Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οργή των ιατρών για το «κούρεμα» των οφειλών του δημοσίου

 Για δυναμικές απαντήσεις στην απόφαση για «κούρεμα» των οφειλών του δημοσίου στους 
  παρόχους υγείας, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή 
   του αναφέρει τα εξής :

«Με έκπληξη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε το αποτέλεσμα της διυπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 22/01/2013, μεταξύ των: Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, Υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά.
Ανακοίνωσαν τη μονομερή και αυθαίρετη μείωση των δεδουλευμένων οφειλών στους παρόχους Υγείας κατά 8-20%. Την ίδια ώρα που οι οφειλές αυτές εκτείνονται χρονικά κατά 3 έτη πίσω. 

Όλο αυτό το διάστημα ο ιατρικός κόσμος, υπομονετικά, στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με την ανάληψη στην ουσία ενός άτοκου δανείου διαρκείας 3 ετών προς το Κράτος.

Οι ίδιοι γιατροί που ταυτόχρονα πληρώνουν στο ακέραιο τις δικές τους οφειλές προς τους προμηθευτές τους, τους λογαριασμούς Κοινής Ωφέλειας, τις πάγιες δαπάνες των Ιατρείων τους αλλά και τις Τράπεζες στις οποίες χρωστούν. Και βέβαια είναι ακέραιοι στις οικονομικές υποχρεώσεις τους στην Εφορία γιατί κινδυνεύουν, στην αντίθετη περίπτωση, με την εφαρμογή τόκων υπερημερίας.

Το ίδιο αυτό άδικο και απάνθρωπο Κράτος έχει δημιουργήσει ένα Σύστημα Υγείας στο οποίο ο γιατρός μετατράπηκε σε γραμματέα, λογιστή ή στην καλύτερη περίπτωση άχρωμο και άοσμο υπάλληλο του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ίχνος προσωπικής διεπαφής με τους ασθενείς του. Και αφού το Κράτος κατάφερε να μετατρέψει την Ιατρική από την ανθρωπιστική Επιστήμη που είναι σε καθημερινή γραφειοκρατική διελκυστίνδα μεταξύ γιατρών και ασφαλισμένων, τώρα αποφασίζει να συνθλίψει τους γιατρούς έως την φυσική εξόντωσή τους, αφού τους οδηγεί στο κλείσιμο των Ιατρείων τους.

Απορούμε έως πότε πρέπει να κοιτάμε τα γεγονότα από μακριά και αποστασιοποιημένοι. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αποδεχθούμε το βάρος των ευθυνών που μας αναλογούν αλλά και να διακηρύξουμε με αποφασιστικότητα ότι δεν ανεχόμαστε πλέον τέτοιες πρακτικές.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα που μας παρέχουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ στις 9/2/2013 θα δώσουμε δυναμική απάντηση σε όσους απεργάζονται την εξόντωσή μας.»
Πηγή: flashnews.gr