Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος φέρνει νέες κόντρες...




Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,  στις 28 Μαρτίου 2013Το Ποντίκι

Η Κύπρος ζει το δράμα της και ο Βενιζέλος καλώς ή κακώς το... δικό του! Με αφορμή τις επώδυνες εξελίξεις στο νησί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νιώθει να τον στοχοποιεί εκ νέου – μετά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» – η Κουμουνδούρου, αφού του αποδίδει ευθύνες για το ελληνικό PSI, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δηλαδή, το οποίο, ως γνωστόν, κόστισε ακριβά και στην Κύπρο.
Γι’ αυτό κάθε ανακοίνωση και κάθε σχόλιο της Ιπποκράτους αναφορικά με την Κύπρο έχει και τις «απαραίτητες» καταγγελίες για τη «δημαγωγική» στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφαινόμενη συμφωνία, μάλιστα, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στο θέμα των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις σκληρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Κύπρο και η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου αποδείχθηκαν πεδίο δόξης λαμπρό για τον... πάντα εύγλωττο Βενιζέλο, ο οποίος με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στους «συνεταίρους της δημαγωγίας» και σε «πρόχειρους εθνοκάπηλους»!
Η Ιπποκράτους παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, πάντως, παίζοντας εδώ και καιρό τον ρόλο του... κυβερνητικού εκπροσώπου, κάνοντας προθέρμανση μάλλον σε περίπτωση που αποκτήσει πιο ενεργή συμμετοχή, εάν και εφόσον γίνει αυτός ο πολυπόθητος – ανασχηματισμός.

Επώδυνη λύση
Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ενημερώθηκε για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών και στις δηλώσεις που έκανε, επανέλαβε ότι η λύση που επελέγη είναι επώδυνη.
Επισήμανε, ωστόσο, κάτι που έχει ξαναπεί. Ότι δηλαδή, στην περίπτωση της Κύπρου, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, εκτός από τους συντηρητικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ευρωζώνη, στους οποίους και οφείλουμε να ασκούμε κριτική, όπως είπε, και το γεγονός ότι οι συσχετισμοί δεν είναι απλώς δημοσιονομικοί και χρηματοοικονομικοί, αλλά διεθνοπολιτικοί και γεωπολιτικοί.
Ως προς τις παρενέργειες της κυπριακής κρίσης στις ελληνικές τράπεζες, πάντως, ο Βενιζέλος φρόντισε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι το τραπεζικό μας σύστημα «στεγανοποιήθηκε» απολύτως! Μάλιστα, εξήρε την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταφορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμώντας ότι οι καταθέτες και οι επενδυτές δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ.
Και φυσικά βρήκε την ευκαιρία – όπως και ο Φώτης Κουβέλης, άλλωστε – να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην Κύπρο για να υποδείξει στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, ότι οι εντολές της Ευρωπαίων εταίρων, τα μνημόνια και η τρόικα αποτελούν μονόδρομο για όλη την Ευρώπη! Κι αυτό γιατί απεδείχθη – όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – με την περίπτωση της Κύπρου ότι «ποτέ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση, εκτός Ευρώπης, εκτός ευρωζώνης».
Με λίγα λόγια, για τους κυβερνητικούς του εταίρους, όποιοι διαφωνούν, διαμαρτύρονται και αντιστέκονται κατά της Μέρκελ και των ισοπεδωτικών της αποφάσεων, τάσσονται αυτομάτως κατά της Ευρώπης και της ευρωζώνης!
Προέτρεψε, μάλιστα, όποιους θέλουν να κινηθούν εκτός ευρωζώνης και εκτός Ευρώπης να το πουν καθαρά – όπως το ΚΚΕ, δηλαδή – και να μην καταφεύγουν σε «ερμαφρόδιτες θέσεις, υπαινιγμούς, εύκολα λόγια και δημαγωγίες», που δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στον όλεθρο...

Επιχειρήματα
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Ιπποκράτους, πάντως, απέναντι στις κατηγορίες που εκτοξεύουν πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις επιπτώσεις του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, είναι ότι υπήρξε και δική τους θέση η ανάγκη «κουρέματος» και, μάλιστα, με στόχο να πάμε και σε νέο «κούρεμα».
Ο Βενιζέλος ρώτησε γιατί «αντιστρέφουν τώρα τη θέση τους», ενώ αναρωτήθηκε «τι θέλουν να εξυπηρετήσουν» και αν επιδιώκουν να δώσουν «οδό διαφυγής ή υπεκφυγής» σε αυτούς που διατείνονται ανακριβώς ότι φταίει η Ελλάδα ή το PSI – εννοώντας προφανώς τον Βγενόπουλο, πρώην πρόεδρο της Marfin, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην Κύπρο (!), αλλά και προηγούμενες διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στα ερωτήματα που υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα, ως προς τη στάση της, πρώτο απάντησε το ΠΑΣΟΚ και... μετά η Ν.Δ.! Έτσι η Ιπποκράτους, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, την κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να υπονομεύσει με προβοκατόρικες, δήθεν ρητορικές, ερωτήσεις το κλίμα στην ελληνική οικονομία».
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οργανωτικά θέματα, απασχόλησαν και τη δεύτερη συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που έγινε χθες. Σήμερα, ο Βενιζέλος, μαζί με τον νέο γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, θα συναντηθεί με τους γραμματείς των Τομέων Δράσης του ΠΑΣΟΚ.