Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ερωτήματα για την παραχώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Να διευκρινιστεί αν αφορά και δάση» Nα αποσαφηνισθεί σε ποιους και με ποια κριτήρια θα παραχωρηθούν προς καλλιέργεια οι 
      εκτάσεις της Εκκλησίας, μετά την σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ζητά σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.Η βουλευτής ζητά ακόμη να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να διευκρινιστεί «αν ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων θα αφορά και δασικές εκτάσεις, όπως για παράδειγμα στην Πάρνηθα, όπου το αίτημα για αποχαρακτηρισμό έγινε με σκοπό να δοθεί η έκταση σε επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο οποίος δεν έγινε μέχρι στιγμής λόγω αντιδράσεων».

Όπως προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα είναι θετικές και η εκκλησιαστική περιουσία θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του λαού και της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον».

Υπενθυμίζεται ότι στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι «είναι καιρός η λίγη περιουσία που απέμεινε στην Εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού μας. Και όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην Εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του».

Η Εκκλησία διαθέτει διάσπαρτα χιλιάδες στρέμματα γης, ωστόσο δεν έχει δεδομένα για το ποιοι θα μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν και με ποια κριτήρια. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από το Έθνος