Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ψηφίστηκε το Μνημόνιο στην Κύπρο



Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων επικύρωσε το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα. Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7 παρά 10 το βράδυ με την διαδικασία της ψηφοφορίας επί του Μνημονίου.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.

Εναντίον του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας.
Αντιμνημονιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. «Εξω η Τρόικα από την Κύπρο», «η Κύπρος δεν θα γίνει προτεκτοράτο», «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος στη διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της ιδιωτικοποιήσεις, συμμετείχαν μέλη διαφόρων οργανώσεων και κομμάτων, περιλαμβανομένων του ΑΚΕΛ, της Κίνησης Πολιτών, της ΕΔΟΝ, της ΠΕΟ και της ΠΟΓΟ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το απόγευμα οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Γιώργου Λιλλήκα μετακινήθηκαν σε άλλη πλευρά του κτιρίου αφήνοντας όμως πίσω ένα πανό που έγραφε: «Ο Χριστόφιας μας αρραβώνιασε με την Τρόικα και ο Αναστασιάδης μας πάντρεψε».

Το εν λόγω πανό προκάλεσε την ενόχληση των υποστηρικτών του ΑΚΕΛ και σύμφωνα με τον Φιλελεύθερος παρολίγον να προκλήθούν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του Γιώργου Λιλλήκα και του ΑΚΕΛ. Οι τελευταίοι, προσπάθησαν να το μετακινήσουν από το χώρο της εκδήλωσης, κάποιοι από τους εναπομείναντες οπαδούς του Γιώργου Λιλλήκα διαμαρτυρήθηκαν και έτσι τα αίματα άναψαν. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, αποτράπηκε επέκταση του επεισοδίου. Η Αστυνομία που παρακολουθούσε τα διαδραματιζόμενα, δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Με την ανακοίνωση της υπερψήφισης του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης προκλήθηκε νέα ένταση καθώς ορισμένοι επιχείρησαν να σπασουν τον αστυνομικό κλοιό.

Οι ομιλίες

Ο βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το μνημόνιο συναντίληψης και τη δανειακή σύμβαση, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι εάν υπερψηφιστεί το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που θα σημαίνει εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας, η Βουλή δεν έχει ρόλο και πρέπει όλοι οι βουλευτές να παραιτηθούν. Εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο θα ακολουθήσουν πιέσεις για το Κυπριακό.

Ένα σημερινό «ναι» της κυπριακής Βουλής αποτελεί «την πιο μεγάλη ήττα» του κυπριακού λαού στα 8.000 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο «ως ένα αδιέξοδο μονόδρομο χωρίς παράθυρο διαφυγής». Είπε πως ούτε η Βουλή, ούτε η κυβέρνηση νομιμοποιούνται να έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων είπε πως πάντα υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις, απλώς έπεφταν σε αυτιά μη ακουώντων και αναφέρθηκε σε εναλλακτικές εισηγήσεις που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, ακόμα και την κρίσιμη και χαοτική περίοδο μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup.

