Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Από: το αυτονόητο:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΜΑΚΕΤΑ) 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ.

Αντιγράφουμε από το http://toaftonoito.blogspot.gr/




1. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Χιονίδη στις 5-10-2010, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα 1 μόλις μήνα πριν τις εκλογες! Οι υπόνοιες για προεκλογική εκμετάλλευση της ανακοίνωσης υπήρξαν από τότε ....(ΕΔΩ).


2. Η ανακοίνωση είχε τον χαρακτήρα της διακήρυξης της δημιουργίας και αποπεράτωσης του έργου με βεβαιότητα και χωρίς αστερίσκους. Ο Χιονίδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως το έργο θα είναι έτοιμο 24 μήνες μετά τη δημοπράτησή του. Οι έντονες αμφιβολίες για την υλοποίηση της δήλωσης του Χιονίδη υπήρξαν από τότε.....(ΕΔΩ). Οι αμφιβολίες βασίζονταν στον παραλληλισμό με την άλλη ...μακέτα πολιτιστικού κέντρου του προ-ηγούμενου της Κατερίνης του Δημάρχου Αμοιριδη ο οποίος είχε εξαγγείλει ομοίως ένα πολιτιστικό κέντρο-στολίδι στην οδό Μαρτίου, εκεί που έγινε τελικά το 1ο Δημοτικό σχολείο.Πολλές μακέτες και σε αυτήν την πόλη .


3. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η μακέτα του Αμοιρίδη κόστισε 400.000 ΕΥΡΩ (η μελέτη) ενώ του Χιονίδη 60.000 ΕΥΡΩ (η μελέτη)!!!!!Φτηνός ο Σάββας ενώ ο «κοντός» (ΕΔΩ)...........


4.Η δημοπράτηση του έργου ανακοινώθηκε σχεδόν 10 μήνες μετά, στις 20-7-2011. Ο Χιονίδης ήδη από τότε σφύριξε..παράταση στον χρόνο αποπεράτωσης κατά 6 μήνες τουλάχιστον αφού είπε πως οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους (2011) και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια ( άρα καλό 2014 αντί για τέλη 2012 που ίσχυε μέχρι τότε)!!!!!. Πάντα κατά τον Χιονίδη το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, από το ΕΣΠΑ, είναι 7.750.000 ευρώ, το κτίριο θα περιλαμβάνει υπόγειο και 3 ορόφους, θα κατασκευαστεί στον ελεύθερο χώρο, ανατολικά των ΚΤΕΛ και θα είναι συνολικού εμβαδού 4.700 τ.μ., ενώ η χωρητικότητα του θεάτρου θα είναι 488 θεατές. Η δε μελέτη του ήχου, λέει, έγινε με όλες τις υψηλές προδιαγραφές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τέλος ο Χιονίδης χαρακτήρισε την ημέρα αυτή “ημέρα χαράς…..(ΕΔΩ)


5. Κάποια στιγμή τα δυο χρόνια που μεσολάβησαν, τοποθετηθηκε στον χώρο που ΘΑ ανεγείρονταν ή θα ανεγερθεί (όπως προτιμάτε) το κτίριο μεγάλη ταμπέλα που με περηφάνεια ενημέρωνε τον διαβάτη για το μεγάλο αυτό έργο.....


6. Ο Χιονίδης συχνά πυκνα σε συνεντεύξεις κλπ αναφερόταν με περηφάνεια και....λυρική διάθεση στο μεγάλο αυτό έργο πνοής για την παιδεία και τον πολιτισμό που είναι προτεραιότητά τους και άλλα δακρύβρεχτα....(δες ΕΔΩαπό Ιανουάριο του 2012!!!!)


7. Και όμως, πολύ γρήγορα, δημοσιεύματα, ψίθυροι και φήμες έριχναν σκιές στην δυνατότητα εξέλιξης και πολύ περισσότερο αποπεράτωσης του έργου....Όλα αυτά επιδεινώνονταν απο το ότι από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τώρα ουσιαστικά το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ.....(ΕΔΩ).Όλα αυτά βέβαια στο....πεζοδρόμιο. Γιατί τα Πιερικά ΜΜΕ που ...περιμένουν και ρουφούν την δημοσιογραφική δαπάνη του Δήμου σαν να μην υπάρχει αύριο, εύλογα δεν ανέφεραν τίποτε.....


