Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Deal ΠΗΓΑΣΟΥ- ΔΟΛ: Ξεπουλάει ο Μπόμπολας, αγοράζει ισχύ ο Ψυχάρης...



Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,

Σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Μπόμπολα και Ψυχάρη για τη συγχώνευση Πήγασου - ΔΟΛ, γεγονός που, αν πραγματοποιηθεί, θα φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο του Τύπου, αλλά και θα επηρεάσει σε έναν βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις...Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δίνουν και παίρνουν, με τους Μπομπολαίους – πατέρα και υιό – να έχουν περάσει πολλές φορές την πόρτα του Σταύρου Ψυχάρη προκειμένου να βρουν μια λύση.
Μάλιστα, ας σημειωθεί ότι ο γηραιός εκδότης του «Έθνους», Γιώργος Μπόμπολας, κατέβητε την περασμένη Δευτέρα στη Μιχαλακοπούλου, πράγμα που δεν συνήθιζε μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη. Βέβαια, σε αυτήν τη φάση, ο Ψυχάρης αγοράζει και έτσι έχουν αλλάξει οι όροι του παιχνιδιού, αφού ο Μπόμπολας τον βλέπει σαν σωσίβιο...

Χθες διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι κουβέντες σκάλωσαν, αλλά οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως ο Γιώργος Μπόμπολας σκλήρυνε τη στάση του ζητώντας υψηλό τίμημα και ενδεχομένως μειοψηφικό πακέτο στο σχήμα, ενώ ο Ψυχάρης ζητάει να πάρει το μαγαζί ένα ευρώ, παίρνοντας όμως τα δάνεια και τις υποχρεώσεις, που αγγίζουν τα εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ!
Λένε ότι έπεσαν νούμερα στο τραπέζι και ο Ψυχάρης καλείται στο προσεχές διάστημα να δώσει την απάντησή του.

Γιατί πουλάει ο Μπομπόλας: Τη ζαριά για ζαριά στο οικογενειακό τραπέζι για την πώληση του Πήγασου λένε ότι την έριξε ο Φώτης Μπόμπολας για προσωπικούς λόγους, αλλά και μετά τις συσωρευμένες τραπεζικές υποχρεώσεις που έγιναν ασφυκτικές λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Γιώργος Μπόμπολας – που παλιότερα τον αναστάτωνε και μονό το άκουσμα ότι «ο Ψυχάρης κάνει τα κουμάντα στον χώρο», αν συμβιβαστεί τώρα με την ιδέα, θα το κάνει όχι μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με την ηλικία του, αλλά και για το μέλλον των επιχειρήσεών του, οι οποίες βλέπει ότι μπαίνουν στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σχέσεις διαπλοκής με κράτος και κυβέρνηση.

Γιατί «αγοράζει» ο Ψυχάρης: Ο υπερ-χρεωμένος ΔΟΛ έχει σωτηρία μονό αν διά της ανάπτυξης και της μεγέθυνσής του «κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί», προχωρώντας σε μια συμφωνία μακράς πνοής με τις δανείστριες τράπεζες. Το «κούρεμα» των δανείων δεν είναι ο μόνος τρόπος, λένε οι γνωρίζοντες, «όχι γιατί δεν θα περάσει κάτι τέτοιο από τους επιτρόπους των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ούτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει δυναμικά σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά γιατί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που περνούν μέσα από ξένα funds...».
Όμως, το πραγματικό έπαθλο του Ψυχαρη σε ένα τέτοιο deal δεν είναι το «Έθνος», αλλά το ποσοστό του Πήγασου στο Mega. Με αυτό, ο Ψυχάρης εκτιμά ότι καθίσταται κυρίαρχος του μιντιακού συστήματος και έτσι – πάλι έπειτα από χρόνια – ανοίγονται προοπτικές για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΔΟΛ.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στάση του έτερου μεγαλομετόχου του Mega, του Ομίλου Βαρδινογιάννη, αφού αφενός είναι σε εκκρεμότητα η πιθανότητα συγχώνευσης ή ενός τύπου συνέργειας με το Star, αφετέρου η ηγεσία του Ομίλου έχει τις ενστάσεις της για τον τρόπο που κινείται πολιτικά το Mega, αλλά δεν έχει θελήσει κατά το παρελθόν να μπουν σε συζήτηση μεταξύ των μετόχων, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις τους. Bέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο μέλλον, αν αλλάξουν οι ισορροπίες.