Παρέπεμψε, επίσης, σε συγκεκριμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν δημόσια από ομάδες εμπειρογνωμόνων, που εισηγούνται με διάφορες παραλλαγές την αποδέσμευση από το μνημόνιο και στην ανάγκη -αν χρειαστεί- την έκδοση εθνικού νομίσματος, ενός «κυπριακού ευρώ».Εξήγησε ότι η πρόταση για το κυπριακό ευρώ δεν συνεπάγεται αντιπαράθεση ή ακόμα χειρότερα, έξοδο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αρκεί μια συμφωνία βελούδινου διαζυγίου με την Ευρωζώνη, με προοπτική επανένταξης όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν. Υπέδειξε μάλιστα ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας απαγορεύει να μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο εκτός της Τρόικας δρόμος είναι επαναστατικός και μεταρρυθμιστικός για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό θέλει κότσια. Θέλει αρετή και τόλμη. Αντίθετα ο εντός της Τρόικας δρόμος διατηρεί τα κατεστημένα, τα οποία άλλωστε η Τρόικα χρειάζεται για να επιβληθεί η "ομαλότητα των υποδούλων" ή η κυπριακή "σιωπή των αμνών"», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση είναι άνευ λόγου και ουσίας, καθώς ήδη μνημονιακά νομοσχέδια εφαρμόζονται και εξήγησε ότι θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ,ώστε να δοθεί πίστωση 100 ημερών για να σχεδιαστεί και να αρχίσει να υλοποιείται η έξοδος από το Μνημόνιο και την Τρόικα.Η θέση του, είπε, είναι αντιτροϊκάνη και αντιμνημονιακή και πρόσθεσε πως το ορθό της στιγμής, είναι να ψηφίσουμε «ναι» για να μην έρθει και το τέταρτο μνημόνιο, εξηγώντας ότι το μνημόνιο που τίθεται σε ψηφοφορία είναι το τρίτο.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι ένας ορθολογικός διάλογος για τους τρόπους με τους οποίους θα βγούμε από το Μνημόνιο και διερωτήθηκε γιατί οι βουλευτές δεν έκλεισαν σήμερα τις πόρτες και όλοι μαζί να βρουν λύσεις τις οποίες ενωμένοι να ανακοινώσουν στο λαό.Κάλεσε, επίσης, τους συναδέλφους του βουλευτές σε νηφάλιο διάλογο σήμερα για να σχεδιάσουν την έξοδο από την Τρόικα και το Μνημόνιο και ανέφερε ότι «έπρεπε ομόφωνα να ψηφίσουμε το Μνημόνιο και να δώσουμε τα χέρια για την έξοδο από το αδιέξοδο».

«Με ευχολόγια παραπλανούμε τους εαυτούς μας και το λαό», είπε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ αναφέροντας ότι ο διαχωρισμός σε αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής που είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στην κρίση.

Η ψήφος της ΕΔΕΚ «δεν μπορεί να είναι θετική σε μια προοπτική εθνικής, κρατικής και οικονομικής υποδούλωσης», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, «για ένα Μνημόνιο που θα είναι αναπτυξιακό και που θα οδηγεί έξω από τη σημερινή καταθλιπτική αιχμαλωσία και τις ανάλγητες συμπεριφορές της Τρόικας».

«Σήμερα, σε αυτή την ιστορική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από την πρωτοφανή εγκληματική και ανήθικη επιβολή της απόφασης "κουρέματος" των καταθέσεων, δυστυχώς χωρίς να έχει λόγο η Βουλή, καλούμαστε να κυρώσουμε ένα νόμο, ένα Μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση που προσδίδουν ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, στην ανάλγητη εκείνη απόφαση», είπε.

Πρόσθεσε ότι «καλούμαστε ταυτόχρονα να εγκρίνουμε με την ψήφο μας ένα Μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση που μετατρέπουν τη Βουλή σε τυπικό σώμα επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων, υποθηκεύουν τόσο την οικονομική όσο και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου, επιβάλλουν εκποίηση της κρατικής περιουσίας και των ημικρατικών οργανισμών, προβλέπουν όρους και περιορισμούς στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεχούς επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ενώ οριστικοποιούν τη βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε 350% του ΑΕΠ από 750% που ήταν προηγουμένως, με προδιαγεγραμμένη τη συνεχή κατολίσθηση στην ύφεση, τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη μαζική μετανάστευση της νέας γενιάς και την ανεξέλεγκτη αύξηση του δημοσίου χρέους».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει «χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού από τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου πριν από το 2016 και με επαχθέστατους όρους μετά, και χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα στους δανειστές να εκποιήσουν το δάνειο σε τρίτους».«Σε τελική ανάλυση» ανέφερε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, αφού απροκάλυπτα πλέον, επιχειρείται η διασύνδεση της κρίσης τόσο με τη λύση του Κυπριακού όσο και με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».

Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αντίθετα υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και ανατροπών, αρκεί να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντίσταση, πολιτική βούληση και σεβασμός στη δημοκρατία».