8. Τελικά στις 19-9-2012 ο Χιονίδης, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ και όχι αυτοβούλως, ανακοίνωσε στο ΔΣ πως το έργο έχει .....εμπλοκή και θα επαναδημοπρατηθεί και πως η χρηματοδότηση δεν χάνεται.....(ΕΔΩ). Δεν έδωσε καμία ουσιαστική εξήγηση για τους λόγους που οδηγούν στην ματαίωση του έργου. Τώρα βλέπουμε πως εξέλιπαν οι πανηγυρικές συνεντεύξεις τύπου και οι μέρες χαράς......Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται μόνο στα μέτρα της δημοτικής αρχής και υπό πιεστικές ερωτήσεις (ΕΔΩ).


9. Τελικά στις 19-11-2012 η Οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου.......Στα δημοσιεύματα της ...εποχής αναφέρεται πως η λύση της αρχικής εργολαβίας έγινε ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ!!!!!!!! (ΕΔΩ).


10. Προχθές, στις 28-12-2012 οπως μας ενημερώνει ο δημ σύμβουλος κ. Μάντζιος, εγκρίθηκε από το ΔΣ. Κατερίνης η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 60.399,53.!!!!! (ΕΔΩ).
Για το θέμα της αποζημίωσης δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:
Α) Για την ματαίωση της σύμβασης (έργου) φταίει ο εργολάβος, οπότε όχι μόνο δεν δικαιούται αποζημίωση, αλλά αντίθετα οφείλει αυτός αποζημίωση στον Δήμο και μάλιστα μεγάλη!!!!!!!!
Β) Για την ματαίωση του έργου ευθύνεται ο Δήμος οπότε:
α) ο εργολάβος δικαιούται κάποια αποζημίωση, μόνο αν, εννοείται, δεν έχει καμία ευθύνη και μόνο αν επιτέλεσε μέρος έστω του έργου!!!! (ΕΔΩ ο νόμος)
β) όποιο ή όποια φυσικά πρόσωπα (αιρετοί ή υπάλληλοι ή εξωτερικού συνεργάτες, μελετητές κλπ) ευθύνονται για την ματαίωση του έργου, οφείλουν να αποζημιώσουν τον Δήμο για την αποζημίωση που κατέβαλε και την γενικότερη βλάβη που υπέστη.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση από τα δημοσιεύματα και το κείμενο του κ. Μάντζιου προκύπτει πως ο εργολάβος δεν επιτέλεσε έργο, δεν άφησε υλικά και δεν υπάρχει όφελος για τον Δήμο και αυτό άλλωστε προκύπτει και απο μια επίσκεψη στον χώρο όπου δεν υπάρχει τίποτα. Έτσι, δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προυποθέσεις του άρθρου 64 του νόμου 3669/2008 ώστε να είναι νόμιμη η καταβολή της αποζημίωσης. (ΕΔΩ το κείμενο του άρθρου).
Επιπλέον από το κείμενο του κ. Μάντζιου προκύπτει πως ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να εκτελεστεί το έργο γιατί οι μελέτες του Δημου δεν ήταν σωστές. Αν όλα αυτά ισχύουν, η αποζημιωση, όπως φαίνεται κακώς δόθηκε και όσοι την αποφάσισαν έχουν ευθύνη γιατί έβλαψαν τον Δήμο, ευθύνη δε έχουν και όσοι εκπόνησαν και ενέκριναν τις προβληματικές μελέτες με αποτέλεσμα την πολλαπλή ζημία του Δήμου.Ελπίζουμε η αντιπολίτευση του Δήμου να κάνει το καθήκον της και να παραπέμψει το θέμα στα αρμόδια όργανα και γιατί όχι στην Δικαιοσύνη.
ΥΓ. Τέτοια κτίρια (όταν και αν γίνονται) αποτελούν ορόσημα και στολίδια για τις πόλεις τους και ως τέτοια τοποθετούνται σε κεντρικές οδούς.....Εκτός από την Κατερίνη, όπου τόσο το Δικαστικό Μέγαρο όσο και αυτό το "Μέγαρο Μουσικής" χωροθετήθηκαν από τους αιρετούς μας, ουσιαστικά σε ...σοκάκια. Περαστικά μας.