Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο



Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Ορισμένες αλλαγές και προσθήκες πραγματοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο ύστερα από σχετικές παρατηρήσεις των βουλευτών των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε το απόγευμα της Κυριακής προσθήκη που προβλέπει περισσότερες δόσεις ή μείωση οφειλής ή εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας κατά περίπτωση. Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.Τα κριτήρια για την κάθε περίπτωση θα ανακοινωθούν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε αλλαγές στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει εταιρείες της Μακεδονίας και της Θράκης και που καλούνται να τις επιστρέψουν εντόκως πίσω, καθώς έχουν κριθεί παράνομες από την Κομισιόν.

Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Σχετικά με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία αρχικά ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως δεκτό γίνεται μόνο το ένα άρθρο, ωστόσο προς το τέλος της διαδικασίας στην ολομέλεια της Βουλής ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών πως και για το δεύτερο άρθρο υπάρχει μερική αποδοχή. Ειδικότερα δεκτό έγινε αρχικά το άρθρο που προβλέπει την εκτέλεση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για ανέργους.

Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του Γιάννη Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Για το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ που αφορά τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας». Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στο μέλλον συνδέοντάς το με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και το πρωτογενές πλεόνασμα. (Διαβάστε: Εν μέρει υποχώρηση Στουρνάρα για την τροπολογία ΠΑΣΟΚ)

Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε προς την κυβέρνηση πως δεν είναι δυνατόν να έρχονται τροπολογίες τα μεσάνυκτα. Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ' τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός - αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι' αυτούς».

Τέλος αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς του ψωμιού. Με σχετική τροπολογία ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010, ενώ ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.
tvxs