Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Σκοπούλη και ο σκοπός της…


Μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο τολμηρό βήμα στην δημοκρατία έχασε ο Αντώνης Σαμαράς, 
κόβοντας τον «αέρα» της… θαρραλέας υφυπουργού Ιωάννας Σκοπούλη, η οποία εν έτει 2013 τόλμησε και πήρε το λόγο σε συνεδρίαση υπουργικό συμβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Του Παναγιώτη Σιάνη


Τέτοια χλαπαταγή από τους πολιτικούς αναλυτές και τους καλούς συναδέλφους, λές και τόλμησε η θρασύτατη υφυπουργός να κοιτάξει στα μάτια τον «θεό ήλιο» Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο.Το περιστατικό στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο αποδεικνύει πόσο καθυστερημένο, παρωχημένο και απαρχαιωμένο είναι το πολιτικό μας σύστημα, που δεν επιτρέπει σ΄ ένα υφυπουργό να εκφραστεί ανοιχτά, να καταθέσει τον προβληματισμό του μπροστά στους υπουργούς και τον πρωθυπουργό και να φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα στις σχέσεις της με τους πολιτικούς προϊσταμένους της.

Οι «παρατρεχάμενοι» του πρωθυπουργού σίγουρα θα έπαθαν σοκ από το θράσος της κυρίας να πάρει τον λόγο, χωρίς προσυνεννόηση.

Πως γίνεται κανείς να χαλάει το σκηνικό, όπου το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται κάθε πεντάμηνο για να κάνει σόου ο πρωθυπουργός. Να εμφανιστεί δηλαδή προς τα έξω ότι δίνει συμβουλές, προτρέπει, εμπνέει και παραινεί ο «στρατηγός» τους υπουργούς – στρατιώτες του, όπως συχνά κάνει γύρω από το τραπέζι ο σοφός πατέρας προς τα άτακτα παιδιά του.

Αν ο κ. Σαμαράς άφηνε τη συζήτηση να εξελιχθεί και να προκαλέσει όλους να τα πουν ενώπιος – ενωπίω προκειμένου και ο ίδιος να σχηματίσει άποψη για την δράση και τη συμπεριφορά των υπουργών του ίσως να κέρδιζε κάτι η δημοκρατία μας. Ισως να ξέφευγε από το στενό «κορσέ» της πρωθυπουργοκρατίας, που μας φόρεσαν μεταπολιτευτικά το δίδυμο Καραμανλή – Παπανδρέου. Ισως να άνοιγε ο δρόμος για να βαδίσουμε έστω δειλά και τυχαία προς υπουργικά συμβούλια με συντονιστή πρωθυπουργό και πολιτικούς αξιωματούχους που εκφράζουν ανοιχτά διαφωνίες, παραφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις στο κυβερνητικό έργο.

Ισως έδινε τη δυνατότητα να εκφραστεί και ο κ. Ρουπακιώτης για το «τερατούργημα» της ρύθμισης Μανιτάκη για τους συμβασιούχους και δεν έκανε τον ήρωα σήμερα το πρωί στο “Mega”.

Όμως η ευκαιρία χάθηκε, γιατί ο πρωθυπουργός μαθημένος, όπως και οι προκάτοχοι του, στην διευθέτηση και το «μασάζ» στους υπουργούς που αντιδρούν δεν σκέφτηκε να ανοίξει τη συζήτηση και να μεταβάλει σε ουσιαστικά πολιτικά πρόσωπα τους υφυπουργούς. Και επίσης να μεταβάλει το υπουργικό συμβούλιο από μια παρέα βουβών προσώπων σε ένα ουσιαστικό πολιτικό όργανο.

Η κίνηση αυτή ίσως να ήταν η μόνη μεταρρύθμιση του κ. Σαμαρά, που παρότι κάποιοι επιχειρούν να τον εμφανίσουν μεταρρυθμιστή, κυβερνά με τόσο παρωχημένο τρόπο, κόντρα στους καιρούς και την συγκυρία…

Υ.Γ: Κι αν δίναμε όλοι λίγη προσοχή στην επί της ουσίας παρέμβαση της κυρίας Σκοπούλη στο υπουργικό, ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για τα ανασφάλιστα μωρά, ίσως η χώρα να ήταν λίγο καλύτερη…

(Αναδημοσίευση από το www.6meres.gr)