Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σε αναζήτηση συμβιβασμού για το χρέος


   Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Ευρωζώνη και ΔΝΤ
κάθονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα. Μέχρι στιγμής, δεν είχε οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την εκταμίευση της δόσης, παρά την τηλεδιάσκεψη των «17» το Σάββατο και σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Eurogroup και αυτή τη φορά, όπως την 20η Νοέμβρη, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις και δηλώσεις, η συνεδρίαση θα κρατήσει όλη τη νύχτα.
Το προηγούμενο Eurogroup είχε διακοπεί χωρίς κάποια απόφαση, ωστόσο σήμερα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από επίσημες τοποθετήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν μια λύση. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος επίτροπος ΟικονομίαςΌλι Ρεν ζήτησε να δοθεί η δόση στην Ελλάδα για να διαλυθούν οι αμφιβολίες, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντδήλωσε πως «θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης». «Σήμερα ολοκληρώνουμε» τη λύση για την Ελλάδα, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.


Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία αμφισβητεί το Ταμείο, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση των 44 δισ. ευρώ. Το κλειδί της λύσης παραμένει στα χέρια των δυο ισχυρών κυριών, Μέρκελ και Λαγκάρντ. Το θετικό στοιχείο, όπως λένε στην κυβέρνηση, είναι ότι υπάρχει βάση συμφωνίας στην Ευρωζώνη για διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ στη Σύνοδο. «Αν δεν υπάρχει τελική λύση σήμερα, είναι πιθανόν να υπάρξει μισή λύση», δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει να ζητά από τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για άμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δισ. ευρώ, και δέσμευση για περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, αυτό το κούρεμα του χρέους θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Το απόγευμα, περίπου στις 18.00, υπήρξε διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες. να γίνουν υπολογισμοί για το ελληνικό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και τριμερής επαφή Κρ. Λαγκάρντ, Β. Σόιμπλε και Ζ. Γιούνκερ με τον επικεφαλής του Eurogroup σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Τη σημασία της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρενπροσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, είπε ο κ. Ρεν, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά του Eurogroup και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.


Θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, ανέφερε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η λύση «πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα», σημείωσε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή δήλωσε, εξάλλου, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. «Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.


Αισιόδοξη για θετική έκβαση της συνεδρίασης εμφανίστηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. «Σήμερα θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε να δοθεί η δόση», σημείωσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες.

«Δεν μπορούμε να προσάψουμε κάτι στην Ελλάδα. Εμείς τώρα πρέπει να της δώσουμε μια λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ζητούμενο δεν είναι μια λύση αλά καρτ αλλά μια ομοιογενής λύση. «Θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες κάποιο χρόνο παραπάνω για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», συνέχισε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Έχουμε κάνει σκέψεις για μείωση των επιτοκίων, συμπλήρωσε.

«Ήρθαμε για να βρούμε μια λύση. Ευελπιστώ ότι αυτό θέλουν όλοι», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω να ελπίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος γρήγορα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, σημειώνοντας πως «απαιτείται συμφωνία στο επίπεδο του ελληνικού χρέους».

«Είναι κρίσιμο να φτάσουμε σε συμφωνία καθώς αυτό θα αποτελούσε μήνυμα εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Είναι σημαντικό να αποστείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα», ανέφερε.

Στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι διατυπώθηκε η κοινή πολιτική βούληση να υπάρξει συμφωνία σήμερα, διαπιστώθηκε ότι οι τεχνικές δυσκολίες σε πολλά σημεία που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχουν κλείσει. Είναι, συνεπώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα απόφαση και οι συζητήσεις να συνεχιστούν μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο υπήρξε επί της αρχής συμφωνία σε τρία σημεία, ωστόσο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στόχο που φαίνεται να αποδέχεται πλέον το ΔΝΤ. Παράλληλα, οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των λύσεων δεν έχουν γίνει ακόμη.

