Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η τρόικα επιστρέφει, η κυβέρνηση τρέχει και οι εταίροι «ενίστανται»



Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα και η κυβέρνηση «τρέχει» προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες έως τις 12 Απριλίου, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλεπάλληλες συναντήσεις έχει ο Πρωθυπουργός από το πρωί του Σαββάτου, με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κυρίως σε τομείς και υπουργεία, όπου παρατηρούνται αρρυθμίες και καθυστερήσεις. Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.
Την Τετάρτη 3 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις και η προετοιμασία της κυβέρνησης για την επίσκεψη της τρόικας, που αναμένεται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου.

Τα δύο ζητήματα που φέρονται ως «αγκάθια» είναι το πρόγραμμα κινητικότητα και η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων. Για το δεύτερο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να θέτει θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Παράλληλα, στην Ιπποκράτους περιμένουν τις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα και ειδικότερα τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις εκκρεμότητες.

Ιδιαίτερα στην Ιπποκράτους επισημαίνουν τα ζητήματα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ (φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ), τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, και τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, σε σχόλιό της για την επιστροφή της τρόικας, αναφέρει πως η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν

«Είναι μέτρα που θα ελαφρύνουν τους πολίτες και θα συμβάλλουν και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση εσόδων», τονίζει. Σημειώνεται πως ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην εφημερίδα Real News αναφέρει πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει την συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει τυχόν συνέχιση του χαρατσιού στα ακίνητα αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε και την Παρασκευή ότι η διατήρηση της είσπραξης μέσω των λογαριασμών ρεύματος εξακολουθεί να είναι το πιθανότερο σενάριο. Ανάλογη θέση έχει λάβει και στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πάντως μετά την χτεσινή πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό,. ερωτηθείς για το τέλος ακινήτων, απάντησε ότι το θέμα τελεί υπό συζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε ο προϋπολογισμός, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και η προετοιμασία για την έλευση της τρόικας. Ερωτηθείς «εάν είμαστε έτοιμοι» ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε καταφατικά.
TVXS