Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ερχονται καταιγίδες και χιόνια

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣΕκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η 
    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι από το βράδυ της Παρασκευής προβλέπεται ταχεία επιδείνωση του καιρού από το βράδυ, από τα δυτικά, που τοΣάββατο θα επεκταθεί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ειδικά στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και τα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στις ημιορεινές περιοχές στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι κυρίως στα βορειοανατολικά θα είναι ως και θυελλώδεις, βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά, πρώτα στα βόρεια και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

Την Κυριακή η έντονη κακοκαιρία θα περιοριστεί στην κεντρική και νότια Ελλάδα και το Αιγαίο και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα.

Η Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιφυλλάσει νεφώσεις σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η συννεφιά θα είναι επίσης παρούσα και το πρωί ίσως σημειωθούν ασθενείς βροχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 ως 5 μποφόρ στα νοτιοανατολικά και βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στην υπόλοιπη χώρα. Στο Αιγαίο μπορεί να φτάσουν ως τα 7 μποφόρ και στα νότια ως τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί ελαφρά, αλλά το πρωί υπάρχει η πιθανότητα παγετού στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπως και τη νύχτα.

Η Τρίτη, πρώτη ημέρα του 2013 θα είναι ελαφρά συννεφιασμένη και μόνο στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου αναμένονται σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Η υπόλοιπη Ελλάδα θα έχει αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν το βράδυ και την Τετάρτη αναμένεται να συνοδευτούν από τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα αυξηθεί, αλλά και πάλι το πρωί και τη νύχτα είναι πιθανός ο σχηματισμός παγετού στις ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Τέλος, για την Πέμπτη η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, νότια και ανατολικά της χώρας, με ανέμους από 4 ως 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ και χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
Από το Έθνος