Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Από 1.1.2013: έως 8πλάσιο φόρο οι μισθωτοί, έως 26πλάσιο οι αυτοαπασχολούμενοι

Κι ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι συνθλίβονται μειώνεται κατά ποσοστιαίες μονάδες η φορολογική επιβάρυνση των Ανωνύμων Εταιρειών!


Γράφει ο Παναγόπουλος Θάνος. Από την Αυγή

Ακόμη πιο βαθιά θα βάζει από μεθαύριο το χέρι της η εφορία στα βαλάντια εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και 8πλάσιους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν τη χρονιά που έρχεται, ενώ οι αυτοπασχολούμενοι θα αναγκαστούν να καταβάλουν στην εφορία ποσά αυξημένα έως και κατά 25 με 26 φορές! Την ίδια ώρα, μειώνεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των Ανωνύμων Εταιρειών, καθώς θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 33%, με το χαρακτηριστικό αυτό “κοντράστ” να είναι ενδεικτικό για την ταξική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Από μεθαύριο, το νέο φορολογικό τοπίο καθίσταται ακόμη πιο ζοφερό και ειδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα αισθανθούν τη διαφορά από τις αποδοχές κιόλας του Ιανουαρίου, καθώς η παρακράτηση θα διενεργείται με την νέα κλίμακα.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι για τα φυσικά πρόσωπα οι εξής:
Μισθωτοί - συνταξιούχοι
Φόρους αυξημένους έως ακόμη και κατά 7 με 8 φορές (και ειδικότερα έως και 689%) θα κληθούν να καταβάλουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το νέο έτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, εξαιτίας αφενός της κατάργησης του βασικού αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και αφετέρου των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Οι κυριότερες από τις αλλαγές είναι:

* Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

* Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα (2.000 ευρώ για κάθε ένα από 1ο και 2ο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα), από την οποία θα προκύψει ετήσια αύξηση φόρου έως και 200 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με 1 παιδί, 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με 2 παιδιά, 700 ευρώ για κάθε τρίτεκνο και 1.240 ευρώ για κάθε πολύτεκνο με 4 παιδιά.

* Η κατάργηση εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος (το 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Χορήγηση της έκπτωσης του 10% των δαπανών για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μόνο για τα ποσά των δαπανών αυτών που υπερβαίνουν το 5% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματος και δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες.

* Νέα κλίμακα, μόνο με τρία φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου 22%, 32% και 42%. Με τη νέα κλίμακα, στα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%, στα επόμενα 17.000 ευρώ (δηλαδή στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 25.001 έως τις 42.000 ευρώ) θα επιβάλλεται φόρος 32% και στο πέραν των 42.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος θα επιβάλλεται φόρος 42%.

* Για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, ο φόρος θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 2.100 ευρώ. Εάν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα, ο φόρος απλώς θα μηδενίζεται, δηλαδή η επιπλέον διαφορά δεν θα επιστρέφεται στον μισθωτό ή τον συνταξιούχο. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος με συνέπεια για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 41.000 ευρώ να μην υπάρχει πλέον καμία έκπτωση φόρου.

* Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το τυχόν επιπλέον ποσό. Για τους νέους επιτηδευματίες, που θα υποβάλουν δήλωση έναρξης επαγγέλματος από την 1η-1-2013 και μετά, θα ισχύει -κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους- μειωμένος συντελεστής φόρου 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

* Τα ενοίκια θα φορολογούνται επίσης ξεχωριστά από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο θα επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.

* Τα καθαρά γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται από το 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά θα προκύπτουν λογιστικά με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών κάθε αγρότη από τις ακαθάριστες εισπράξεις που πραγματοποιεί κατά την πώληση των προϊόντων του. Για τον σκοπό αυτό, όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις πώλησης αγαθών. Θα αντιμετωπίζονται, δηλαδή, από την εφορία ως επιτηδευματίες. Για το έτος 2013 τα γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Νέο καθεστώς στα “μπλοκάκια”

* Οι εργαζόμενοι που αμείβονται εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια» θα φορολογούνται με την κλίμακα φόρου των μισθωτών, υπό δύο προϋποθέσεις:

* Ο εργαζόμενος να παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

* Να παρέχει υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες ή σε περισσότερους από 3 εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν από αυτούς.


Αποδείξεις

Μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ θα έχουν την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων στο 25% του ετήσιου εισοδήματος. Εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Οι φορολογούμενοι που δεν αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δεν απαιτείται να καλύψουν με αποδείξεις το 25% του συνολικού εισοδήματός τους, κάτι που προφανώς δεν βοηθά και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού δεν υπάρχει κίνητρο για συλλογή αποδείξεων. Ταυτόχρονα, αυξάνεται από 10% σε 22% ο επιπλέον φόρος που θα καλείται να πληρώσει κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος ο οποίος δεν θα καταφέρνει να καλύψει με αποδείξεις δαπανών το 25% του ετήσιου εισοδήματός του μέχρι τις 42.000 ευρώ. Ο επιπλέον φόρος υπολογίζεται με 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Ελεύθεροι επαγγελματίες


Σε ακόμη πιο δεινή φοροδοτική θέση θα βρεθούν περισσότεροι από 700.000 αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ. Αυτοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και υπερεικοσαπλάσιους (έως και 2.500%) εξαιτίας τόσο της επιβολής φορολογικού συντελεστή 26% στα εισοδήματά τους και μάλιστα από το πρώτο ευρώ όσο και της κατάργησης όλων των αφορολόγητων ορίων και των φοροαπαλλαγών που προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ακόμη, αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος, για μεν τους αυτοαπασχολουμένους από 500 σε 650 ευρώ, για δε τις εταιρείες από 500 σε 1.000 ευρώ για την κύρια επαγγελματική εγκατάσταση και από 300 σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.