Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την λίστα Λαγκάρντ



Διπλή μάχη Βενιζέλου εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ



Η προσπάθεια της Ιπποκράτους και προσωπικά του Ευ. Βενιζέλου να απεγκλωβιστεί από τη θηλιά της λίστας Λαγκάρντ συνδέεται άμεσα με τη συνέχεια των αποκαλύψεων στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η ανάσα που πρόσκαιρα πήραν την περασμένη Παρασκευή στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου από τις αποκαλύψεις που εκθέτουν τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η διαγραφή του τελευταίου και η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην κοινή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, είναι μόνο η αρχή. Οόντας απαξιωμένο στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης αφού βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δώσει δύο μάχες παράλληλα. Μία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στις ευθύνες Βενιζέλου λόγω του γεγονότος ότι η λίστα Λαγκάρντ έμεινε στην αφάνεια ακόμα και επί Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών και μία απέναντι στους λεγόμενους «κηπουρούς» του Γ. Παπανδρέου (Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούση κ.ά.) που κατηγορούν -μεταξύ άλλων- τον κ. Βενιζέλο για μείζον πολιτικό και ηθικό ατόπημα αναφερόμενοι στη δήλωσή του ως υπουργού Οικονομικών ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.«Αυτή ήταν η γνώμη του Ι. Διώτη, αυτή μετέφερε ως προϊστάμενος υπουργός», λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα που βάζουν πολλά στελέχη, τα οποία πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου, και δημοσίως ο κ. Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης, μάλιστα, σε έγγραφη δήλωσή του, αναφέρει ότι οι αποκαλύψεις αφορούν δύο μείζονα πολιτικά και ηθικά ζητήματα: Το ένα είναι, όπως ο ίδιος αναφέρει, το θέμα της αλλοίωσης της λίστας αφήνοντας αιχμές για τον πρώην στενό του συνεργάτη και φίλο κ. Παπακωνσταντίνου –επί Παπανδρέου τους ονόμαζαν «Διόσκουρους»– και το άλλο είναι η μη αξιοποίησή της, θέμα για το οποίο κατηγορεί τον Ευ. Βενιζέλο.

«Ο κ. Ραγκούσης είναι απόλυτα εκτεθειμένος», απαντούν από την Ιπποκράτους εστιάζοντας σε δύο σημεία: Πρώτον στην αγωνιώδη προσπάθειά του να πείσει ότι αν και «νούμερο 2» της κυβέρνησης Παπανδρέου την επίμαχη περίοδο που ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τη λίστα ως υπουργός Οικονομικών και μετά (πολλοί τον αποκαλούσαν «αντ’ αυτού του Παπανδρέου») ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε. Δεύτερον στο ότι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ιδίως μετά την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ οι καταγγελίες εναντίον του Ευ. Βενιζέλου περισσεύουν, ο κ. Ραγκούσης δεν είχε μία κουβέντα να πει για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αναφέρονται σε δύο γεγονότα: Πρώτον, ότι ο ίδιος ο κ. Καπελέρης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε πει ότι ο προϊστάμενός του υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε εντολή να ψάξει το προφίλ μόνο μερικών ονομάτων από τη σχετική λίστα. Δεύτερον, ότι σε ερώτηση που έκαναν έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη λίστα Λαγκάρντ τον Μάιο του 2011 και απαντήθηκε τον Ιούνιο του 2011, ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει ότι δεν υπήρχε καμία λίστα, ενώ ως γνωστόν την είχε παραλάβει από τον Οκτώβριο του 2010.

Απαντώντας στις προσπάθειες, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε στην Ιπποκράτους, να εμπλακεί στην υπόθεση ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, λόγω της γνωστής, στενής του σχέσης με τον κ. Διώτη, για τον οποίο θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου θεωρούν συνυπεύθυνο με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ιπποκράτους εκτιμά ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει καμία σχέση».

Στο στόχαστρο και του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ιπποκράτους είναι πεπεισμένοι ότι θα συνεχιστεί και μάλιστα σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως λένε –παραπέμποντας στην πορεία της προανακριτικής– «στην Κουμουνδούρου επένδυσαν στη στοχοποίηση και τη συκοφάντηση Βενιζέλου και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη βγει από το κάδρο». Από την άλλη πλευρά ακόμα και όσοι θεώρησαν τις αποκαλύψεις εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου ως ευκαιρία για να «πετάξει» το ΠΑΣΟΚ την «τοξική» υπόθεση από πάνω του, λένε καθαρά ότι στη διάρκεια της προανακριτικής ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για όσα του καταλογίζουν οι επικριτές του, είτε αυτοί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε οι «παπανδρεϊκοί». Από το ρεπορτάζ πάντως προκύπτει ότι δεν υπάρχει διάθεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, του οποίου οι πολιτικές ευθύνες είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν ευρέως το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.

Γιαννης Καμπουράκης στον Ελεύθερο Τύπο