Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με το βλέμμα στην Κύπρο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ



Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Με επίκεντρο τις εξελίξεις σε Κύπρο και ευρωζώνη συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Κύπρο. Επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου, για το οποίο καταγράφονται διαφωνίες.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις πολιτικές επιλογές των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Ο κυπριακός λαός και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να έχουν την τελική επιλογή για το ίδιο τους το μέλλον» , υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στην Κύπρο, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να επαναφέρει τους προβληματισμούς της ως προς τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Εντός αυτού του κλίματος η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη – βασικού εκφραστή της Αριστερής Πλατφόρμας – ο οποίος δήλωσε στην Αυγή της Κυριακής ότι φοβάται πως «η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ, εδώ που έχουν φτάσει, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά μόνο ανατρέπονται».

Η ίδια πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να εκφράσει τις ενστάσεις της για την επιδίωξη της ηγετικής ομάδας να διοργανώσει το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος πριν από το καλοκαίρι, επιθυμώντας τη μετάθεση της ημερομηνίας σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής διάσωσης της κυβέρνησης μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο:

«Η απόφαση για την Κύπρο κατέδειξε όχι μόνο το στρατηγικό αδιέξοδο των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και την επικίνδυνη εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των πιο ακραίων μνημονιακών πολιτικών.

Προσπαθεί τώρα να διασωθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας, ανανεώνοντας τους εκβιασμούς και τα διλήμματα προς τον ελληνικό λαό. Αντί να απολογείται για τη στάση υποτέλειας απέναντι στην τρόικα και τους εκβιασμούς της, για τις επιπτώσεις που έχει η μνημονιακή πολιτική στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, για τις προεκλογικές υποσχέσεις που έγιναν κουρελόχαρτα, τολμά να κουνά το δάχτυλο σε όλους όσοι προτείνουν την αλλαγή πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, ως το μόνο δρόμο αναστροφής της πορείας καταστροφής.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση που έχει απονομιμοποιηθεί πλήρως στη συνείδηση του ελληνικού λαού, που είναι κοινωνικά και πολιτικά απαξιωμένη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών.»
tvxs