Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Βραζιλία: Φόβους για «εκκαθάριση» προκαλούν οι 195 θάνατοι αστέγων

ΕL PAIS
Την έντονη ανησυχία των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν προκαλέσει οι συνεχώς αυξανόμενες δολοφονίες αστέγων πολιτών στους δρόμους του Ρίο αλλά και άλλων πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ του 2014 με τους φορείς να κάνουν λόγο για επιχείρηση «κοινωνικής εκκαθάρισης» για τα μάτια των τουριστών.

Μια από τις «διάσημες» φαβέλες της Βραζιλίας.

Το Εθνικό Κέντρο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για μια πιθανή «κοινωνική εκκαθάριση» των αστέγων με στόχο τον εορτασμό του Παγκοοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014.
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν και άλλες οργανώσεις οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέψουν επιχειρήσεις «εξυγείανσης» της χώρας εις βάρος των φτωχών και των αδυνάτων, ειδικά στις πόλεις που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους αγώνες. 

Οι οργανώσεις αυτές φοβούνται ότι ο όρος «εξυγείανση» όσων αυτή τη στιγμή ζουν στους δρόμους για διαφορετικούς ο καθένας λόγους δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά ευφημισμός ώστε να απομακρυνθούν με βίαιους τρόπους αβοήθητοι άνθρωποι προκειμένου να μην γίνουν ορατοί από τα εκατομμύρια των τουριστών που αναμένονται να συρρεύσουν στην Βραζιλία το επόμενο έτος. Πόσω μάλλον που σε τρεις μήνες αναμένεται και η επίσκεψη του Πάπα Φρανγκίσκου στο Ρίο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας παρουσία περίπου δύο εκατομμυρίων επισκεπτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι, η πλειοψηφία των οποίων κάηκαν ζωντανοί.

Όπως επισημαίνουν επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία ζουν σε δρόμους και πλατείες. Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι δεν έχουν σπίτι. Για 5.000 από αυτούς, το σπίτι είναι άγνωστη έννοια εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Το Ρίο Ντε Ντζανέιρο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των ακτιβιστών.