«Η αποδέσμευση από το Μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγάλο ζητούμενο», είπε και ανέφερε ότι ένας σχεδιασμός εξόδου από το Μνημόνιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση δανείων που λήγουν, μέτρα αύξησης των εσόδων, μέτρα μείωσης των δαπανών, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, διακρατικές συμφωνίες για οικονομική στήριξη της Κύπρου, άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, με τελικό στόχο τη γρήγορη επάνοδο στης αγορές».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε πως «εγκρίνουμε τη δανειακή σύμβαση επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή και επειδή δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη πτώχευση της πατρίδας μας». Στην ομιλία του ανέφερε ότι στόχος μας είναι το ταχύτερο να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο και την Τρόικα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει τις μάχες της και να προβάλει τις διεκδικήσεις της στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Η σημερινή ψήφος του ΔΗΚΟ υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης, ανέφερε, δεν είναι ψήφος συμβιβασμού με τους δανειστές μας, ούτε ψήφος υποταγής σε απαράδεκτους όρους και εκβιαστικές απαιτήσεις. «Είναι ψήφος σωτηρίας που δίνει προτεραιότητα στην προστασία του λαού μας και των ασθενέστερων στρωμάτων του από την ολική καταστροφή που θα ήταν η συνέπεια της χρεοκοπίας του τραπεζικού μας συστήματος και της πτώχευσης του κράτους μας».

Είναι, κυρίως, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «μια ψήφος πρόκληση και πρόσκληση προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας».
«Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε πετύχει να ανατρέψουμε τα σημερινά καταθλιπτικά δεδομένα, υπό τον όρο όμως ότι θα έχουμε κινηθεί όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση με ιεραρχημένες προτεραιότητες, συγκεκριμένο σχεδιασμό και αποτελεσματική καθοδήγηση του νέου μας εθνικού αγώνα.

Ξεκινώντας από μηδενική βάση, ανέφερε, «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και το τραπεζικό μας σύστημα με όποιο κόστος. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει αναγκαστικά μέχρις ότου μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μιας μεταβατικής περιόδου. Μπορούμε, να διατηρηθούμε ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, ακόμα και αν υποστούμε μια δραματική συρρίκνωση του τραπεζικού μας συστήματος».

«Μπορούμε ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε την γεωγραφική μας θέση και την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, αναπτύσσοντας εξίσου αποδοτικές δράσεις στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας και ασφαλώς ενός ακόμα περισσότερο αναπτυσσόμενου τουρισμού», ανέφερε.

Προειδοποίησε πως όσοι εύκολα επιδίδονται σε αντιμνημονιακά κηρύγματα ας προσέξουν μήπως οι σημαίες τους γίνουν σημαίες του κατεστημένου που ευθύνεται για τη σημερινή μας κατάντια.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε ως «νεφελώδη την πρόταση που έθεσε ενώπιον της Βουλής, το ΑΚΕΛ.
«Δυο απορίες μόνο θα καταθέσω:

» 1. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν παρουσίασε τη θεωρία του και την πρόταση του αυτή προτού ο πρόεδρος Χριστόφιας, προφανώς σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, προσέφυγε τον περασμένο Ιούλιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης;

» 2. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν παρουσίασε την πρόταση του προτού η κυβέρνηση Χριστόφια καταλήξει στο αρχικό πλαίσιο μνημονίου ή εν πάση περιπτώσει, προτού η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ φέρει στη Βουλή όλα εκείνα τα μνημονιακά νομοσχέδια τον περασμένο Δεκέμβριο;

» 3. Μήπως το ΑΚΕΛ δεν είχε αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση του προσέφυγαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για δάνειο; Τα μνημονιακά νομοσχέδια δεν ήταν προϋποθέσεις για την παραχώρηση του δανείου;

» Να μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι η όλη διαχείριση του θέματος από το ΑΚΕΛ δεν δείχνει σοβαρότητα, ούτε ιδεολογικο-πολιτική σταθερότητα», κατέληξε.

Ιστορικής σημασίας για το μέλλον της οικονομίας του τόπου, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «έχει πολύ περισσότερη σημασία όμως για την ίδια τη ζωή του λαού, όχι για τα χρόνια, αλλά για τις δεκαετίες που θα έρθουν».

Η ψήφιση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης είναι η απαρχή ενός δύσκολου δρόμου, είπε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι «δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός νέου Γολγοθά» και ξεκαθάρισε πως στο δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία, για τον ΔΗΣΥ η χρεοκοπία δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση και την ψήφιση ως ίσως την πιο κρίσιμη απόφαση που θα πάρει η Βουλή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η ψήφιση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης θα καθορίσουν εάν η οικονομία μας θα εξασφαλίσει την αναγκαία και απαραίτητη χρηματοδότηση της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά και τα αναγκαία ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού μας τομέα, και κυρίως του Συνεργατισμού», είπε.