Αποκλείουν νέο «κούρεμα» του χρέους στην ΕΚΤ

Στο μεταξύ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν απέρριψε το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας (οι πιστώτριες χώρες και η ΕΚΤ), έπειτα από
σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο γερμανικό Τύπο. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση στο σημερινό Εurogroup, ώστε η επόμενη δόση για την Ελλάδα να εκταμιευθεί, επισημαίνοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων δύο ετών πρέπει να καλυφθεί από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Tο ενδεχόμενο διαγραφής χρέους εκ μέρους των επίσημων πιστωτών απέκλεισε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, σημειώνοντας: «Είναι σαφές. [Η διαγραφή χρέους] δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς φήμες». Εξέφρασε πάντως την προσδοκία του ότι οι διεθνείς δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει«φήμες και εικασίες», και τόνισε πως οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο νέο κούρεμα αντιτίθεται κατηγορηματικά η Γερμανία. «Δεν θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το "κούρεμα" δεν αποτελεί ζήτημα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επομένως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα το συζητήσουν. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ζήτημα», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε πως ένα τέτοιο κούρεμα, το οποίο αφορά τις χώρες δανειστές, θα παραβίαζε τόσο τις συνθήκες της ΕΕ, που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα οδηγούσε σε «τεράστια απώλεια αξιοπιστίας», ενώ ενδεχομένως να ενθάρρυνε άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να απαιτήσουν ίδια αντιμετώπιση.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% βάσει σχεδίου διάσωσης, το οποίο προωθούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται.

«Η τρίτη ευκαιρία για την Ελλάδα»

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και οι προσδοκίες για μία συμφωνία αποτελεί βασικό θέμα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Το BBC αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν την επόμενη βοήθεια στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι η σημερινή η συνάντηση είναι η τρίτη μέσα σε δύο εβδομάδες. Όπως επισημαίνει το δίκτυο, σκοπός της συνεδρίασης είναι η συμφωνία μεταξύ των «17» για την δημιουργία ενός σχεδίου που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομία της.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και να προωθήσουν ένα σχέδιο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει φερέγγυο μέλος της νομισματικής ένωσης.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να "ξεπαγώσουν" το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουν για το αν κάποια από τα δάνεια προς την Αθήνα θα πρέπει να "χαριστούν" σε ένα νέα κούρεμα χρέους», γράφει το Reuters. Σημειώνει ακόμη ότι οι ΥΠΟΙΚ της νομισματικής ένωσης έχουν συνεδριάσει αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να αποφασίσουν πώς θα μειώσουν το ελληνικό χρέος ώστε να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ τα επόμενα 8 με 10 χρόνια.

Το κάθε κράτος της Ευρωζώνης θα επιλέξει «όποιον τρόπο μπορεί» να συμβάλει στη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, το καυτό ζήτημα του Eurogroup της Δευτέρας, υποστηρίζουν οι γερμανικοί Financial Times. Οι υπόλοιποι «16» θα επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά επιλογών τις κινήσεις εκείνες που μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικά στο εσωτερικό τους.

«Υπεύθυνοι για αυτό είναι οι Γερμανοί, που δεν μπορούν να αντέξουν την αλήθεια»,γράφει η εφημερίδα. Η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζει η εφημερίδα, «δεν μπορεί να πει την αλήθεια στους Γερμανούς, ότι δηλαδή δεν γίνεται χωρίς νέο "κούρεμα" του χρέους", και για αυτό επιδιώκει πάλι την ελάχιστη δυνατή συναίνεση».

Η Guardian στη συνεχή ενημέρωση που έχει για την κάλυψη του Eurogroup αναφέρει πως ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πέσει αν το Eurogroup δεν λάβει σήμερα απόφαση για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, επιδόθηκε το διήμερο που πέρασε σε μπαράζ τηλεφωνημάτων με ευρωπαίους ηγέτες ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ότι ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή.

«Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
tvxs