Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Παρέμβαση της Ε.Ε. για το «ξεπούλημα» των μεταλλείων Κασσάνδρας

Η ένοχη σιωπή των πρώην Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Παπακωνσταντίνου - Μπιρμπίλη!

Την ώρα που ο Παπανδρέου εκτός από το «λεφτά υπάρχουν», έταζε στον κόσμο την υπόσχεση της «πράσινης ανάπτυξης» (ποιός μπορεί να τα ξεχάσει αυτά;), οι Υπουργοί του Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη «έκαναν τις πάπιες» μπροστά στον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής για το έγκλημα της εκχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής έναντι πινακίου φακής!Ο σήμερα ελεγχόμενος για την λίστα Λαγκάρντ Γιώργος Παπακωνταντίνου και η κολλητή του Γιώργου που κάνει πλέον την μεγάλη ζωή στο Παρίσι μέσω του ΟΟΣΑ, Τίνα Μπιρμπίλη δεν είχαν κουβέντα να πουν τότε για την παρέμβαση-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που άφηνε σοβαρά υπονοούμενα για σκοτεινές και συνοπτικές διαδικασίες όσον αφορά την εν λόγω πώληση, με την οποία το δημόσιο φέρεται να έχει ζημιωθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και με κάποιους να έχουν βάλει στις τσέπες τους τεράστια ποσά από μίζες που φέρονται να έχουν διακινηθεί.

Το θέμα των Μεταλλείων της Κασσάνδρας Χαλκιδικής χειρίστηκαν τότε οι δύο «κηπουροί» που είχε βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου στα δύο κρίσιμα Υπουργεία.

Την ίδια ώρα η επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. ζητούσε να μάθει από την κυβέρνηση αν ο Ελληνικός χρυσός Α.Ε. πουλήθηκε στον Μπόμπολα έναντι 11 εκ. ευρώ (με έμμεσο τρόπο), ενώ οι Ευρωπαίοι αποτίμησαν το κόστος σε 408 εκατ. ευρώ!

Χάθηκαν δηλαδή για το Ελληνικό δημόσιο κοντά στα 400 εκ. ευρώ και παρεμβαίνει η Ε.Ε. για να ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ την Ελλάδα. Πρόκειται για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πίσω από την οποία υπάρχει ο «ΑΚΤΩΡ», δηλαδή οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας. Την υπογραφή είχε βάλει το 2003 ο Χ.Πάχτας.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη ζητώντας να μάθει γιατί η μεταβίβαση των Μεταλλείων έγινε στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις!

Επιπλέον στη σύμβαση προβλεπόταν η απαλλαγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου, αλλά και ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλεγξε αν όλα τα ανωτέρω είναι παράνομα, ενώ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση!

Όλα αυτά φαίνεται να τα ξεχνούν τα ΜΜΕ της εγχώριας διαπλοκής προσπαθώντας να τα αποσιωπήσουν.

Την ίδια στιγμή, η Τίνα Μπιρμπίλη ως Υπουργός Περιβάλλοντος κατά περίεργη σύμπτωση έκανε την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» να συμπίπτει χρονικά με το νομοσχέδιο που προώθησε τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την «επιτάχυνση των μεγάλων έργων» που έχει δοθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση.

Το ΥΠΕΚΑ από τη μεριά του έδινε κάποιες γενικές και μόνο διαβεβαιώσεις περί της «προτεραιότητας για την προστασία του περιβάλλοντος», την ώρα που όλοι οι περιβαλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιφανειακή εξόρυξη ορυκτών μεταλλευμάτων, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά το κυριότερο παρακάμπτοντας την τοπική κοινωνίας της Χαλκιδικής.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλει να φέρει η Ελληνική κυβέρνηση; Ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία σε ημέτερους επιχειρηματίες της διαπλοκής;

www.newsbomb.gr/