Σημείωσε πως θα πρέπει και επιβάλλεται να συνεχιστεί η σκληρή προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης, τόσο του χρηματοπιστωτικού τομέα, όσο και της οικονομίας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ενώπιον της Βουλής βρίσκεται ένα πολύ σκληρό Μνημόνιο, το οποίο συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού, θυσίες στην ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, τους μικρομεσαίους, για το σύνολο της κοινωνίας, σε συνέχεια θυσιών που έχουν ήδη γίνει.

«Είναι όμως ένα πρόγραμμα», πρόσθεσε, «δυστυχώς για σήμερα μονόδρομος γιατί αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει έστω και με πολλές δυσκολίες τη συγκρατημένη έστω προοπτική να οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση, μεταρρύθμιση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να υπερβούμε την κρίση, να σταθεροποιήσουμε την πτώση, και να περάσουμε στη πολυπόθητη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως αναπόφευκτα η δημόσια συζήτηση, δικαιολογημένα, έχει επικεντρωθεί στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες λόγω των σκληρότατων όρων της δανειακής σύμβασης. Δεν είναι ποτέ ευχάριστο, συνέχισε, «να κάνεις περικοπές σε μισθούς, ωφελήματα και μειώσεις κοινωνικών παροχών. Μειώσεις και περικοπές που όμως ήδη ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, με νομοσχέδια που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μακάρι να μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Αλλά καθυστερήσαμε αδικαιολόγητα και φθάσαμε στο αναπόφευκτο».Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως το βασανιστικό δίλημμα είναι ψήφιση του Μνημονίου, με ενσωματωμένα τα σκληρά μέτρα της δανειακής σύμβασης, ή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας. «Για μας, όπως το δηλώσαμε και στο παρελθόν, η χρεοκοπία της χώρας μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή μας», είπε, προσθέτοντας πως το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα είναι βαρύτατο και σκληρό. Είναι όμως περιορισμένο, ανέφερε, σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν το απορρίπταμε και οδηγούσαμε την Κύπρο μας στη χρεοκοπία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η χρεοκοπία της χώρας σημαίνει ότι το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα αδυνατούσε να καλύψει βασικές λειτουργίες όπως νοσοκομεία και σχολεία, οι επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά και θα διαλυόταν οριστικά η ήδη κλονισμένη μεσαία εισοδηματική τάξη, οι αποταμιεύσεις των απλών πολιτών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ θα χανόντουσαν, ο τόπος θα παρασυρόταν σε μία μακρά και παρατεταμένη ύφεση, αστάθεια, ανεργία, εξαθλίωση, το βιοτικό επίπεδο του λαού θα πήγαινε μερικές γενεές πίσω, και οι επόμενες δύο γενιές Κυπρίων θα ήταν χαμένες γενιές.Επίσης, η χρεοκοπία θα οδηγούσε την Κύπρο στην έξοδο της από το ευρώ και την Ευρώπη, και θα διάβρωνε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, και θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον αγώνα μας για επανένωση του τόπου μας και της εθνικής μας επιβίωσης.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε στη συνέχεια τη θέση του κόμματος του ότι η Τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν επιλογή. «Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά στις οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», είπε.Εκανε επίσης λόγο για τεράστιες ευθύνες, οι οποίες εάν δεν διερευνηθούν και απονεμηθούν τάχιστα, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες και την κοινωνία.

Ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε πως ο ΔΗΣΥ θα εργασθεί ώστε να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή ενότητα και νηφαλιότητα.

Πέρασαν τα μνημονιακά νομοσχέδια

Η έκτακτη ολοήμερη συνεδρία της Βουλής ξεκίνησε στις 10 το πρωί.

Η Ολομέλεια ψήφισε κατά πλειοψηφία όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Αυτά αφορούν:

● τον τομέα της Υγείας
● περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
● φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
● αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
● αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
● αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Επίσης, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1092 ωρομίσθιων υπαλλήων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Φιλελεύθερος
tvxs