Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ναπολιτάνο από το Βερολίνο: Δεν θα «μολύνουμε» κανέναν



Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με το Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ
Το δικό του μήνυμα – απάντηση στις φωνές που υποστηρίζουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία θα αναζωπυρώσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στην ευρωζώνη έστειλε από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να επισπευθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη χώρα εξαιτίας των «ανυπόστατων», όπως τους χαρακτήρισε, φόβων.
«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πώς μπορεί να επισπευσθεί (ο σχηματισμός κυβέρνησης). Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη. Υπάρχει κυβέρνηση (και θα υπάρχει) μέχρι να ορκιστεί η νέα. Η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν», δήλωσε ο Ναπολιτάνο, προσθέτοντας ότι η σύσταση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα πρέπει να σέβεται την επιθυμία των ψηφοφόρων.

Ο Ναπολιτάνο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία και συναντάται το μεσημέρι με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Χθες, ο Ιταλός πρόεδρος ακύρωσε συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ. Αφορμή στάθηκαν οι προσβλητικές δηλώσεις του τελευταίου που χαρακτήρισε τον Μπερλουσκόνι και τον Γκρίλο «κλόουν».

Επίσης χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ιταλία. «Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έχει αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες περί του κατά πόσον πρόκειται να σχηματισθεί σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση. Όταν εγείρονται τέτοιου είδους αμφιβολίες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Το είδαμε ήδη το περασμένο έτος, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα. Τότε και άλλες χώρες επηρεάζονται», τόνισε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις του τόσο στο Reuters, καθώς και στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αντίθετη άποψη έχει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος εκτίμησε σήμερα πως το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία δεν σημαίνει ότι θα αναζωπυρωθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία «δημιουργεί κάποια πρόσθετη αβεβαιότητα», επισήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με αξιωματούχους της φιλανδικής κυβέρνησης στο Ελσίνκι.

Η Ιταλία θα πρέπει να εστιάσει στα θεμελιώδη της οικονομίας, ιδιαίτερα την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Εάν η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι ξεκάθαρη και υπάρχει κοινωνική υποστήριξη, οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, εκτίμησε.

tvxs