Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τάσος Κουράκης: Να τροποποιηθεί ο νόμος που θέτει αυτοδικαίως σε αργία τους δημοσίους υπαλλήλους που απλώς παραπέμπονται για πλημμελήματα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης και Συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., Τάσος Κουράκης, ζητώντας την τροποποίηση του νόμου 4093/12, υποπαρ. Ζ3, ώστε να μην τίθενται αυτοδικαίως σε αργία οι υπάλληλοι και οι καθηγητές που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για πλημμελήματα.
Τονίζεται πως, με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως τροποποιήθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού 
Περιεχομένου της 9/11/12, πέραν όλων των άλλων υπηρεσιών, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της 
χώρας υφίστανται ένα σοβαρότατο πλήγμα, καθώς τίθενται αυτοδικαίως σε αργία οι υπάλληλοι και οι καθηγητές που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για πλημμελήματα. 



Η ρύθμιση αυτή προσβάλλει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς χωρίς να μεσολαβήσει δικαστική κρίση, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί απομακρύνονται από την θέση τους και υφίστανται ένα βαρύτατο πλήγμα στην προσωπική και υπαλληλική τους ζωή.



Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Ι. Παντή, ο οποίος απειλείται με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, επειδή του ασκήθηκε αμετακλήτως ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, επειδή υπάλληλος που απολύθηκε με δικές του ενέργειες για παράνομες δοσοληψίες, τον κατηγόρησε ότι έδωσε εντολή να δωρηθεί ένα iphone αξίας 600,00 ευρώ σε γνωστή ηθοποιό. Το ΑΠΘ θα απωλέσει τον εκλεγμένο αντιπρύτανη του και η ακαδημαϊκή πορεία του διωκόμενου θα διακοπεί βίαια και ατιμωτικά.



Ο κ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε στη Βουλή κατά την συνεδρίαση της 21/3/2013, ότι μια τέτοια μεταχείριση επιφυλάσσεται μόνον σε όσους κατηγορούνται για κακουργήματα. Ο Τάσος Κουράκης με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ζητά την τροποποίηση του νόμου, προκειμένου το πειθαρχικό δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του κράτους δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας και την ΕΣΔΑ.



Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, η οποία ορίστηκε να συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2013