Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Απολογισμός Αμερικανών: Τα θετικά και τα αρνητικά του Τσίπρα



Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στο αμερικανικό ακροατήριο σύμφωνα με εκτενές άρθρο των επικεφαλής του ινστιτούτου Brookings στο οποίο μίλησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τη περασμένη Τετάρτη. Σε άρθρο - ανασκόπηση της ομιλίας του αλλά και την γενικότερης παρουσίας του στις ΗΠΑ – ο γενικός διευθυντής του Brookings, Γουίλιαμ Ανθόλις, και o οικονομολόγος Ντομένικο Λομπάρντι, σημειώνουν ότι τόσο οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι βρήκαν πολλά θετικά αλλά και αρνητικά στις δηλώσεις του.
Μεταφέρουν μάλιστα και τη εκτίμηση ενός αμερικανού αναλυτή που όπως είπε χαρακτηριστικά: “Συμφωνήσαμε μεταξύ 40% και 60% από ό, τι είπε. Ας πούμε, ότι μας ικανοποίησε κατά 50%”. Μια άποψη που φαίνεται πως υιοθετούν οι δύο αναλυτές.

Τα θετικά
Ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι τα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη έχει επιβάλλει την Ελλάδα δεν θα φέρουν την ανάπτυξη. Πολλοί στην Ουάσιγκτον συμφωνούν. Αν η Ευρώπη είχε προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας όπως έπραξε ο Ομπάμα στις ΗΠΑ, η Ελλάδα δεν θα έχει γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης.

Το πιο πειστικό επιχείρημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη νακατανεμηθούν δίκαια τα βάρη της λιτότητας . Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη πρόσφατη συμφωνία που απέτρεψε τον “δημοσιονομικό γκρεμό” στις ΗΠΑ και οδήγησε σε ένα ελαφρώς πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, που στοχεύει περισσότερο τους πλούσιους.

Θετικό επίσης είναι το γεγονός, σημειώνουν οι αναλυτές, ότι ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν θα ακυρώσει την δανειακή σύμβαση , αλλά, αντίθετα, θαεπαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές για μια πιο σταδιακή προσαρμογή στην κατεύθυνση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε “διασκεδάσει” τηνκαρικατούρα που έχει διαμορφωθεί στη διεθνή κοινή γνώμη για την ελληνική Αριστερά.

Σε μια χώρα όπου οι αριστεροί έχουν ιστορικά ταυτιστεί με τη βία και τον αντι-αμερικανισμό, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πρόσχαρος, ευγενικός, ρεαλιστής και πρόθυμος να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις.

Πολλοί αναφέρθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του στη Βραζιλία, όπου συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα. Στη δεκαετία του 1990, ο Λούλα αποκήρυξε τις ακραίες θέσεις του και οδήγησε τη χώρα στην ανάπτυξη. Ο κ. Τσίπρας φάνηκε να λέει, υποστηρίζουν οι αναλυτές, ότι σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, θα είναι ακριβώς ένας τέτοιος ηγέτης.

Τα αρνητικά

Εκεί που ο κ. Τσίπρας απέτυχε, σύμφωνα με το άρθρο, ήταν στο να πείσει τους ακροατές του ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα εξίσου, όπως η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρωζώνη, κάτι που συχνά εκλαμβάνεται σαν “εκβιασμός”.

Οι περισσότεροι εξάλλου κρίνουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) βοήθησε στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και η γενικότερη πολιτική της Ευρωζώνης προστάτευσε την Ελλάδα από την “Grexit”.

Όμως ο κ. Τσίπρας απέτυχε ακόμα να πείσει τους ακροατές του ότι έχει ένα θετικό όραμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα και απέρριψε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική οικονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είχαν συμβεί μέχρι τώρα, επειδή δεν υπήρχε στην πραγματικότητα τίποτα για να ιδιωτικοποιηθεί.

Με ή χωρίς ευρώ η Ελλάδα θα πρέπει κάνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία της για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει τις εξαγωγές της, σημειώνουν.

Πολλοί στις ΗΠΑ ανησυχούν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για την κρίσιμη τουριστική περίοδο ρωτήσαμε τον κ. Τσίπρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτρέψει τις απεργίες, που ζημιώνουν την εικόνα της Ελλάδα στον κόσμο.

Η απάντηση του δεν ήταν ικανοποιητική: Eίπε ότι κάθε κοινωνία έχει το δικό της τρόπο για να αντιμετωπίζει τη πολιτική.

Βεβαίως η έκφραση διαφωνίας είναι θεμιτή. Όμως, επιτρέποντας μια μειοψηφία των Ελλήνων να κλείνει τακτικά την οικονομία με απεργίες δεν είναι δημοκρατία, όπως την οραματίστηκε ο Αριστοτέλης, σημειώνουν οι αμερικανοί αναλυτές.
tvxs