Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Απορρίφθηκε η ένσταση αντιστυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ


Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται από το πρωί της Κυριακής στην Ολομέλεια της Βουλής. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το Σάββατο με ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δόθηκε το πράσινο φως από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Ο Αλέξης Μητρόπουλους από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας τόνισε πως τόσο η επίκληση χαρακτήρα κατεπείγοντος όσο και η προώθηση διατάξεων με διαφορετικό αντικείμενο από αυτό του νομοσχεδίου, παραβιάζει το δικαίωμα των βουλευτών να παρέχουν ψήφο κατά συνείδηση.

Επικαλούμενος τις επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής τόνισε την ανάγκη εξειδίκευσης των διατάξεων και την ανάγκη ομοιογένειας ως προς το αντικείμενο κάθε νομοσχεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνηςκατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση πως «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής» και ότι γίνεται συσσώρευση διατάξεων σε ένα άρθρο με τρόπο που το νομοσχέδιο τίθεται προς ψήφιση ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδηςδεν αρνήθηκε πως οι διατάξεις μπήκαν σε ένα άρθρο ώστε να μην απορριφθεί τίποτα από το πολυνομοσχέδιο. «Απορρίπτεις ένα, απορρίπτεις το όλο», δήλωσε.

«Διότι αυτό που συνέχει το άρθρο μόνο και το καθιστά ομοιογενές είναι ότι περιλαμβάνει μέτρα εφαρμογής τριών νόμων που αναφέρονται στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν όταν ο Μάκης Βορίδης απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με τη βιβλική φράση «ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι» κατηγορώντας τους βουλευτές του κόμματος ότι πίσω από την επαναστατική κοινοβουλευτική γυμναστική στην οποία υποβάλλουν τη Βουλή, υποκρύπτεται απόπειρα απονομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και υπονόμευσης του Συντάγματος.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου πρόσθεσε πως το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία ακολουθείται ενόψει του Eurogroup και της ανάγκης καταβολής των δόσεων. Ειδικά για τη συσσώρευση διαφορετικών διατάξεων σε ένα άρθρο, επικαλέστηκε επισήμανση του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι τελικά αποφαίνεται η Βουλή.

«Οι ποικίλες διατάξεις που εκκινούν από διαφορετικές αρμοδιότητες υπουργείων καταλήγουν σε ένα στόχο. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής που ψήφισε αυτή η Βουλή, το υπηρετεί η Κυβέρνηση και η χώρα και δεν είναι άσχετες διατάξεις συνεπώς, αλλά διατάξεις που υπηρετούν έναν και μόνο στόχο», δήλωσε και οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Λαμβάνετε υπόψη σας το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ή καλαμπουρίζετε;», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος και διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να απαντήσει ότι είναι ομοιογενές το ψήσιμο του ψωμιού με τις απολύσεις στο δημόσιο»

«Γιατί η κυβέρνηση δεν έφερνε τουλάχιστον δέκα άρθρα σε ένα νομοσχέδιο;», είπεο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταγγέλλοντας ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. «Είναι αντισυνταγματική αυτή η διαδικασία. Αλλά γιατί δεν το παραδέχεστε; Δικτατορία έχουμε με κοινοβουλευτικό μανδύα», σημείωσε.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος κατήγγειλε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απαξιώνεται η Βουλή αλλά και η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και το Υπουργείο επίσης ότι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρέκαμψαν τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ.

«Κανείς δεν είναι ευτυχής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Δημοκρατική Αριστερά όμως έχει συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται πραγματικά σε έκτακτη ανάγκη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης ζητώντας να μην γίνεται επιλεκτική επίκληση των επισημάνσεων του επιστημονικού συμβουλίου με τρόπο που να δημιουργούνται εντυπώσεις που δηλητηριάζουν την κοινωνία.
tvxs