτέ δεν καταβλήθηκε στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι άνθρωποι της ΣΕΔΕ, εδώ και λίγους μήνες είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όσον αφορά την οικονομική διαχείριση στο συγκεκριμένο σχολείο, αφού ο πρώην διευθυντής του αν και λάμβανε χρήματα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Σχολείου, δεν προσκόμιζε αποδεικτικά εξόφλησης των παραστατικών.

Από το Μάιο του 2012, όπως προκύπτει από το υπογεγραμμένο αποδεικτικό επίδοσης με δικαστικό επιμελητή, η ΣΕΔΕ είχε καλέσει τον συγκεκριμένο διευθυντή (και αφού προηγήθηκαν επανειλημμένες προφορικές οχλήσεις) να προσκομίσει στο Δήμο Κατερίνης τον απολογισμό εσόδων-εξόδων της Σχολικής Επιτροπής του Σχολείου του για την περίοδο 1-1-2011 έως 17-5-2011. Η τακτική του διευθυντή –σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά- ήταν να υπεκφεύγει, ενώ όταν αποφάσισε να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία, διαπιστώθηκε από τη ΣΕΔΕ «ότι όλως παραδόξως και ανεξηγήτως δεν υπήρχαν παραστατικά, που να αποδεικνύουν την πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ αναφορικά με την καθαρίστρια».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το επόμενο βήμα για την ΣΕΔΕ ήταν να ζητήσει με εξώδικο που του κοινοποιήθηκε την προσκόμιση όλων των αποδεικτικών εγγράφων για την καταβολή του ΙΚΑ, καθώς και όλων των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί από το ΙΚΑ λόγω καθυστέρησης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως ήταν φυσικό, δεν υπήρξε καμιά διάθεση από πλευράς του διευθυντή να «καλύψει» το ποσό, με αποτέλεσμα η ΣΕΔΕ να προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης εναντίον του.

«Το ποσό που δεν κατευθύνθηκε στο ΙΚΑ, φαίνεται να μην είναι το μοναδικό», ανέφερε στην «Π» ο Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, συμπληρώνοντας ότι η έρευνα γύρω από την οικονομική διαχείριση του συγκεκριμένου διευθυντή συνεχίζεται «και ίσως η μη καταβολή των εργοδοτικών εισφορών, να είναι η κορυφή του παγόβουνου». Όπως είπε ο κ. Κυραϊλίδης, εμφανίζονται προμηθευτές του συγκεκριμένου Σχολείου, να διεκδικούν χρήματα τα οποία η Επιτροπή έχει καταβάλει στον πρώην διευθυντή, ώστε να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.

Να σημειωθεί, ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός, μετακινήθηκε από στο συγκεκριμένο σχολείο του Δήμου Κατερίνης σε σχολείο άλλου Δήμου της Πιερίας, όπου κι εκεί είναι σε εξέλιξη έρευνα για την οικονομική διαχείριση που έκανε.

Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Δημοσιεύτηκε από
ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